Umutlar tükendi

Güncelleme Tarihi:

Umutlar tükendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, önceki gün, RP'nin verdiği tüm dilekçeleri oybirliğiyle reddetti. Yüksek Mahkeme, RP hakkındaki kararı tartışmak üzere bugün toplanacak. RP'nin kaderinin hafta sonu ya da hafta başında belli olması bekleniyor.

RP'lilerin Anayasa Mahkemesi'ne bir son dakika manevrasıyla önceki gün verdiği 4 dilekçenin tümü de oybirliğiyle reddedildi. Böylece RP'nin, İçişleri eski Bakanı Meral Akşener ve dönemin Başbakanlık Müsteşar Vekili Osman Kadri Keskin'in tanık olarak dinlenmesi manevrası sonuçsuz kaldı.

Yüksek Mahkeme, RP'liler üzerinde şok etkisi yaratan ‘örnek’ ara kararı ile Başsavcılığın delil gösterdiği, 28 Şubat tarihli MGK toplantısında, Güven Erkaya'nın, Erbakan'ın yüzüne karşı okuduğu ‘RP’ye oy vermezsen patates dinindensin' sözleri ile ilgili olarak Akşener'in bilgisine başvurulmayacak. Ara karara göre, RP'nin tarikat iftarı konusunda tanıklığını istediği Keskin de dinlenmeyecek. RP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Tekdal da iddianamede yer alan ve laikliğe aykırı sözleriyle ilgili savunma yapamayacak. Karara göre, raporda yer alan ancak iddianame ve mütalaada yer almayan belge ve deliller de RP'ye tebliğ edilmeyecek.

DİLEKÇE ETKİLİ OLDU

Dönemin Başbakanlık Halkla İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Bican'ın, tarikat iftarı konusunda Erbakan'ı tekzip eden ‘Benim bu yemekten haberim yok’ şeklindeki dilekçesi ise dava dosyasına girdi. Keskin'in dinlenmesinin reddinde Bican'ın dilekçesinin etkili olduğu öğrenildi.

Yusuf Öztürk'ün, 470 sayfalık ‘kapatma’ istemli raporunu görüşmeyi de dün sabah tamamlayan Yüksek Mahkeme'nin, RP'nin kader kararı için bugün tartışmaya başlayacağı bildirildi.

Süpriz bir gelişme olmaması ve üyelerden birinin delil araştırması veya özel çalışma için süre istememesi halinde kararın hafta sonu veya önümüzdeki hafta başında açıklanabileceği kaydediliyor.

Yüksek Mahkeme, dün sabah 09.30'da başladığı toplantıya 12.00'de ara verdi. Sabah bölümünde raporun sonuç bölümünün okunması tamamlandı. Öğleden sonra 14.00'te yapılan toplantıda ise RP'li Şeref Malkoç ve Ahmet Tekdal'ın önceki gün sunduğu son dakika dilekçeleri ele alındı. Toplantıda tüm üyelerin dilekçelerle ilgili görüşünü söylediği ve kabulü yönünde hiç görüş ortaya atılmadığı öğrenildi.

SAVUNMA GENİŞ KULLANILDI

Ahmet Tekdal'ın dilekçesinin reddinde kendisi adına Erbakan'ın savunma yaptığı, ilk ve esas savunmalarda da bu konuşma hakkında ayrıntılı açıklama yapıldığı gerekçesinin ve iddiasının aksine, ‘savunma hakkınının en geniş şekilde kullanıldığının’ yattığı öğrenildi.

Aynı şekilde raporun mahkeme üyelerine özel olduğu ve dava dosyasını her aşamada parti avukatlarının inceleyebildiği gerekçesiyle raporun ve eklerinin tebliği istemi de geri çevrildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!