Ukrayna uçağı sır oldu

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna uçağı sır oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ukrayna'dan ayrıldıktan sonra 28 Aralık 1999 gecesi İnebolu açıklarında Karadeniz'e düştüğü ileri sürülen ‘‘Antonov-28’’ tipi kargo uçağıyla ilgili olarak, bugüne kadar ne denizde, ne de karada en ufak bir ipucuna rastlanmadı.

Ukrayna'nın Ukon kentinden 28 Aralık 1999 tarihinde Papua Yeni Gine'ye gitmek üzere havalanan Ekvador Havayolları'na ait kargo uçağının içinde 6 mürettebat bulunuyordu. Tam 94 gün önce Kastamonu'nun İnebolu İlçesi'nin 50 mil açığında Karadeniz'de düştüğü sanılan uçağın kalıntılarına, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı hücumbotlarla yapılan aramada rastlanmadı. Daha sonra İnebolu, Abana, Çatalzeytin ilçesi sınırlarında jandarma ekipleri ve köylülerin dağlarda yaptıkları aramalardan da sonuç çıkmadı. Sinop'un Türkeli İlçesi Kuşçular, Alagöz, Sözkışla ve Sarmaşık köyleri dağlarındaki aramalardan da düşmeye ilişkin bir ize rastlanmadı. Silah taşıdığı öne sürülen uçaktan karada ve denizde bugüne kadar bir ize rastlanmaması şüphe yarattı. Bu nedenle uçağın karada herhangi bir havaalanına inebileceği gözönüne alan istihbarat birimleri araştırma yaptı. Kastamonu, Zonguldak'ın Çaycuma, Sinop ve Samsun'un Bafra ilçesindeki kapalı durumda olan THK'ye ait planör pisti ve 19 Mayıs İlçesindeki Engiz Havaalanı'nda yapılan araştırmalarda da uçağın inmediği anlaşıldı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Georgi Steluk, uçak ile birlikte kaybolan 6 mürettebatın ailelerinin perişan olduğunu söyledi. Steluk, ‘‘Dağlarda karların erimesiyle birlikte bir ay ara verilen arama çalışmalarına yeniden başlanacak. Bu çalışmalara Ukrayna'dan gelecek bir ekip de katılacak’’ dedi.

An-28'in özellikleri

Rus Antonov şirketinin tasarımı olan An-28 uçağının dizayn çalışmaları 1970'lerde başladı. İki adet turboprop motora sahip olan uçak, kısa mesafeli uçuşlarda yük ve yolcu taşımak amacıyla dizayn edildi. Askeri ve sivil görevlerde kullanılan uçak ilk olarak 1978 yılında hizmete girdi. Toplam 1200 adet üretilen uçak birçok ülkede kullanılıyor. Saatte 350 kilometre hız yapabilen An-28, 6 bin metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor. Menzili 560 kilometre. Koltuk kapasitesi 17. İstenirse 2 ton kapasiteli kargo uçağına da çevrilebiliyor. An-28'in uçuş ekibi ise iki pilottan oluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!