Üniversite maratonu

Güncelleme Tarihi:

Üniversite maratonu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl ilk kez tek basamak halinde yapılacak üniversiteye giriş sınavı için start verildi. Sınava girmek isteyen adaylar, bugünden başlayarak 16 Kasım'a kadar başvuruda bulunabilecek. Tek sınav, 2 Mayıs Pazar günü yapılacak.

Üniversite adaylarının sınav maratonu bugün başlıyor. Bu öğretim yılında ilk kez yapılacak 'tek sınav' başvuruları, 16 Kasım'a kadar sürecek. Yabancı dil sınavı bu yıl ayrı yapılacak.

ÖSS kılavuzu 1 milyon 250 bin liraya satılacak. Öğrenciler sınav için 6 milyon lira, sınavdan sonra kendilerine gönderilecek tercih formu için 3 milyon lira ödeyecekler. Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) girecek öğrencilerden de sınav ücreti olarak 10 milyon lira alınacak.

Sınava, 1998-1999 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarından mezun olabilecek durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli olanlar, ortaöğretim kurumlarının dışardan bitirme sınavlarına girenler, ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ve ortaöğrenimlerini yabancı ülkelerde yapanlardan durumu bunlardan birine uyanlar başvurabilecek.

BAŞVURU BELGESİ Sınava girmek isteyenler, başvuru belgelerini, 1998-1999 öğretim yılında alacak olanlar kayıtlı bulundukları okul müdürlüklerinden, daha önceki yıllarda mezun olanlar ise, herhangi bir lise veya dengi okul müdürlüğünden ya da Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi yöneticiliklerinden alacaklar.

Başvuru Belgesi; Aday Bilgi Formu, Kayıt Kartı ve Aday Fişi olmak üzere üç kısımdan oluşacak. Kılavuzda, başvuru belgesinin nasıl doldurulacağı örneklerle açıklanıyor.

SINAV 2 MAYIS'TA ÖSS 2 Mayıs Pazar günü saat 09.30'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve 3 saat sürecek. Sınavda, uygulanacak test adaylara bir kitapçık halinde verilecek. Soru kitapçıkları geçen yıllarda olduğu gibi farklı türlerde basılacak. Soruların içeriği geçen yıllardan farklı olmayacak.

SINAV SONUÇLARI ÖSS sonuçları 1999 Haziran ayının son haftası içinde, Sınav Sonuç Gazetesi, 900'lü telefon hatları ve internet aracılığıyla adaylara duyurulacak. 1999 ÖSS'ye giren ve sınavı geçerli sayılan tüm adaylara 1999 Temmuz ayı içinde 'ÖSS Sonuç Belgesi' gönderilecek.

TERCİHLER ÖSS'yi kazanan adaylara Sınav Sonuç Belgesi ile birlikte '1999-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu' ve '1999 ÖSYS Tercih Formu' postayla gönderilecek. Tercih Formu'nun arka yüzünde yurtlara başvuru formu da yer alacak.

1999 ÖSS puanları '105.000' ve '119.999' arasında bulunan adaylar yalnızca Açıköğretim ve meslek yüksekokullarını tercih edebilecekler. 1999 ÖSS puanları '120' ve daha fazla olan adaylar 4 yıllık bölümler için tercihte bulunabilecekler. Bir tablodan tercih yapma hakkı olan adaylar en çok 18, iki tablodan tercih yapma hakkı olan adaylar ise bu tabloların birinden 18'i geçmemek üzere toplam 24 tercih yapabilecek.

Adaylar tercih formlarınını 19 Temmuz-2 Ağustos 1999 tarihleri arasında lise ve dengi okul müdürlüklerine teslim edecekler. Sonuçlar adayların adreslerine postayla gönderilecek.

Bu arada yeni sınav sistemine göre, Hukuk, Kamu Yönetimi, Okulöncesi Öğretmenliği, Felsefe, Felsefe Grubu Öğretmenliği, Uluslararası İlişkiler bölümlerinin puan türleri de değişti. Bu bölümlere Eşit Ağırlıklı Puan (Türkçe-Matematik) türüyle öğrenci alınacak. Bu bölümler daha önce Sosyal Puan'a (Sözel) göre öğrenci kabul ediyordu.

Yabancı dil, 16 Mayıs'ta

1999 ÖSS Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) girmek isteyen öğrenciler, başvuru belgesindeki 'Yabancı Dil Sınavına Girme İsteğiniz' adlı bölümde yer alan 'Evet' seçeneğini işaretleyecekler. YDS'ye girmek isteyen öğrencilerin 2 Mayıs 1999 tarihinde yapılacak ÖSS'ye katılma zorunluluğu bulunuyor. YDS ücretleri, 5-16 Nisan 1999 tarihleri arasında Türkiye İş Bankası şubelerine yatırılacak. Sınav, Almanca İngilizce ve Fransızca dillerinde yapılacak. Adaylar bu dillerden yalnız birinde soruları yanıtlayacaklar. YDS, 16 Mayıs'ta üniversite rektörlüklerinin bulunduğu 40 merkezde ve KKTC'de Lefkoşa'da gerçekleştirilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!