Üçüncü Ahmet Çeşmesi akacak

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü Ahmet Çeşmesi akacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Üsküdar Meydanı'ndaki 3. Ahmet Çeşmesi'nin 1999'dan bu yana süren restorasyon ve temizlik inşaatı tamamlandı.

Üsküdar'daki 3. Ahmet Çeşmesi'nin restorasyonu tamamlandı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) kontrolünde yürütülen çalışmalar Ada Sanat Eserleri İnşaat Şirketi tarafından gerçekleştirdi.

Restoratör Emine Gönüllü başkanlığındaki beş kişiden oluşan ekip, orijinal yapıda değişiklik yapmadan saçaklardaki çürük ahşapları yeniledi. Ayrıca, çeşmedeki kitabelere altın varak uygulaması yapıldı. Mermer kısımların temizlenmesinde ise Kültür Bakanlığı'nın ekibi görev aldı. Çeşmenin çatısının delinen ve aşınan kurşun kısımları Topkapı Müzesi, Ayasofya ve Sultanahmet camilerindeki restorasyonu da gerçekleştiren uzman ekip tarafından değiştirildi. Restorasyon çalışmaları 30.5 milyar liraya mal oldu.

272 yaşında

İstanbul'un Çeşme ve Semilleri Ansiklopedisi'nde çeşmenin Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yazılan tarihçesi şöyle:

‘‘1728 yılında Üsküdar İskele Meydanı'nın ortasına inşa edilen bu çeşme 3. Ahmet tarafından annesi Gülnuş Emetullah Valide Sultan adına yaptırılmıştır. 7.80 X 7.80 metre genişliğindeki çeşme dört cephelidir. Kurşun saçaklarla desteklendirilmiş çeşmenin süslemeleri ise oldukça zengindir. Bütün cepheler sülüs yazısıyla çevrilidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!