Ulucanlar davasını Yargıtay çözecek

Güncelleme Tarihi:

Ulucanlar davasını Yargıtay çözecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2001 13:50

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi`nde 26 Eylül 1999 tarihinde meydana gelen ve 10 kişinin öldüğü olaylarla ilgili olarak açılan iki ayrı davanın birleştirilmesi konusunda mahkemeler arasında uyuşmazlık ortaya çıktı. Davaya bakacak mahkemenin belirlenmesi için dosyalar Yargıtay'a gönderildi.

Haberin Devamı

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi`nde, 161 jandarma görevlisinin yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına, müdahil Filiz Uzal ve müdahil avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Mehmet Berber, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi`nde tutuklu ve hükümler hakkında açılan dava ile mahkemelerindeki dosyadaki taraflar ve olayın aynı oluşu, davaların birinde verilecek kararın diğerini de etkileyeceği ve yargılama masraf ve ekonomisi açısından davaların birlikte görülmesi konusunda, birleştirilmesi için5. Ağır Ceza Mahkemesi`nden istenen muvaffakiyete yanıt verildiğini bildirdi. Berber, 5. Ağır Ceza Mahkemesi`nin kendilerinden muvaffakiyet almaksızın birleştirme kararı vererek, dosyayı kendi mahkemelerine gönderdiğini kaydetti.

Berber, 5. Ağır Ceza Mahkemesi`nin verdiği birleştirme kararıyla uyuşmazlık doğduğunu belirterek, dava dosyalarının, uyuşmazlığın giderilmesi ve davaya bakacak mahkemenin belirlenmesi için Yargıtay`a gönderildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Dosyaların, Yargıtay`dan dönmediğini bildiren Berber, bazı talimat ve müzekkere yanıtlarının geldiğini söyledi.

Müdahil avukatlarının bu aşamada bir taleplerinin olmadığını belirtmelerinin ardından Başkan Berber, gelen evrakların dosyalar Yargıtay`dan dönünceye kadar muhafaza edilmesine, dosyalar döndüğünde Yargıtay`ın kararı doğrultusunda işlem yapılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

İddianamede, 161 jandarma görevlisinin, ``Kanunun bir hükmünü veyayetkili merciden verilip infazı vazifeden zaruri olan bir emri ifa suretiyle ölüme ve yaralamaya sebebiyet verdikleri`` bildirilerek, haklarında Türk Ceza Kanunu`nun ``kanunu veya emri icra-meşru müdafaa,zaruret hali`` başlıklı 49/1. maddesinin uygulanması isteniyor. Bu madde de, ``Kanunun bir hükmünü veya salahiyettar bir merciden verilipinfazı vazifeten zaruri olan bir emri icra suretiyle, işlenilen fiillerden dolayı faile ceza verilemez`` hükmünü içeriyor.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen ve 7. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin baktığı 86 tutuklu ve hükümlü hakkında açılan davanın, 6 Kasım 2001 tarihli duruşmasında, dava dosyalarının, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi`nde birleştirilmesine karar verilmişti. Bu davada, 1 sanık hakkında idam, 85 sanık için ise 12 yıl ile 47 yıl arasında değişen ağır hapis cezaları talep ediliyor.
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!