Üniformalı Kürtler yürüye yürüye Suriye’de

Güncelleme Tarihi:

Üniformalı Kürtler yürüye yürüye Suriye’de
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2012 00:00

Kuzey Irak’tan üzerlerinde üniforma bulunan binlerce Kürt askerinin Kürdistan bayraklarıyla, silahsız olarak Suriye’ye geçerken çekilen görüntüleri yayınlandı. Irak’ın kuzeyindeki Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Başkanı Mesud Barzani, kendilerini Suriye’ye peşmerge göndermekle suçlayan Suriye Ulusal Konseyi’nden Kemal el Lebvani’yi yalanlamıştı.

Haberin Devamı

Suriyeli Kürtlerin Türkiye sınırındaki bazı yerleşim birimlerinde yönetime el koymasının ardından, Suriye sınırındaki Şırnak’ın Cizre ve Mardin’in Nusaybin ilçelerinde yoğun hareketlilik gözlendi. Kuzey Irak’tan da üzerlerinde üniforma bulunan binlerce Kürt askerin, Suriye’ye geçerken çekilen görüntüleri ortaya çıktı. Askerlerin Kuzey Irak’ta eğitilip üniformalarıyla Suriye’ye silahsız olarak geçiş yaptıkları belirtilirken, Irak’ın kuzeyindeki Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Başkanı Mesud Barzani, Suriye ordusundan firar eden Kürt askerlerden oluşan “Batı Kürdistanlı” gençleri bir kampta eğittikleri yönündeki iddiaları doğruladı.

Peşmerge suçlaması

DHA’nın haberi, Iraklı Kürt liderlerinin “Suriye’ye peşmerge göndermedik” açıklamasıyla ters düşüyor. Suriye’nin en büyük muhalif yapılanması olan İstanbul merkezli Suriye Ulusal Konseyi’nden Kemal el Lebvani, El Arabiya’ya yaptığı açıklamada, Iraklı Kürt liderleri Suriye’ye peşmerge göndermekle suçlamış, bu peşmergelerin Suriyeli Kürtlerin bölgedeki yönetimleri ele geçirmesine yardım ettiğini savunmuştu.

Haberin Devamı

‘Onlar kaçanlar’ iddiası

Geçen pazar Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada bu iddia yalanlanmıştı. Rudaw’a konuşan Kürt Gençlik Hareketi üyesi Yılmaz Said de Irak’tan Suriye’ye geçenlerin peşmergeler değil, daha önce Suriye ordusundan kaçan Kürt askerler olduğunu söylemişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!