Ülkücülerden Kürtçe belgesel

Güncelleme Tarihi:

Ülkücülerden Kürtçe belgesel
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2006 00:00

Ülkücülerin hazırladığı 'Dökülen kan ortak' temalı belgeselin 2 milyon CD’si ücretsiz dağıtılacak.

Haberin Devamı

Alparslan Türkeş’e yakın olan, ancak Bahçeli’nin MHP koltuğuna oturmasından sonra partiden uzaklaşan eski MHP İstanbul İl Teşkilatı Başkanı Mehmet Güngör, Türkçe ve Kürtçe Çanakkale belgeseli hazırlatıyor. Yapımcılığını ‘Döngel Kârhanesi’, ‘Abuzer Kadayıf’ gibi ünlü filmlere imza atan Hüseyin Apaydın’ın yapacağı belgeselin maliyeti 700 bin dolar olarak tahmin ediliyor.

/images/100/0x0/55eae5a3f018fbb8f89db376

Alparslan Türkeş’in, TBMM kürsüsünden Nâzım Hikmet şiirleri okuduğu günü anımsar mısınız? O gün, ülkücüler için bir tarihti. Çünkü yıllarca savaştıkları solcuların, komünistlerin idolü Nâzım Hikmet’in şiirlerini, Başbuğ okuyordu.

Haberin Devamı

Peki bir gün, “Ya sev ya terk et” kültüründen gelen bir ülkücünün, ‘Kürtçe bir belgesel’ için çalışacağını ve para harcayacağını düşünebilir miydiniz? Yanlış okumadınız; o, merhum Alparslan Türkeş’in hayattayken yakınındaki isimlerden biriydi. Özellikle de yaşamının son 10 yılında. Türkeş’in emri ile MHP İstanbul İl Teşkilatı sorumluluğunu üstlenen, MHP Kartal İlçe Başkanlığı görevinde bulunan bir isim: Mehmet Güngör.

 

Elazığ kökenli bir işadamı olan Mehmet Güngör’ün bugün MHP ya da Ülkü Ocakları ile organik hiçbir bağı bulunmuyor. En azından kendisi öyle diyor. Çünkü Türkeş’in vefatının ardından MHP koltuğuna oturan Bahçeli ile değil, oğul Tuğrul Türkeş’le yakın olmuş. Doğal olarak MHP’den uzaklaşmış.

/images/100/0x0/55eae5a3f018fbb8f89db378

Fikirdaşları(!), “Ya sev ya terk et” derken; o, “Gelin hep beraber sevelim’ diyor. Ve bu nedenle Kürtlere yönelik bir belgesel için çalışıyor. “Neden Kürtler” sorusunun yanıtı ise gayet basit. Çünkü Güngör’ün çocukluğu Kürtler arasında geçmiş, oyun arkadaşlarının bir kısmı Kürt kökenli çocuklarmış. “Ben Kürt değilim ama akrabalarım arasında Kürtler var” diyerek, kültürlerimizin ne kadar iç içe geçtiğimize vurgu yapıyor ve Çanakkale Savaşı’nı işaret ediyor: “Aslında Kürtler bu ülkedeki tüm savaşlarda var. Hiçbirinden geri kalmamışlar. Omuz omuza savaşmışlar.”

Haberin Devamı

 

Neden Kürtçe Çanakkale?

 

Mehmet Güngör bu nedenle, Türkçenin yanı sıra Kürtçe olarak da anlatılacak olan ‘Çanakkale Belgeseli’ için çalışıyor. Kürt-Türk çatışmasının suni olduğunu, herkesin kan dökülmemesi için çaba sarf etmesi gerektiğini söylüyor: “Çanakkale çok dramatik bir savaş. Bu sadece bizim için değil, aynı zamanda İngilizler, Avustralyalılar ve Yeni Zelandalıların dramıdır. Türkiye’de yaşayan tüm halkların dramıdır. Çanakkale bu ülkede hep Türkçe anlatıldı. Türkçe bilmeyen Kürtlere, dedelerinin bizim dedelerimizle birlikte bu ülkeyi Çanakkale’de nasıl savundukları anlatılmadı. Bu ortak payda hepimizin. Herkesin bunu bilmesi, öğrenmesi gerekir. Bu ülkenin hepimizin dedelerinin akıtılan kanları sonucu kurduğunu anlatmak istiyoruz. Birlik, beraberlik ve ülkenin ortak menfaatleri konusunda herkesin kanı donmuş vaziyette. Bu belgeselle kardeşlik mesajı verip kan dolaşımını sağlamayı amaçlıyoruz.”

Haberin Devamı

 NOT: Devamı Tempo dergisinde

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!