Üniversite ek yerleştirme ne zaman bitiyor? İşte 2019 YKS boş kontenjanları listesi

Güncelleme Tarihi:

Üniversite ek yerleştirme ne zaman bitiyor İşte 2019 YKS boş kontenjanları listesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2019 10:10

YKS ilk tercihlerinde herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adayların merakla beklediği ek tercih süreci ÖSYM tarafından başlatıldı. 131 bin boş kontenjan için ek yerleştirme sürecini gerçekleştirecek olan adaylar, 2019-YKS sonuçlarına göre tercih sıralamalarını yapacaklar. Peki, üniversite ek yerleştirme ne zaman bitiyor? İşte, o konu hakkında detaylar.

Haberin Devamı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirme tercihleri dün itibariyle alınmaya başlandı. Adaylar 2019-YKS sonuçlarına göre üniversitelere ek yerleştirmeler için tercih yapabilecek. Peki, YKS ek tercihleri ne zaman bitecek?

Üniversiteli olma hayali kuran gençler için ikinci bir şans tanıyan ek tercih süreci başladı. Adaylar toplamda 131 bin boş kontenjan için tercih yapabilecek. En fazla boş kontenjan ise 5 bin 278 ile inşaat mühendisliğinde olarak dikkat çekiyor. Öte yandan ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerde boş kontenjanlar mevcut. İşte, 2019 YKS boş kontenjanları...

YKS EK TERCİHLERİ NE ZAMAN BİTECEK?

2019 YKS sonuçlarına göre 2019-2020 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yapılacak.

Haberin Devamı

Adaylar, 2019-YKS ek yerleştirme tercihlerini 5-11 Eylül tarihleri arasında "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden bireysel olarak yapacak. Adayların toplamda 24 tercih hakkı olacak.

KAÇ BOŞ KONTENJAN VAR?

İlk yerleştirmelerin ardından örgün lisans ve önlisans programlarında 71 bin 233 kontenjan boş kalmıştı. Yerleştiği programa kayıt yapmayan yaklaşık 60 bin adayla birlikte örgün eğitimdeki boş kontenjan sayısı 131 bine yükseldi. Açıköğretimde ilk yerleştirmelerin ardından boş kalan 25 bin 749 kontenjan sayısı ise 62 bin 140’a yükseldi.

Örgün programlar açıköğretimin toplamında; lisansta 66 bin 974, önlisansta 124 bin 166 kontenjan ek yerleştirme tercihlerinde adaylar tarafından tercih edilebilecek.

Adayların eğitim almaktan en çok vazgeçtiği lisans programı tarih olarak dikkat çekti. En fazla boş koltuk ise 5 bin 278 ile inşaat mühendisliğinde.

İngilizce öğretmenliğinde 208, hemşirelikte 200, iç mimarlıkta ise 180 kontenjan boş bulunuyor. Diş hekimliği 47, veterinerlik 39 ve eczacılık ise 37 boş koltuğa sahip. Tıpta ise 120 kontenjan boş.

Üniversite ek yerleştirme ne zaman bitiyor İşte 2019 YKS boş kontenjanları listesi

Haberin Devamı

KİMLER EK TERCİH HAKKINA SAHİP?

Ek yerleştirme tercihi yapabilmek için adayların 2019-Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılmış ve yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor. Ancak merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına giren adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

EK TERCİH ÜCRETLİ Mİ?

YÖK’ün yayınladığı ‘2019 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göre, ek yerleştirme tercih ücreti 20 lira. Adayların bu ücreti belirlenen tarihlerde yatırmaları şart. Ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yaptıkları tercihler işleme alınmayacak. ÖSYM Yönetim Kurulu’nun kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocukları ek yerleştirme ücreti ödemeyecek.

Haberin Devamı

EK YERLEŞTİRME KILAVUZU VE BOŞ KONTENJANLAR İÇİN TIKLAYIN

BAKMADAN GEÇME!