Uludağ Üniversitesi Rektörü: ‘Ezan niye Türkçe okunmuyor?’

Güncelleme Tarihi:

Uludağ Üniversitesi Rektörü: ‘Ezan niye Türkçe okunmuyor’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 15:59

BURSA’nın Mudanya İlçesi'nde düzenlenen sempozyumda konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Yurtkuran, “Ezan yabancı dil olan Arapça ile okunuyor, niye Türkçe okunmuyor?” dedi. Prof.Dr. Yurtkuran'ın salondakilerden bir kısmından alkış aldığı bu sözleri üzerine, İlçe Milli Eğitim Müdürü Resul Yeşilyurt toplantıyı terk etti.

Haberin Devamı

Dün Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde Mudanya Belediyesi, Mudanya Kaymakamlığı ve Uludağ Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Mütarekenin 85'inci Yıldönümü’ konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyumda konuşan Prof.Dr. Mustafa Yurtkuran, şunları söyledi:
“Türk üniversiteleri olarak bu ülkenin kuruluşunun ve kuruluşundaki temel ilkeleri anlatmaya devam edeceğiz, bu bizim asli görevimizdir. Bugün içine düştüğümüz tablo, bu ülkenin nasıl kurulduğunun ve kuruluşundaki temel ilkelerin unutturulması veya bu ilkelerden uzaklaşılması sonucunda ortaya çıkmıştır. Atatürk ilke ve devrimlerinden uzaklaştıkça, bunlara olan inanç azaldıkça, unuttukça bu ülkenin daha çok batağa batacağını ve bu ülkenin sadece ve sadece Atatürk ilke ve devrimleriyle çağdaşlaşabileceğini, gelişebileceğini, refaha ulaşabileceğini insanlarımız anlasın.”

Haberin Devamı

Konuşmasını, Atatürk’ün vefatından sonra geçen süreç içinde birçok ekonomik modelin denendiğini, dışarıdan empoze edilen sistemin kurulmaya çalışıldığını açıklayan Prof.Dr. Yurtkuran, şöyle devam etti:
“Hepsi sukutu hayale uğratmıştır. Bugün dış ve iç borcu dünyada en çok olan ülke, dili ciddi tehdit altında olan ülkeyiz. Sokaklardaki tabelaları anlamak mümkün değil, vazgeçtik bu tabelalardan bizi namaza bile çağırmaya yabancı dilde devam ediyorlar. Namaza Arapça çağrılıyoruz. Ben 80 yıllık cumhuriyet çocuğuyum, eğer Türk milleti olmasaydı bugün İslam dünyasının ne halde olacağını herkes bir defa düşünsün. Eğer insanın ibadete kendi dilinde çağrılması haksa, bunu en çok hak eden Türk milletidir. 40 yıl süreyle Atatürk ilke ve devrimleri bize yanlış anlatılmıştır, özellikle devrimcilik ve milliyetçilik ilkeleri tukaka hale getirilmeye çalışılmıştır.”


MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ SALONU TERKETTİ

Prof. Dr. Yurtkuran'ın “Ezan yabancı dil olan Arapça ile okunuyor, niye Türkçe okunmuyor” dediği anda salondakilerden bir kısmı alkışlarken, İlçe Milli Eğitim Müdürü Resul Yeşilyurt tepki göstererek salondan ayrıldı. Yeşilyurt’un bu tepkisi, salondakilerden bir kısmınca eleştirildi. Kaymakam Ali Çınar, salonu terkeden İlçe Milli Eğitim Müdürü hakında soruşturma açacağını söyledi.

Haberin Devamı


‘EZAN EVRENSEL MESAJDIR’

Sempozyumda bulunan Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik bu konuda kendisine yöneltilen soruya şu karşılığı verdi:
“Ezan bütün müslümanların evrensel sesidir. İslamın evrensel simgesidir. Tüm insanlığın, bütün müslümanların mesajı, bütün insanlığa bu evrensel çağrı ile ulaşıyor. Bir Arnavut Malezya’ya gittiği zaman, bir Endonazyalı Türkiye’ye geldiği zaman, ezan ile namaz vaktini anlar, camiye gider. Böyle bir işareti, böyle bir evrensel değeri illa ki bir milletin diline çevirmeye gerek yok. Bir değerin özünü, tüm insanlığın anladığı ortak mesajı değiştirmeye kimin gücü yetebilir? Onun bozulamayacak bir gerçek olduğu, tüm alimler, tüm bilim adamları tarafından kabul edilmiştir. Milli değerlerimiz, milli duygu ve düşüncelerimiz milli heyecanlarımızla manevi değerlerimize de değer vermemiz gerekir. İstiklal Marşımızın şairi, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ‘Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli’ beyitinin iyi değerlendirilmesini, ayrıca Yunus Emre’nin ‘ilim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmezsen ya nice okumaktır’ ifadesinde geçen bu konuda İlahiyat akademisyenlerine ve İlahiyat bilim adamlarına bırakmamızın ve Atatürkümüzün kurduğu Diyanet İşleri Başkanlığımızın yetkililerin cevap vermesinin uygun olacağı düşüncesindeyim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!