Ucuz bilgisayar projesi

Güncelleme Tarihi:

Ucuz bilgisayar projesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2006 14:24

Bill Gates, bilgisayarların yaygınlaşması için Türk Telekom ve Intel ile ucuz bilgisayar projesi yürüttüklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye'de iş ortaklarıyla birlikte yeni programlar geliştirmeye devam ettiklerini belirten Gates, “Türk Telekom ve Intel ana çözüm ortaklarımızla birlikte Türkiye'de 'İlk Bilgisayarım Kampanyasını'  başlatacağız. Bu iki kuruluşla birlikte Microsoft, Türkiye'deki yüzde 80 haneye ulaşarak bilgisayar kullanımı hedefini tutturmak istiyor” diye konuştu.

Gates, önümüzdeki aylarda da iş ortaklarıyla görüşmeleri sürdüreceklerini ve belli pazarlama stratejileri üzerinde görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade ederek, “Biz burada bu tür projelere olan samimi taahhüdümüzü yinelemek istedik” dedi.

Fiziksel engellilerin bilgisayar kullanımı maksimuma ulaştırmayı hedeflediklerini aktaran Gates, bu kapsamda Türkiye'deki özürlü vatandaşlarla ilgili projelerde de işbirliğine gideceklerini söyledi.

Haberin Devamı

GATES ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Microsoft Başkanı Bill Gates, İstanbul'da Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrencilere biraraya geldi. Toplantıda, Microsoft'un 30 yılını değerlendiren Gates, yapabileceklerinin sınırı olmadığını, getirerek, görme özürlü kişilere yönelik program geliştirdiklerini, böylelikle bilgilere herkesin erişebilmesinin çalışmalarının odak noktasını oluşturduğunu söyledi.

"ÖĞRETMENE DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR PROJESİ BENİ HEYECANLANDIRDI"

Bill Gates, öğretmenlerle gerçekleştirilen projelere değinerek, şunları kaydetti: “84 binden fazla Türk öğretmene dizüstü bilgisayar sağlamak, beni en fazla heyecanlandıran ortaklık projelerinden biri. Öğretmenler bilgisayarlar sayesinde müfredatlarını, sınavlarını takip edebilecekler. Onların da bu elektronik devrime katılımı sağlanacak. Siz öğrenciler de tablet PC'lerle derse girip artık, kitaplarınızı sırtınızda taşımayacaksınız. Kitaplara harcadığınız paralardan tasarruf edeceksiniz.”

“NEREDE DOĞDUĞUNUZ DEĞİL, EĞİTİMİNİZİN NE OLDUĞU ÖNEMLİ”

İnternetin geleceği düşünüldüğünde, bugün artık nerede doğduğunuz değil, eğitiminizin ne olduğunun önemli olduğunu belirten Gates, mühendislik, bilgisayar konusunda önemli bir eğitiminiz varsa artık fırsatlar size sunulmuş durumda” diye konuştu.

Dünya çapında hizmet veren şirketlerin, hükümetlere ve şirketlere satış yapabilecekleri yazılımları geliştirdiklerini belirten Gates, ”Bir şekilde kafa avcılığı yapıyorlar. Yetenekli öğrencileri kendilerine çekiyorlar. Bu alanda üst noktada bir rekabet söz konusu. Bu bizi çok daha iyi bir noktaya getirecek. Yenilikçi, yaratıcı ve daha düşük maliyetli ürünler üretilecektir” dedi.

“Bilgisayarın bilgi paylaşımında kullanılmasının başlangıç aşamasında olduğumuzu da hatırlatmak isterim” diyerek konuşmasını sürdüren Gates, telefonla yapılana benzer bir iletişimin bilgisayar üzerinden kurulabildiğini, yazılım sayesinde dijital ortamda iletişimin, ürün geliştirmenin, değişikliklere hızlı tepkinin verilebildiğini anlattı.

“DİJİTAL BİR DEVRİMLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Bill Gates, “Dijital bir devrimle karşı karşıyayız” dedi. Gates, dijital yaşam tarzının kullanılmaya başlandığını, dijital fotoğraf makinelerinin, dijital müziğin yaşama girdiğini, taşınabilir cihazlara internetten müzik indirilebildiğini, dostlarla paylaşılabildiğini anımsattı. Gates, “Plak almak için bir mağazaya gitmiştim. 9 yaşındaki kızım 'Plak nedir?' diye sordu. Ona çok tuhaf geldi” dedi. Gelecekte belki CD'lerin bile görülmeyeceğini, dijital ortamda artık CD aracılığıyla müzik dinlemek gerekmediğini belirten Gates, planlamaların da dijital ortamda yapılabildiğini söyledi. Televizyonların da çok değişeceğini, gelecekte belki internet üzerinden izleyiciye ulaşacağını, çok daha interaktif tv izleyicisi haline gelineceğini kaydeden Gates, “10 yıl sonra TV bambaşka olacak belki de” dedi.

İnternet üzerinde video izlenebileceğini, ödemelerin yapılabileceğini, kağıt kullanımının giderek azalarak, kitapların, hükümet yayınlarının internet üzerinden okunmasının söz konusu olacağını, gazetelerin, dergilerin internet üzerinden okunacağı çok küçük cihazların geliştirilebileceğini anlatan Gates, cep telefonlarının da çok daha güçlü olacağını, gelecekte akıllı telefonların kullanımının söz konusu olacağını, yabancı dilde pankart, tabela görüldüğünde cep telefonu ile fotoğrafını çekip sözlüğe gönderip ne anlama geldiğinin öğrenilebileceğini kaydetti.

Yazılımcıların en büyük düşlerinden birinin de sözcüklerin klavye kullanılmadan, konuşarak bilgisayara aktarımı olduğunu belirten Gates, geliştirilen yazılımla görme özürlülerin sesi kullanarak bilgiye ulaşmasının bugün artık mümkün hale geldiğine dikkat çekti.

"DİJİTAL DEVİRİMİN EN FAZLA YAŞANACAĞI ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE”

Microsoft Başkanı Bill Gates, dijital devrimin en fazla yaşanacağı ülkelerden birinin Türkiye olacağını vurguladı.
Türk Telekom yöneticilerinin Türkiye'de çok yoğun bir dijital ortam yaratmaya çalıştığını kaydeden Gates, bugün gerçekleştireceği basın toplantısında Türk Telekom ile gerçekleştirecekleri proje kapsamında düşük maliyetli bilgisayarı tanıtacağını ifade etti. Türkiye'de eğitim üzerine yapılan yatırımların geleceğin anahtarı olduğunu dile getiren Gates, “AB, ekonomik gelişmeler çok önemli, ama bir ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren devrimler hep eğitim aracılığıyla gerçekleşir. Eğer, 10 yıl sonra Türkiye'nin bulunduğu durumdan tatmin olmayacaksanız bunu değiştirecek olan sizlersiniz” şeklinde konuştu.

"EBEVEYN KONTROLÜNÜ SAĞLAMAYI PLANLIYORUZ"

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Gates, internette ebeveyn kontrolünü sağlamayı, küçük çocuklar konusunda ebeveynleri rahatlatmayı amaçladıklarını, kullanıcıların güvenliği düşünmeyecekleri hale getirmeyi planladıklarını, özellikle spam konusunda önemli gelişme sağladıklarını söyledi.

Bill Gates, bir öğrencinin Google hakkındaki sorusu üzerine, Google'ın iyi bir şirket olduğunu ve arama motorunda büyük bir gelişme sağladığını kaydederek, “ama biz daha iyi bir arama motoru yapacağız” dedi. Google'un mail alanında çok başarılı olmadığını belirterek, Microsoft'un Hotmail ve Messenger'ı bulunduğunu anımsatan Gates, salondaki öğrencilere kimlerin Messenger'ı kullandığını sordu. Gates, öğrencilerin tümünün parmak kaldırmasına “teşekkürler” diyerek karşılık verdi.

“MICROSOFT, TÜRKİYE'DEKİ PİYASAYA HAKİKATEN İNANIYOR"

Bill Gates, Türkiye'nin Microsoft için ne anlam taşıdığı yönündeki soruya şu yanıtı verdi: “Microsoft Türkiye'deki piyasaya hakikaten inanıyor. Piyasanın çok büyük gelişme göstereceğinin işaretlerini görüyoruz. Türk Telekom'un büyük atılımları var, özellikle ADSL konusunda. Dün akşam Başbakan'la akşam yemeğinde yatırımları konuştuk. Yeni yatırımlarla bilişim teknolojileri daha da büyüyecek. Türkiye son derece genç bir ülke. Büyük iş imkanları ve eğitim kapasitesi yaratmak lazım. Biz burada yazılım geliştiren firmalar görmek istiyoruz, daha fazla insanın teknoloji alanında çalışmasını istiyoruz.”

Bill Gates, bir öğrencinin, “Üniversiteden yeni mezun olsaydınız ne yapardınız?” sorusuna, “bugün öğrenci olsaydım, dünyayı değiştiren nedir, buna bakardım. Teknolojiyi öğrenip, nerede çalışmak istediğimi tespit edip yeni fikirlerle yola çıkardım” yanıtını verdi.

İş hayatında en zor kararının ne olduğunun sorulması üzerine Gates, peşinden gidecekleri teknolojiyi belirlemek yönünde doğru kararlar vermenin çok kolay olmadığını söyledi. Bill Gates, şirketi ilk kurduğunda, okulu bırakmanın kendisi için kolay bir karar olduğunu ama bunu öğrencilere kesinlikle tavsiye etmediğini bildirdi. Yazılım alanındaki yeni teknolojilerin sorulması üzerine Gates, Visual Studio 2005'in en yeni araçları olduğunu belirterek, ”yazılımda amacımız şu; Bu kadar yazılım yazmaya gerek kalmaması. Çok yol katettik ama hala gelmek istediğimiz noktada değiliz. Yazılım dilinde ifade etmeyi kolaylaştırmak istiyoruz. Kodları nasıl azaltabileceğiz, buna çalışıyoruz. Hedefimize 15 sene içinde ulaşırız, diye düşünüyorum” diye konuştu.

TÜRKİYE FOTOĞRAFLARI

Microsoft Başkanı Gates, geleceğin programcılarına önerilerinin sorulması üzerine, ABD'de yazılım mühendisliği bölümüne giren insan sayısının azaldığını ve buna şaşırdığını dile getirdi. Microsoft olarak farklı insanların yazılım alanına girmesini istediklerini, yazılım mühendisliğinde kişilerin hangi programları yazdığının önemli olduğunu vurgulayan Gates, “Mülakatlarımızda kişilerin yeni öğrenmiş olduğu bilgilerin ne olduğuna bakıyoruz ve bizim için tasarımlarını nasıl düşündükleri önemli” dedi.

Bir öğrencinin Gates'in evi hakkında bilgi vermesini istemesi üzerine, Gates şunları kaydetti: “Çok şanslıyım çünkü güzel bir evim var. Ama herşey teknolojik değil evimde. Mesela trombolinim var. Hava yağmurlu olsa da trombolinle eğlenebiliyoruz. Güzel bir kütüphanem, eski kitaplarım var. Bir sürü ekranım var. Mesela Türkiye'den tatil dönüşü güzel fotoğraflarımı yükledim. Bu high resolotion (yüksek çözünürlüklü) ekranlarımda herşey hakkında bilgi alabiliyorum. Görmek istediğim herşeyi ekranlara çağırabiliyorum. Yani bunlar on-demand ekranlar. Bunlar yaygınlaşacak ama ben pahalı olduğu dönemde bile bunlara sahibim.”
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!