Umut ararken, umut oldu

Güncelleme Tarihi:

Umut ararken, umut oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Lösemiye yakalanan ve kemik iliği nakli için verici arayan Dr. Oktar Babuna, diğer hastalara da umut oldu. Babuna'nın doktor arkadaşları modern ilik bankalarının kurulması için atağa geçtiler. Genç doktorun babası Prof. Cevat Babuna da, önümüzdeki günlerde görüşeceği Cumhurbaşkanı Demirel'den ilik bankası kurulması için yardım isteyecek.

Genç yaşta lösemiye yakalanan ve tedavisi uygun iliğin bulunmasına bağlı olan Dr. Oktar Babuna'nın, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde aynı sıraları paylaştığı arkadaşları, sağlığa daha büyük pay ayrılması ve modern ilik bankalarının açılması için çağrıda bulundular.

Dr. Babuna'nın üniversite arkadaşları Dr. Ayhan Cingi, Dr. Onat Akın, Dr. Aybars Akkor, Dr. Sedat Altınışık ve Dr. Kamil Peker, 15 gün içinde ilik bulunması gerektiğini ancak gönüllü vericilerin günde sadece 20'sine doku testi yapılabildiğini söylediler. Uygun vericinin bulunma olasılığının 50 binde 1 olduğunu belirten doktorlar, ne kadar çok analiz yapılırsa şansın o kadar yükseleceğini söylediler. Dr. Akkor'un Nişantaşı'ndaki muayenehanesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Dr. Kamil Peker, ilik bankası merkezinin kurulmasının yaklaşık 60-70 milyon dolara mal olduğunu belirtti.

Dr. Aybars Akkor, Türkiye'de yeterli kan ve ilik bankalarının bulunmaması nedeniyle çok sayıda lösemi hastasının mağdur olduğunu belirterek, ‘‘sivil örgütler, ilik ve organ bağışını özendirecek çalışmalar yapmalı. Biz de Oktar'ın arkadaşları olarak, bu konuda çalışma yapmak üzere bir birlik oluşturmaya karar verdik’’ dedi. 5 yaşından beri Dr. Oktar Babuna'yla arkadaş olduğunu söyleyen Dr. Sedat Altınışık, şu ana kadar binlerce başvuru yapılmasına rağmen sadece 400 kişiye test uygulayabildiklerini anlattı. Dr. Altınışık, ‘‘2-3 günde bir Oktar'la telefon görüşmesi yapıyoruz. Morali çok iyi. Elinden geldiği kadar hastalığıyla savaşmaya kararlı’’ dedi. Dr. Oktar Babuna'nın babası Jinekolog Prof. Dr. Cevat Babuna'nın ilik bankası kurulmasıyla ilgili görüşmek için Cumhurbaşkanı Demirel'den randevu talep ettiği ve görüşmenin önümüzdeki günlerde gerçekleşeceği öğrenildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!