Üçüncü jenerasyon telefonları artı ve eksileriyle kıyasladık

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü jenerasyon telefonları artı ve eksileriyle kıyasladık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 00:00

iPhone 3G cep telefonunun Türkiye’de yasal olarak satılmaya başlamasıyla, bir süredir yurtdışında varolan dokunmatik ekranlı telefonların ateşi bizim teknoloji tutkunlarını da sardı. Ama ortaya önemli sorunlar çıktı: Hangisini tercih etmeli? Neye göre seçim yapmalı? Bir cep telefonu dükkanından içeriye girdiğinizde denemek için konulan son model dokunmatik telefonların önünde kuyruklar görüyorsunuz.

Cihazları test etmek isteyenler telefonları birbirinin elinden kapmaya çalışıyor, iş itiş kakışlara varıyor. Ayrıca, GSM operatörlerinin mağazalarında da iPhone’a methiyeler düzülüyor. Sıradan bir telefon dükkanına girdiğinizde ise, iPhone yerine başka bir markayı öven bir satıcıyla karşılaşabiliyorsunuz. Asıl önemli olan, sizin öncelikleriniz. Sizin beklentiniz ne? İyi bir kamera mı, güçlü bir walkman mi, tasarım mı, fiyat mı? Yeni nesil bu telefonları bütün özellikleriyle kıyasladık.

SAMSUNG İ900 OMNİA

Markanın gücü Bir Güney Kore şirketi olan Samsung, yarı iletken, telekomünikasyon, dijital medya ve dijital uyum teknolojileri sektörlerinde dünya çapında oyunculardan biri. 62 ülkede, 134 ofiste faaliyet gösteriyor. 150 bin çalışanı var. Şirket dört ana iş biriminden oluşuyor: Dijital Medya, LCD, Yarı İletken ve Telekomünikasyon Birimleri.
/images/100/0x0/55eae8ecf018fbb8f89e7f36


Ekranın çekiciliği Bu telefonun ekranı, iPhone’unkinden biraz daha küçük ama 3.2 inç genelde bu telefonlar için ideal bir boyut. Samsung bu ekranı "WQVGA LCD" olarak tanımlıyor. Ekrandaki görüntü kalitesi, yani çözünürlüğüne gelince, o da 240x400 piksel. Bu konuda yine bir Güney Kore telefonu olan LG hariç, diğer telefonlara göre geride kalıyor. İçindeki renk sayısı 262.144; iPhone’a göre verebildiği renk tonları ve nüansları daha az ama bu sayı da fena değil... Yazılı işlemler ekrana çıkan Q-klavye sayesinde yapılıyor.

Fotoğraf gücü 5 megapiksel. Yani, iPhone’a göre daha güçlü bir fotoğraf makinesi. Otomatik fokuslama, görüntü sabitleyici, otomatik panoramik çekim, yüz ve gülümseme tanıma özelliği ve flaş var. Flaş sayesinde gece de fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Hafıza
16 GB’lık hafızası gerek duyulursa micro SD kartla genişletilebiliyor. Şunu unutmayın: Kartla hafızayı genişletme olanağı her telefonda yok. Bu özellik, Samsung i900 Omnia’nın bir artısı.

Video
DivX, Xvid ve diğer video formatlarını izleyebiliyor, kaydedebiliyorsunuz.

Müzik ve ses MP3, AAC gibi formatlarda müzik dinleyebiliyorsunuz. FM radyosu var bu da bir artı.

Bağlantı Kablosuz internet (Wi-Fi) özelliğinin yanı sıra bluetooth 2.0 ve USB 2.0 özellikleri mevcut.

GPS Seyahatleriniz sırasında gideceğiniz yeri bulabilmenizi sağlayan, navigasyon ve "Geo İzleme" uygulamalarını barındırıyor.

Boyutlar ve batarya 112 x 56.9 x 12.5 mm. 122 gram. 350 saat bekleme, 210 dakika konuşma süresi.

İşletim Sistemi
Türkçe, Windows Mobile 6.1 Professional işletim sistemini kullanıyor.

Tasarım
Platin kaplamasıyla şık gözüküyor.

3G
Henüz Türkiye’de olmasa da 3G görüntülü iletişim özelliği için ikinci bir kamerası var. Türkiye’ye 3G uygulanmaya başlandığında, bu kamera sayesinde iki kişi karşılıklı birbirini görerek konuşabilecek.

Fiyat 999 YTL.

IPHONE 3G APPLE

Markanın gücü Bu telefonu bu kadar çekici kılan yanlarından biri de, kuşkusuz bilgisayar dünyasına getirdiği yenilikler ve estetik tasarımlarıyla tüm dünyada tanınan Apple’a ait olması. Apple her zaman teknolojiyi estetikle birleştiren firma olarak bilindi. Bugüne kadar Macintosh ve iPod gibi herkesin tanıyıp benimsediği teknolojik ürünler
/images/100/0x0/55eae8ecf018fbb8f89e7f38
yarattı.

Ekranın çekiciliği
3.5 inçle en büyük ekrana sahip. Görüntü kalitesi yani çözünürlüğü de yüksek: 320 x 480 piksel ve 16 milyon renkli. Aynı anda birden fazla noktaya dokunmayı sağlayan Multi-Touch teknolojisine sahip.

Fotoğraf gücü
2 megapiksel. Flaşı ve fokus özelliği yok. Fotoğraflarınızı MMS ile yollayamıyorsunuz. Kısacası iPhone’un en zayıf yanı, fotoğraf makinesi. Diğer telefonlara göre daha geri.

Hafıza
8 ve 16 GB’lık iki farklı modeli mevcut. Ancak hafızası, örneğin Samsung gibi ek kartla artırılamıyor.

Video H.264, 3GP, MPEG4 formatlarında yedi saate kadar kesintisiz video oynatıyor, kaydediyor.

Müzik ve Ses AAC, MP3 ses formatlarında müzik dinleyebiliyorsunuz. iPod özelliğiyle müzikte öne çıkıyor. Ama FM radyosu yok.

Bağlantı Wireless özelliği var. Bluetooth var fakat Bluetooth aracılığıyla video ve dosya transferi yapılmıyor. YouTube kolay bağlanıyor.

GPS Var. Baz istasyonlarından alınan sinyallerin, uydudan alınan GPS sinyali gibi kullanılmasını sağlayan özelliği mevcut.

Boyutlar ve batarya 62.1 x 115.5 x 12.3 mm. 133 gram. 10 saate kadar konuşma, 300 saate kadar bekleme süresi. Pili çıkarılamıyor.

İşletim Sistemi
MacOS ve Microsoft Windows işletim sistemi var. Fakat İngilizce.

Tasarım Teknolojinin Armani’si olarak bilinen Apple’ın tasarımcısı Jonathan Ive’ın imzasını taşıyan telefon, Apple’ın daha önceki ürünleri gibi geniş kitleler için bir ikon haline geldi bile.

3G:
3G teknolojisi var. Ama iPhone’da ikinci bir kamera yok, yani iki kişinin karşılıklı konuşurken birbirini görmesi mümkün olmayacak.

Fiyat
8 GB’ın fiyatı 1200, 16 GB’ın 1400 YTL. Turkcell ve Vodafone’un özel kampanyaları da var.

HTC DIAMOND

Markanın gücü 1997 yılında Tayvan’da kurulan High Tech Computer (HTC), genç ve yenilikçi bir telefon üreticisi. Kendi markasını taşıyan ürünlerin yanı sıra, GSM operatörleri ve iş ortakları için özel olarak ürün de tasarlıyor.
/images/100/0x0/55eae8ecf018fbb8f89e7f3a


Ekranın çekiciliği Ekranı çok büyük değil, sadece 2.8 inç, ama çözünürlüğü yüksek, 640 x 480 piksel. Ekranın bir sevimli özelliği daha var: Mesajlar, e-postalar, fotoğraf, müzik, hava durumu gibi menüler, hareketli ve çekici animasyon figürleriyle gösteriliyor. Çünkü TouchFLO 3D adlı yeni bir üç boyutlu dokunmatik ara yüze sahip.

Fotoğraf makinesi 3.2 megapiksel. Odaklanma ve flaş özelliği var. Yani rakiplerinin yanında geri kalmıyor.

Hafıza 4 GB dahili hafıza, 256 MB flaş, 192 MB RAM belleği var.

Video
3GP formatında video oynatıyor.

Müzik ve Ses
MP3, AAC, AAC+ formatlarında müzik dinleniyor. Radyosu var.

Bağlantı
Wireless özelliği var. Blutooth, Edge, USB 2.0 bağlantıları mevcut.

GPS
Var.

Boyutlar ve batarya
102 x 51 x 11.5 mm. Ağırlığı 110 gr. 4 saate kadar konuşma, 300 saate kadar bekleme süresi var.

İşletim Sistemi Windows Mobile 6.1 Professional.

Tasarım:
Avuca rahatça yerleşecek şekilde tasarlanmış. Metal tasarım geometrik desenlerle birlikte kullanılmış.

3G
Var. İkinci kamerası görüntülü aramaya olanak tanıyor.

Fiyat 1027 dolar.

LG VIEWTY

Markanın gücü Güney Kore’nin parlayan yenilikçi markası LG Electronics, telefonları, klimaları, optik muhafaza aygıtları, DVD çalarları ve ev sineması sistemleriyle tanınıyor. Tasarımları çok şık. Black Label ve Prada telefonları çok ilgi görmüştü.
/images/100/0x0/55eae8ecf018fbb8f89e7f3c


Ekranın çekiciliği Ekranı diğerleri kadar büyük değil: 3 inç. Çözünürlüğü de orta karar: 242x320 piksel. Dokunmatik ekranla yetinmemişler bir de arkada çevirmeli düğmesi var, bu da kullanışlılığını artırıyor.

Fotoğraf makinesi Hiç fena değil: 5 megapiksel, zoom özelliği ve flaşı da var.

Hafıza 100 MB. Ekstra hafıza kartı var.

Video Divx, 3GP, MP4,WMV gibi formatları oynatıyor ve kaydediyor.

Müzik ve Ses MP3, MP4, AAC gibi formatlarında müzik çalıyor. FM radyosu mevcut.

Bağlantı En büyük eksilerinden biri wireless olmaması. WAP, USB ve Bluetooth özellikleri mevcut.

GPS Yok.

Boyutlar ve batarya:
103.5 x 54.4 x 14.8. 112 gram. 4 saat konuşma, 430 saat bekleme süresi.

İşletim Sistemi Standart.

Tasarım Telefon arkadan bir fotoğraf makinesine benziyor. LG’nin bir çok diğer ürünü gibi siyah ve ve ince: Çok şık bir görüntüsü var.

3G Var.

Fiyat
880 YTL.

Yeni yılda gelecek olan beşinci rakibi herkes merak ediyor

NOKIA 5800 XPRESSMUSIC

Markanın gücü Telefon dendiğinde akla gelen ilk markalardan biri İskandinav devi Nokia. Finlandiyalı grup, 1992’de bütün diğer işlerini bıraktı ve kendini tamamen o sıralarda yeni çıkan mobil telefon üretimine verdi. Şimdi bu cihazlarla sağladığı servis ve yazılımlarla, kullanıcılara müzik, navigasyon, video, televizyon, görüntüleme, oyun ve kurumsal mobilite deneyimleri sunuyor.

Ekranın çekiciliği
Büyüklüğü iPhone kadar değil ama yeterince büyük: 3.2 inç. Çözünürlüğü de fena değil: 640x360 piksel. 16 milyon rengi var. Ekranı çevirmek için otomatik yönlendirme sensörü, parmakla dokunma desteğine sahip. Bu da uzun tırnaklı kadınlara kullanım kolaylığı sağlıyor.

Fotoğraf makinesi 3.2 megapiksel. Zoom, otofokus, ikili LED flaşı var.

Hafıza 8GB.16 GB’ye kadar genişletilebiliyor. Dahili hafızası 81 MB.

Video Oynatıyor. Mevcut hafızasıyla 90 dakika görüntü izleniyor.

Müzik ve Ses Surround ses kalitesi sunan bütünleşik stereo hoparlörleri ve 8 band grafik ekolayzırı var.

Bağlantılar Bluetooth Version, USB 2.0, Wireless var.

GPS A-GPS, araç ve yaya navigasyonu sağlayan Nokia Maps uygulaması mevcut.

Boyutlar ve batarya 111x 51.7 x 15.5 mm. Ağırlık 109 gram. Konuşma süresi 8.8 saat, bekleme süresi maksimum 406 saat.

İşletim Sistemi Symbian 9.4.

Tasarım Kolay kavranıyor. Telefonun yanındaki kırmızı veya mavi çizgiler ürünü renklendiriyor.

3G: Var. Görüntülü arama için ön kamerası mevcut.

Fiyat 2009’un ilk çeyreğinde Türkiye’de olacak. Tavsiye edilen fiyatı 279 Euro. Ama dikkat! Buna KDV dahil değil; ayrıca Euro’nun yeni yılda kaç lira olabileceğini bilmiyoruz...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!