Üniversite tercihi için süre baÅŸladı

Güncelleme Tarihi:

Üniversite tercihi için süre başladı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 01, 2001 10:59

ÖSS'yi kazanan adayların, tercih formlarını teslim etme süresi bugün başladı. Adayların tercih formunu doldurduktan sonra mutlaka imzalamaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Öğrenci Seçme Sınavı'nı (ÖSS) kazanan adayların, tercih formlarını teslim etme süresi başladı. 

2001-ÖSS'yi 105 ve daha fazla ham puan alarak kazanmış adaylar, ÖSYM'nin kendilerine gönderdiği 2001-ÖSYS Tercih Formu'nu ve yurtta kalmak istiyorlarsa tercih formunun arka yüzündeki Yurtkur Başvuru Formu'nu 2001-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yazılı kurallara göre dolduracaklar. 

Adaylar, sınav sonuç belgesinde yer alan Y-ÖSS puanlarını, bu puanlarla ilgili sıralarını ve yüzdelik dilimlerini göz önünde bulundurarak yükseköğretim programlarını tercih edebilecekler. Adaylar, gerçekçi tercihler yapabilmek için, 2001-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda 2000-ÖSYS sonucunda yerleştirilen adaylara ait en küçük puanlar ve yüzdelik dilimleri örnek alabilecekler.

Adaylar, yükseköğretim programları arasından yapacakları tercihlere, ÖSS puanlarına ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının eklenmesiyle oluşan Y-ÖSS puanları kullanılarak yerleştirilecekler. Meslek lisesi mezunları kendi alanlarıyla ilgili bir bölüme ek puanla yerleştirildikleri için bu adayların tercihlerini dikkatli yapmaları gerekiyor.

ÖSS'de 105-119.9 ham puan alan adaylar, kılavuzdaki Tablo 3'ten enfazla 18 tercih yapabilecekler. 120'nin üstünde puan alan adaylar ise hem Tablo 3'ten, hem de Tablo 4'ten toplam 24 tercihte bulunabilecekler.Â

İMZASIZ FORMLAR GEÇERSİZ SAYILACAK

Adaların tercih formunu doldurduktan sonra mutlaka imzalamaları gerekiyor. Tercih formunun geçerli olabilmesi için, adayın formu kendiyazısıyla doldurmuş ve imzalamış olması gerekiyor. Tercih formları ÖSYM'ye ulaştıktan sonra üzerinde hiçbir değişiklik veya düzeltme yapılamayacak.

YERLEÅžTÄ°RME ÃœCRETÄ°

Adaylar tercih formunu teslim etmeden önce kılavuz, tercih formu ve yerleştirme ücreti olarak belirlenen 6 milyon lirayı Vakıflar Bankası, İş Bankası, Akbank veya Yapı ve Kredi Bankası şubelerinden birine yatırarak 2 nüsha banka dekontu alacaklar. Adayların, yerleştirme ücretini bankaya yatırmak için ÖSYM numaralarını banka görevlisine söylemesi gerekiyor. Adaylar, aldıkları dekontların bir nüshasını tercih formlarıyla birlikte teslim edecekler. Diğerini kendileri saklayacaklar.

Tercih formları, lise ve dengi okul müdürlüklerine veya ÖSYM sınav merkezi temsilciliklerine 750 bin lira karşılığında teslim edilecek. Adaylar, 750 bin lira verdiklerine dair makbuz alarak, saklayacaklar. 

Tercih listesi, internet üzerinden de gönderilebilecek. Tercih formunu internet üzerinden gönderecek adayların da mutlaka yerleştirmeücreti olan 6 milyon lirayı yatırması gerekiyor. Ancak bu adaylardan 750 bin lira alınmayacak. 

Tercih listelerini internet üzerinden gönderen adayların, tercih formlarını ayrıca lise ve dengi okul müdürlüklerine veya ÖSYM Sınav Merkezi yöneticiliklerine teslim etme zorunlulukları bulunmuyor. Ancak, hem basılı tercih formunu teslim eden, hem de tercihini internet aracılığıyla gönderen adayların, basılı formdaki tercihleri esas alınacak. 

Formları teslim etme ve internet üzerinden gönderme süresi, 10 Ağustos Cuma günü sona erecek. 

Adaylar, tercih formlarının ÖSYM'ye gönderilip gönderilmediğini, formu teslim ettikleri okullara veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerine Ağustos ayının ikinci haftası içinde asılacak olan listelerden öğrenebilecekler.

YURTTA BARINMAK Ä°STEYENLER

Tercih edecekleri üniversite, bulunduğu ilin dışında olan adaylar,yurtta barınmak veya öğrenim ve katkı kredisi almak istiyorlarsa tercih formunun arka yüzündeki bölümü dolduracaklar. Bu adayların yurtve kredi başvuruları ÖSYM'ce değerlendirilecek.

Adaylar, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlar ile ilgili bilgileri, 2001-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan edinebilecekler.

ÖSYM, tercih formlarını değerlendirdikten sonra adaylar, aldıklarıpuanlara göre üniversitelere yerleştirilecek. Yerleştirme sonuçlarının, Ağustos ayının son haftası içinde açıklanması planlanıyor. 

Üniversitelere kayıtlar 13-19 Eylül 2001 tarihleri arasında yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!