Ukrayna ve Rusya Karadeniz Filosu'nu görüşüyor

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna ve Rusya Karadeniz Filosunu görüşüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2006 10:57

Ukraynalı ve Rus yetkililer, Rusya'nın Ukrayna limanındaki Karadeniz Filosu'nun geleceğini bugün düzenlenen bir toplantıda ele alıyor.

Haberin Devamı

Kiev'in Rus deniz kuvvetlerinin çok az para ödediği ve Ukrayna'ya ait fener kulelerine el koyduğu şikayetleri arasında başlayan görüşmeler, iki eski Sovyetler Birliği ülkesi arasında sık sık çıkan anlaşmazlıklarla ilgilenmek üzere kurulan yeni ortak devlet başkanlığı komisyonunun gözetiminde yapılıyor.

Rusya ve Ukrayna, yıllar süren tartışmalardan sonra, Sovyet Karadeniz Filosu'nun ikiye bölünmesi konusunda 1997'de anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma, Rus deniz kuvvetlerinin 2017'ye kadar Sivastopol limanında kalmasına imkan tanımıştı. Yine bu anlaşma uyarınca Rusya, Ukrayna'ya her yıl 93 milyon dolar kira ödüyor.

Ukrayna, kiranın gerçek pazar şartlarını yansıtmadığını ve artırılması gerektiğini söylüyor. Kiev ayrıca, Moskova'dan Kırım kıyısındaki fenerleri teslim etmesini istiyor. Moskova ise Ukrayna'yı fenerleri ele geçirmeye çalışmakla suçluyor ve Karadeniz Filosu'na ait malları elinde tutabileceğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!