Uganda meclisi baskılara dayanamadı

Güncelleme Tarihi:

Uganda meclisi baskılara dayanamadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2011 13:25

Uluslararası kamuoyundan gelen baskılar sonucu, Uganda’da eşcinsellere idam cezası verilmesini öngören yasa taslağı parlamentonun gündeminden kaldırıldı.

Haberin Devamı

Milletvekilleri, taslağın bu parlamento döneminde yeniden gündeme alınma ihtimalinin düşük olduğunu ancak gelecekte yeniden tartışılabileceğini belirtti.

 

Reuters’a konuşan ve yasa teklifiyle ilgili bir haberde adının geçmesini istemeyen bir milletvekili, “Bugün taslakla ilgili görüşmeler yapılacaktı ancak meclise geldiğimizde, gündemde böyle bir başlık olmadığını gördük” dedi.

 

Taslak geçtiğimiz Cuma günü de mecliste değerlendirilmişti.

 

37 ÜLKEDE YASAK

Eşcinsellik, birçok Afrika ülkesinde bir tabu olarak görülüyor. Hatta bölgenin Uganda dahil 37 ülkesinde yasaklanmış durumda. Aktivistler birçok Afrikalının hapse atılma, şiddete uğrama ya da iş kaybı gibi korkularla eşcinselliğini gizlediğini ifade ediyor.

 

Haberin Devamı

Öte yandan 1986’dan bu yana Uganda’yı yönetmekte olan 66 yaşındaki Devlet Başkanı Yoveri Museveni, Şubat ayında yapılan tartışmalı seçimlerden sonra bugün yemin etti. Yeni parlamentonun da önümüzdeki hafta göreve başlaması bekleniyor.

 

Uganda’nın eşcinsellik karşıtı hareketi 2009 yılında, söz konusu yasanın gündeme getirilmesiyle güç kazanmıştı.

 

TEPKİ BÜYÜK

ABD Başkanı Barack Obama, yasayı “iğrenç” olarak nitelendirirken, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Museveni’yi arayarak yasayla ilgili kaygılarını dile getirdi.

 

Eşcinsel hakları aktivisti Piskopos Christopher Seneno, “Yasayla ilgili çok kaygılıyız. Uganda tarihinde çok karanlık bir sayfa açılıyor” dedi.

 

“Yeni milletvekilleri, korkudan beslenen bu milletvekillerine göre çok farklı düşünüyor” diyen Seneno, yasanın daha fazla ileri gitmemesini umduklarını belirtti.

 

Avaz grubu, internet üzerinden dünya genelinde yasaya muhalif 1.5 milyon imza topladı. Haber uluslararası basında manşet olsa da Uganda’da çok büyük bir mesele olarak görülmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!