Uluslararası güç 22 Aralık'ta Kabil'de

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası güç 22 Aralıkta Kabilde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2001 10:17

22 Aralık'ta göreve başlayacak geçici Afganistan hükümetinin Savunma Bakanı General Kasım Fehim, uluslararası gücün 3 bin kişiden oluşacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Fehim, hükümetin göreve başladığı gün barış gücünün başkent Kabil'de olacağını söyledi. General Fehim, 3 bin kişilik uluslararası barış gücünün, 6 ay görevde kalacağını belirtti.

Fehim, uluslararası gücün ülkenin güvenlik işlerine karışmayacağını, ancak yeniden yapılanma operasyonları ve bu alanlardaki güvenliğin sağlanmasında görevlendirileceğini, Afgan güçlerle işbirliği halinde çalışacağını açıkladı.

BM ULUSLARARASI GÜCE ONAY VERMEYE HAZIR

BM Güvenlik Konseyi'nin, aralarında Türkiye'nin de yer almasının beklendiği uluslararası Afgan gücüne onay vermeye hazır olduğu öğrenildi.

Konuyla ilgili olarak İngiltere tarafından kaleme alınan bir karar taslağı, dün Konsey'in 5 daimi üyesine iletildi. Daimi üyeler taslağa son şeklini verdikten sonra ortaya çıkacak metin Konseyin öteki üyelerine de sunulacak.

Güvenlik Konseyi'nin uluslararası güce yeşil ışık yakan karar tasarısını yarın ya da en geç Cuma günü kabul etmesi bekleniyor. BM'deki diplomatik kaynaklar, uluslararası gücün, cumartesi günü Kabil'de göreve başlayacak olan geçici Afgan yönetimi ile aynı zamanda devreye gireceğini ifade etti.

Konsey kaynakları Rusya'nın, uluslararası gücün görev süresi ve BM sözleşmesinin hangi maddesi çerçevesinde görev yapacağı hususunda itirazı olduğunu da söylediler. Buna göre Rusya, gücün görev süresinin en fazla 6 ay olmasında ısrar ediyor. Bu fikre karşı çıkmayan İngiltere'nin taslak metnine görev süresinin 6 ay sonunda ''yenilenebileceği'' maddesini ekleteceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!