Uludağ ve Kartalkaya’ya Akdenizli rakip Davras

Güncelleme Tarihi:

Uludağ ve Kartalkaya’ya Akdenizli rakip Davras
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2006 00:00

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in memleketi olması ve gülü, halısı ve elmasıyla meşhur olan Isparta, aynı zamanda doğasıyla bir keşfedilmeyi bekleyen bir cennet. Çok sayıda göl, milli park ve tabiat koruma alanına ev sahipliği yapan Isparta, Davras’la sağlık ve kış turizminde de hatırı sayılır illerden biri olmaya aday.

Kış sporlarının yanı sıra çok yakınındaki Eğirdir Gölü’yle doğa turizmine de olanak sağlayan Davras, Ankara’ya 426 km.’lik uzaklığıyla, bayram tatili için güzel bir seçenek.

ANTİK çağda "BARIS" ismiyle anılan Isparta, Lidyalılar, Frigler, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılara gibi pek çok büyük uygarlığın izlerini taşıyor. Cumhuriyet öncesinde Konya vilayetine bağlı "Hamidabad" adında bir livalık iken, 1923 yılında müstakil il olmuş ve "Isparta" adını almış. Güller diyarı Isparta’da gül yetiştiriciliği başlı başına bir endüstri haline gelmiş. Gül yağı ve her türlü gül ürünleri iç pazarda tüketilmekte, ayrıca dünyanın her tarafına ihraç edilmektedir. Yıllık 550 bin ton elma üreten şehir aynı zamanda ülkenin en çok elma üreten ili. Geleneksel kültür ve el emeğiyle dokunan Isparta halıları da haklı bir üne sahip.

Sınırları içerisinde yer alan Eğirdir, Kovada ve Gölcük gölleri "altın üçgen" olarak adlandırılıyor. Çok sayıda göl, milli park ve tabiat koruma alanına sahip olan Isparta, dünyada sınırlarında en fazla göl ve gölet bulunan il.

2.637 m. yüksekliğindeki Davras Dağı, Isparta ile Eğirdir arasında kalan alanda bulunuyor. Tamamı kireçtaşından oluşan Davras’ın yaşı, yaklaşık 1,5 milyon yıl, yani Tebeşir Dönemine uzanıyor. Tüm yöre, bir anlamda Torosları geçtikten sonra ortaya çıkan yüksek bir yayla yapısında.

Kış ve kayak turizmine elverişli olan Davras Dağı, tek zirveli bir dağ ve özellikle "alternatif" kış sporları yönünden önemli bir geleceğe sahip. Dağın, Isparta ile Eğirdir arasında olmasına ve her iki yerleşim biriminden de rahatlıkla ulaşılmasına rağmen, Eğirdir’i merkez almak, hem turistik açıdan daha çekici olanaklar sunuyor hem de Isparta’ya göre yaklaşık 10 km.’lik bir avantaj sağlıyor. Ancak Davras’ta konaklamak isteyenler için de Sirene Davras gibi lüks otellerin yanı sıra bir de Kayak Evi bulunuyor.

Isparta Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nce işletilen kayak evi, dev bir tesis denilecek kadar büyük. Kayak evinin hemen yakınından başlayan iki kişilik telesiyej hattı 1.155 m. yatay uzunluğa sahip. Başlangıç istasyonunun 1.674 m’den başlayan telesiyej hattı, kayakçıları ve gezginleri 287 m.’lik artı bir yüksekliğe, 1.961 m.’ye ulaştırıyor. Bu yükseklikteki bir dağda, çayevinin ardından yeni açılan ve sadece kayakçılara hizmet veren 700 m. uzunluğundaki teleski hattı bulunuyor. Kayakçıları 2.400 m.’ye ulaştıran teleski hattından sonrası ise iş bütünüyle kayakçılara ve deneyimlerine kalıyor.

Sirene Davras Mountain Resort

Davras’ta geçen yıl hizmete giren Sirene Davras, dağın ortasında birbirinden ilginç spor olanaklarıyla dikkat çekiyor. Pist ve dağ manzaralı toplam 123 odaya sahip olan lüks otelde, her türlü 5 yıldızı konfor ve hizmet var. SPA ve Wellness merkeziyle sağlık ve güzellik arayanlara hizmet verilebildiği gibi maceraperestler için de birbirinden ilginç olanaklar var.

Sirene Davras ve çevresinde, kış aylarında kayak, ATV safari, trekking; yaz aylarında dağ bisikleti, at binme, balık tutma, balon turları mağaracılık gibi ekstrem sporlar yapmak mümkün.

Kulovası Mevkii Çoban İsa Köyü Büyükhacılar Isparta

Tel: 0 246 267 20 02

Nasıl gidilir?

ANKARA ve Isparta arasında düzenli otobüs seferleri bulunuyor. Ankara-Isparta arası 426 km. Eğirdir’in şehir merkezine uzaklığı yalnızca 30 km. Davras’a çıkacakların ise kendi araçlarıyla gitmeleri öneriliyor. Isparta ve Eğirdir’de otomobil ve jeep kiralama olanağı bulunuyor.

Isparta’dan Davras’a özellikle hafta sonları belediye otobüsü seferleri bulunuyor. Davras’a 4-5 ayrı yoldan ulaşabilme olanağı var.

Yapmadan dönmeyin

Sagalassos’u keşfetmeden, Antiocheia antik şehrini görmeden, Kovada Milli Parkı ve göllerin kıyısında piknik yapmadan, Davras’ta kayak yapıp sucuk ekmek yemeden, Eğirdir’de yamaç paraşütü, trekking ve jeep safari, Çandır’da kanyoning yapmadan, dönmeyin.

Görülecek yerler

ANTİOCHEİA-YALVAÇ: Antiocheia Isparta iline bağlı Yalvaç ilçesinin yaklaşık 1 km. kuzeyinde ve Sultan Dağları’nın güney yamaçları boyunca uzanan verimli bir arazide kurulmuş, Psidia bölgesinin başkenti.

LİMENİA ADASI-ARTEMİS TAPINAĞI: Limenia Adası, Yalvaç ilçesine 25 km. uzaklıkta Gaziri mevkiinde Hoyran Gölü bulunuyor. Göl kenarına kadar asfalt yolla ulaşılmakta. Adanın etrafı surlarla çevrili ve içerisinde Artemis adına inşa edilmiş bir tapınak ile diğer yapı kalıntıları bulunuyor. Adanın ilk çağlardan beri iskan gördüğü ve tapınma için önemli bir merkez olduğu anlaşılmaktadır.

ADADA ANTİK KENTİ-SÜTÇÜLER: Sütçüler ilçesine 12 km. Sığırlık köyüne 2 km. mesafede bulunan Adada antik kenti, Büyük İskender’ in Güney Anadolu’yu almasından sonra sırasıyla Seleukaoslar, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. Tarihçiler, kentin para darp edilen bir merkez ve dini yönden bir piskoposluk olduğunu belirtiyorlar.

EĞİRDİR GÖLÜ: 517 km2 yüzölçümü ile Türkiye’nin 4. büyük gölü olan Eğirdir, deniz seviyesinden 1000 m. yükseklikte yer alıyor. Davras’a yaklaşık 30 km. uzaklıkta bulunan Eğirdir Gölü, hala keşfedilmeyi bekleyen doğal güzelliklerle dolu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!