Ulaştırma nire teknoloji nire

Güncelleme Tarihi:

Ulaştırma nire teknoloji nire
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1997 00:00

Yurtsan ATAKAN<>
Haberin Devamı

Türkiye'nin acil olarak bir teknoloji bakanlığına gereksinimi olduğu bir kez daha kanıtlandı. Türkiye Ulusal İnternet Altyapı Ağı TURNET'in hizmete girmesinin kutlandığı kokteyl, bu işlerin neden Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde yapılamayacağının iyi bir göstergesiydi.

Kokteyle açılış konuşması yapmak üzere gelen DYP'li Ulaştırma Bakanı Ömer Barutçu salona girer girmez basın mensuplarının kuşatmasıyla karşılandı. TGRT adına çekim yapan ekibin TURNET'in hizmete girmesi dolayısıyla yapılan toplantıda, bakana yönelttiği soru havaalanlarıyla ilgiliydi. Bakanın etrafını saran diğer gazetecilerin de TGRT muhabirinden fazla farkı yoktu.

Soruların sayısı artıkça, bakana İnternet'le ilgili sorular da yöneltilmeye başladı ve aslında Ulaştırma Bakanı'na havaalanlarıyla ilgi soru soran gazetecilerin tam da yerinde sorular sorduğu anlaşıydı. Havaalanlarıyla ilgili soruları rahat bir edayla yanıtlayan Ömer Barutçu, İnternet söz konusu olduğunda ağzının içinde bir iki kelime geveliyor, yardım ister gözlerle yanında duran Türk Telekom Genel Müdürü Cengiz Bulut'a bakıyordu. Cengiz Bulut da bakanının imdadına yetişmek için tetikte bekliyor, bakanın cevaplayamayacağını anladığı bir soru karşısında gözünü budaktan sakınmadan ortalığa atılıveriyordu.

Ancak toplantının İnternet kullanıcıları açısından en ilginç açıklaması yine Ömer Barutçu'dan geldi. Barutçu'yu teknik konularla sıkmamak için şu soruyu yönelttim, ‘‘Hükümet olarak, İnternet kullanımında Türk Telekom'a tekel kurma hakkı tanıyan yasal düzenlemeleri değiştirmek üzere bir politikanız var mı?’’ Bakanın cevabı kısa ve netti ‘‘Yok!’’ Cengiz Bulut, sorunun teknik hiçbir yanı olmamasına, tamamen hükümetin tekelci bir politika mı yoksa özelleştirmeci bir politika mı izleyeceğine yönelik olmasına rağmen, soruyu bakana tercüme etti, ‘‘Sayın Bakanım. Arkadaş Türkiye'nin İnternet altyapısını kastediyor. İletişim altyapısının tekel olmasının Sayın Bakan'la veya Türk Telekom'la bir ilgisi yok. Mevcut kanunlara göre bu bizim tekelimizde’’...

Türk Telekom'la tabii ki bir ilgisi yok. Onun içinde soruyu Cengiz Bulut'a değil Ömer Barutçu'ya sormuşuz. Soru açık ve net, hükümet tekelci mi, özelleştirmeci mi? Bakanın yanıtı da soru kadar açık, hükümet tekelci ve tekelci kalacak... Bu kadar basit.

Not: Yukarıdaki yazı bir yıl kadar önce tüm zamanların en feci hükümeti görevdeyken yazılmıştır. Aradan geçen zaman ve yeni hükümetin iyi niyetine rağmen, teknoloji bakanlığı kurulmadığı için Ulaştırma Bakanlığı'nın TT'ye hala söz geçiremediği görülüyor. Aksine TT bakanlığa hükmediyor. Mesut Yılmaz, Güneş Taner ve biraz da Necdet Menzir, size sesleniyorum;

Yar bana İnternet gerek...

http://www.list2000.com.tr/interaktif

yurtsan@ibm.net

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!