Ulusal Uzlaşma Partisi bayram sonrası tamam

Güncelleme Tarihi:

Ulusal Uzlaşma Partisi bayram sonrası tamam
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Erbakan ve çevresini ‘‘takıyyecilik ve ikiyüzlülükle’’ suçlayan Adil Düzen teorisyenleri, RP'nin kapatılması üzerine, bir yıl önce başlattıkları partileşme çalışmalarını hızlandırdılar. Ulusal Uzlaşma Partisi adı verilen hareket, bayram sonrası start alacak.

Refah Partisi'nin iktidar döneminde ugulamalarına karşı çıkan ve parti yönetimini ‘takıyyecilik ve ikiyüzlülükle’ suçlayan Adil Düzen teorisyonleri, bir yıl önce başlattıkları partileşme çalışmalarını RP'nin kapatılması üzerine hızlandırdılar. Adil Düzen teorisyenlerinden Prof. Dr. Süleyman Karagülle, Doç. Dr. Süleyman Akdemir, Prof. Dr. Arif Ersoy, çok sayıda akademisyen ve kalabalık bir RP'li topluluğunun yeraldığı Ulusal Uzlaşma Partisi, bayram sonrası start alacak. Akdemir, Türkiye'de sağda ve solda kurulan partilerin sorunlara çözüm getiremediği görüşünü savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘RP'nin iktidarı döneminde umut bağladığı büyük kitleleri hayal kırıklığına uğratması bizi harekete geçirdi. Toplumun, sorunları dev gibi olan bu kesimini ortalama değerlerle kucaklamak istiyoruz. Laik ve anti-laik çatışmasının RP döneminde sancı haline gelmesi, gerçek Müslüman kimliğini taşıyanları da büyük rahatsızlığa sevketti. Dini siyasallaştırma bardağı taşıran son damla oldu. Tüm bu kriterler değerlendirilerek yola çıkıldı. Biz türk toplumunun İslam kimliğiyle çağdaş yapısının birarada çatışmasız biçimde korunacağı inancındayız.’’ RP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra, başta Necmettin Erbakan olmak üzere bu parti sözcülerinin mağdur oldukları havasını yaymaya çalıştıklarını belirten Akdemir, ‘‘Anayasa Mahkemesi, RP'yi kapatmakla kendilerine iyilik yaptı. Çünkü, RP ciddi anlamda çözülme dönemine girmişti. İçin için kaynıyordu. Bir tarafta radikal dinciler, bir tarafta ise laikliği ve demokrasiye inananlar. Bu iki kesim arasında büyük bir çatışma başlamıştı’’ dedi. Akdemir, RP'nin kapatılmasıyla birlikte, bu çatışmanın geçici olarak rafa kaldırıldığını söyledi.

ÇALIŞMAMIZI ÖNE ALDIK

RP'deki Şevki Yılmaz, İbrahim Halil Çelik gibi isimlerin açıklamalarıyla parti içindeki dağılmanın su yüzüne çıktığını öne süren Akdemir, ‘‘Bundan sonra kurulacak olan RP'nin devamı bir parti, ağırlıklı olarak radikallerin etkisinde olacak. Dolayısıyla, parti içindeki liberaller ve demokrat kesim başka arayış içine girecek. Bizler de bu nedenle Ulusal Uzlaşma Partisi'nin kuruluş çalışmasını öne aldık. Daha doğrusu öne alınmamız istendi’’ diye konuştu. Yeni partiye cumhuriyet yanlısı bazı İslamcı grupların büyük destek verdiği kaydeden Akdemir, bunların arasında Fethullah Gülen'in de yaraldığını söyledi. Akdemir, yeni partinin demokrasi, laiklik, liberallik ve sosyallik gibi 4 temel ilkesi olduğunu belirterek, şöyle dedi: ‘‘Dini kurumların, bilimsel kurumlara yapabileceği baskıları engelleyeceğiz. Devlet yapısının din kuralına göre değil, o toplumu oluşturan sosyal gruplara göre belirlenmesinden yanayız. Ekonomik yapıya din adamlarının müdahalesini de engellemeyi amaçlamaktayız. Bilimsel, siyasi, mesleki örgütlenme olduğu gibi dini ve ahlaki örgütlenmenin de serbest olması şeklinde laiklik anlayışını benimsiyoruz. Partimiz, değişik görüş ve inanışların varlıklarını koruyarak uzlaşma içinde birlikte yaşamalarını sağlamak ve korumayı hedeflemektedir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!