UFO'ya karşı kanun

Güncelleme Tarihi:

UFOya karşı kanun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Havadaki patlayıcılar ve şüpheli cisimlere karşı mücadele için kanun tasarısı hazırlandı. TBMM Milli Savunma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Alt Komisyon'da, UFO'larla mücadelede yetkinin kimde olacağı konusunda tartışma çıktı. Tasarıda UFO'ların nasıl zararsız hale getirileceği ise açıklık kazanmadı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, ‘‘Havada karşılaşılan ve bilinmeyen bir tehdite karşı hangi makamın görevli ve sorumlu olduğunu’’ belirlemek için rapor hazırlandı.

Milli Savunma Bakanlığı'nca hazırlanan, ‘‘Denizlerde ve Yurt düzeyinde görülen patlayıcı madde ve şüpheli cisimlere ilişkin Yasa Tasarısı’’nı incelemek üzere TBMM Milli Savunma Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon çalışmalarını tamamladı. Alt Komisyon tasarı kapsamına ‘‘havadaki patlayıcılar ve şüpheli cisimleri’’ de aldı. ‘‘Havadan uygulanacak ve bilinmeyen bir tehdite karşı hangi makamın görevli ve sorumlu olduğunu’’ belirlemeyi amaçlayan yeni düzenlemeye Genelkurmay temsilcileri karşı çıktı.

HAVADA PATLAMAMIŞ CİSİM...

Alt Komisyon raporunda yer alan bilgilere göre, askerler, tasarının, ‘‘Silahlı Kuvvetler'in tatbikatları sonrasında vatandaşlar tarafından bulunacak patlamamış maddelerin, bulanlara ödül verilerek ele geçirilmesi’’ amacıyla hazırlandığını belirtmelerine karşın, ANAP Eskişehir Milletvekili Demir Berberoğlu amaç ile tasarı metninin birbirini tutmadığını söyledi. Genelkurmay yetkilileri, ‘‘havada karşılaşılacak ve bilinmeyen’’ bir cismin, ‘‘şimdilik teoride karşılaşılabilecek bir konu olduğunu ve sorumluluğun da İçişleri Bakanlığı'nda olması gerektiğini, ancak böyle bir durumda talep edildiğinde tüm kuvvet komutanlıklarının yardımcı olacağını’’ bildirdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yetkilisi, ‘‘Şimdiye kadar havada patlamadan kalmış şüpheli bir cisim örneğine rastlanmadığını ve böyle bir olasılık dahilinde dahi cisme karşı yere indirilmeden müdahale edilmesinin mümkün olmadığını’’ belirtti. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilisi ise ‘‘Şimdiye kadar havada şüpheli bir cisim ve tehdite rastlanmadığını’’ bildirdi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de, ‘‘Yere bağlı balonlar ve uçurtmalar ile uzaktan kumandalı insansız hava araçlarının terörist amaçlı kullanılmasının havacılıkla ilgisi olmadığını’’ açıkladı.

Genelkurmay ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün itirazına karşın ANAP'lı Berberoğlu'nun isteği uyarınca tasarıda düzenleme yapıldı. Alt Komisyon'un yeni belirlediği maddede, ‘‘Hava sahasında patlayıcı madde ve şüpheli cisimleri gören hava vasıtası kullanan kişilerin, gördükleri patlayıcı madde ve şüpheli cisimlerin bulundukları mevki ve irtifaları ile muhtemel sürüklenme ve gidiş yönleriyle ilgili bilgileri Hava Trafik Kontrol Ünitesine bildirmesi’’ öngörüldü.

MÜCADELE YÖNTEMİ BELİRSİZ

Yeni düzenlemeye göre bildirimi alan Hava Trafik Kontrol Ünitesi durumu en yakın mülki makama iletecek. Hava sahasında patlayıcı madde ve şüpheli cisimleri gören kişiler de durumu en yakın mülki amire bildirecek. Bildirilen patlayıcı madde ve şüpheli cisimlerle ilgili gerekli her türlü önlem askeri ve mülki makamlarca alınacak. İçişleri Bakanlığı yetkili ekipleri patlayıcı madde ve şüpheli cisimleri inceleyerek zararsız hale getirecek. Ancak tasarıda, İçişleri Bakanlığı yetkili ekiplerinin havadaki patlayıcı madde ve şüpheli cisimleri nasıl inceyecekleri ve zararsız hale getireceklerine ilişkin bir açıklık yer almadı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!