Ümraniye nargilesi

Güncelleme Tarihi:

Ümraniye nargilesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cezaevlerinin nasıl terör örgütlerinin çiftliği haline geldiği, ‘‘Hayata Dönüş Operasyonu’’ndan sonra iyice günışığına çıktı. Silahtı, bombaydı derken, teröristlerin eğitimin yanısıra, keyiflerini de ihmal etmedikleri anlaşıldı. Ümraniye Cezaevi'nden çıkan nargile bunun çarpıcı örneklerinden biri. Teröristler yan gelip yatarken, nargilelerini çekmişler...

Ümraniye Cezaevi'nde cuma günü sona eren ‘Hayata Dönüş Operasyonu’nun ardından koğuşlarda yapılan aramalarda bulunan çok sayıda silah ve el yapımı malzeme dün basına gösterildi. Koğuşlarda, yay ve ok, sapan, pet şişelerden yapılmış maskelerin yanı sıra DHKP/C'nin Ümraniye Cezaevi sorumlusu Ümit İlter'in kullandığı nargile dikkat çekti. Salı sabaha karşı başlayan ‘Hayata Dönüş Operasyonu’nda en son teslim olan Ümraniye Cezaevi dün basına açıldı. İncelemelerin devam etmesi ve yoğun gözyaşartıcı bombanın etkisi nedeniyle gazeteciler koğuşlara alınmazken ele geçirilen malzemeler ve silahlardan görüntü alınmasına izin verildi. Yaklaşık 5 yıldır siyasi tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu koğuşlara giremeyen jandarma, operasyon sonucunda sayısı henüz tespit edilemeyen daktilo, teksir makinası, kaset çalar, cep telefonu şarjları, sağlık malzemesi, molotofkokteylleri, el yapımı yay ve oklar, kalkan, sapan, alev topu haline getirilmiş mutfak tüpleri, Çek yapımı 4 otomatik tabanca, mermi, pet şişelerden yapılmış gaz maskeleri buldu.

HER MİLİTANA YEDEK GAZ MASKESİ

500'den fazla gaz maskesinin bulunduğunu belirten yetkililer, her militana bir de yedek gaz maskesi yapıldığını ifade etti. Koğuşlarda bulunan malzemeler arasında militanların eğitimleri sırasında kullandıkları maket silahlar, tabancalar, eylem hazırlıkları için üzerinde çalıştıkları İstanbul, İzmit ve Bursa'ya ait haritalar dikkat çekti. Basına gösterilen araçlar arasında militanların eğitimlerinde kullandıkları slayt makinası ve fotoğraf laboratuar malzemeleri de yeraldı. Eğitimleri sırasında kullanmak üzere maket telefonlar yapan örgüt üyelerine ait cep telefonu parçalarının da bulunduğu vurgulandı. Ahşap malzemeden yaptıkları yay ile koğuşlardaki metalleri sivrilterek ok yapan militanların bunları operasyon sırasında jandarmaya karşı kullandıkları öğrenildi. Daha önce ölen örgüt militanlarının fotoğraflarının yeraldığı panolar da ele geçirilenler arasındaydı.

NARGİLECİ ELEBAŞI

Jandarmanın koğuşlarda bulduğu dikkat çekici bir malzeme ise nargileydi. DHKP/C Ümraniye Cezaevi sorumlusu Ümit İlter'in kullandığı nargile, maket silahlarla birlikte sergilendi. Cezaevinde arama çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer, basına gösterilen malzelemelerden daha fazlasının hálá koğuşlarda bulunduğunu kaydetti.

13 mahkûm taburcu

Ümraniye Cezaevi'nde gerçekleştirilen ‘Hayata Dönüş Operasyonu’nda, yaralanarak hastanelere kaldırılan mahkûmlardan 13'ü taburcu edildi. 33 yaralının getirildiği Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde tedavisi tamamlanan 12 mahkûm taburcu edilerek başka cezaevine gönderildi. Kalan 21 mahkûmdan 1'inin Yoğun Bakım, 5'inin Cerrahi, 15'inin de İntaniye servislerinde tedavileri sürüyor. Ümraniye Cezaevi'nden Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan 11 yaralıdan, son kalan 1 kişinin de taburcu edildiği bildirildi. Hastane yetkilileri, Gebze Cezaevi'nden gelen bir yaralının tedavisinin ise Yoğun Bakım Ünitesi'nde devam ettiğini belirttiler. Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde polisin aldığı güvenlik önlemleri sürüyor. Hasta yakınları hastaneye alınmazken, acil dışındaki hastaların kabul edilmesine ise bu sabahtan itibaren başlandı.

Lider çekiyormuş

Jandarma tarafından sergilenen bir nargile, teröristlerin nasıl yaşadığının ipuçlarını veriyordu. Nargileyi DHKP/C Ümraniye Cezaevi sorumlusu Ümit İlter çekiyormuş. Pet şişeden yapılmış nargile, kilim desenli örgülerle ve aliminyum folyo ile süslenmiş...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!