Üniversite mezununa 2 yıl askerlik tecili

Güncelleme Tarihi:

Üniversite mezununa 2 yıl askerlik tecili
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2007 00:00

Üniversite mezunlarına askerliği iki yıl erteleme hakkı veriliyor. Askerlik Yasası’nda önemli değişiklikler içeren yasa tasarısı dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Tasarının gerekçesinde "Mevcut süreler, yükümlülerin staj, yüksek lisans, doktora veya ihtisas sınavlarına katılabilmeleri ve başarılı olanların öğrenime başlayabilmeleri ile Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı kazananların işe başlamaları için yeterli olmamaktadır. Neticede, yükümlüler bakaya kalmakta ve dosyaları cumhuriyet savcılıklarına gönderilmektedir. Daha üst seviyede eğitimlerine devam etmelerine imkan sağlamak ve KPSS’de başarılı olanlara işe başlamaları için yeterli süre tanımak maksadıyla tehir hakkı tanınmıştır" denildi.

Tasarıdaki yenilikler şöyle:

Dört yıl veya daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun gençler, mezuniyet tarihinden itibaren iki yıla kadar askere sevk işlemlerini erteleyebilecek. Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar da bir yıla kadar erteleme isteyebilecek. Mevcut uygulamada, üniversite mezunları 8 ay ile 15 ay arasında değişen süreler sonunda silah altına alınıyordu. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca bir yılı geçmemek üzere erteleme hakkı tanınacak.

Üstün başarı gösteren erbaş ve erlerden, herhangi bir ceza almamış olanlara, tugay komutanlarının onayı ile mevcut ödül izinlerine ek olarak, 7 güne kadar fazladan izin verilecek.

Radyoaktif ışınla çalışan erbaş ve erlere, bir yıl hizmete karşılık 30 gün sağlık izni verilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!