Universal Stüdyoları'nın laneti

Güncelleme Tarihi:

Universal Stüdyolarının laneti
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 14, 2002 10:38

Drakula, Frankenstein, Mumya gibi korku filmleri üreten Universal Stüdyoları'nın, sahiplerine şans getirmediği ve pek çoğunu mali açıdan iflasa sürüklediği ortaya çıktı. 1912 yılında Alman göçmeni Carl Laemmle tarafından kurulan stüdyodan para kazanan tek kişi geçen hafta 89 yaşında ölen son sahibi Lew Wasserman oldu.

Haberin Devamı

Hollywood'u yakından izleyen çevrelerce bu konuda yapılan bir inceleme, en eski film stüdyolarından biri olan "Universal"ın  başlangıçta küçük bütçeli ve düşük kaliteli filmler yapmakta kullanıldığını ve stüdyonun adının ilk kez korku filmleriyle duyulduğunu belirlediler.

Ancak korku filmleri, 1912 yılında Alman göçmen Carl Laemmle tarafından kurulan stüdyoya uÄŸur getirmedi. 1929 yılında oÄŸlu Carl Jr'i stüdyonun başına geçiren Laemmle, 1930'dan itibaren Frankenstein, Drakula ve Mumya gibi korku klasiklerini çevirmeye baÅŸladı. Ancak bu filmler için harcanan para stüdyoyu mali açıdan iflasın eÅŸiÄŸine getirdi. 1936 yılında baÅŸarısızlığı kabul eden baba Carl Laemmle, film iÅŸinden çekilirken, Universal stüdyoları da yeniden düşük kaliteli film yapımına geri döndü.Â

Haberin Devamı

II. Dünya Savaşı'ndan sonra Hollywood'da kendine bir yer edinmek isteyen İngiliz film kralı Arthur Rank, "Universal Stüdyoları"nı satın alarak işe başladı.

Ancak beklediÄŸi baÅŸarı gecikince Rank, stüdyoyu "Decca" ÅŸirketine devretmek zorunda kaldı. Decca'nın ilk iÅŸi ise "Kara Gölün Canavarı" adlı korku filmini çevirmek oldu. Ancak anlaşıldığı kadarıyla stüdyonun üzerindeki lanet devam ediyordu, çünkü bu film de iÅŸ yapmadı ve stüdyo 1962'de Lew Wasserman'ın sahibi olduÄŸu MCA ÅŸirketine geçti.Â

Geçen hafta 89 yaşında ölen Wasserman, Universal stüdyosundan para kazanan tek kişi oldu. Son olarak 2000 yılı haziranında el değiştiren ve adı Vivendi-Universal olan stüdyoların hisse senetlerinin o tarihten bu yana değerinin üçte ikisini kaybettiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!