Uçakta namahrem yanı Hollanda’da olay oldu

Güncelleme Tarihi:

Uçakta namahrem yanı Hollanda’da olay oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2008 00:00

Hollandalı Hıristiyan Demokrat politicacı Lex van Drooge’nin İstanbul’dan ülkesine dönerken KLM uçağında ’namahrem dayatmasıyla’ koltuğunu değiştirmek zorunda kalması, tartışma çıkardı.

Hollandalılar, tepkilerini, olaya yer veren bir gazetenin internet sitesini bombardımana tutarak gösterdiler. Bir okur, tepkisini şöyle dile getirdi: "Ben bir Müslüman kadının yanına oturmak istemeseydim KLM bana da boyun eğer miydi?"

AMSTERDAM Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Hıristiyan Demokrat (CDA) üyelerinden Lex van Drooge’nin, İstanbul’dan Hollanda’ya dönüşü sırasında yaşadıkları, ülkesinde büyük tartışma yarattı. Hollandalı siyasetçi van Drooge, meslektaşlarıyla incelemelerde bulunmak için geldiği İstanbul’dan ülkesine dönüşte bindiği Hollanda Kraliyet Havayolları (KLM) uçağında, yanında oturan türbanlı Türk yolcunun, "Ben müslüman bir kadınım. Namahrem yanında oturamam" demesi sonucu, hosteslerin ricasıyla yerini değiştirmiş, bunu da basınla paylaşmıştı. Van Drooge’nin ’namahrem’ dayatması sonucu koltuğundan olması, Hollanda’da ciddi tepkilere yol açtı.

Müslüman baskısı

Hollanda’nın en yüksek tirajlı günlük gazetesi De Telegraaf’ın internet sayfasını mesaj bombardımanına tutan okuyucular, olayı ’Müslüman baskısı’ şeklinde yorumladılar. Gönderilen mesajlardan bazılarında şu ifadelere yer verildi:

Onlar ülkemizde yaşıyorlar bize uysunlar. Bu ülkede Müslümanlar mı söz sahibi.
/images/100/0x0/55eb55fdf018fbb8f8bab194


Din özgürlüğü maskesi altında ayrımcılık.

Ben bir Müslüman kadının yanına oturmak istemeseydim KLM bana da boyun eğer miydi?

Müslümanlara karşı değilim ancak, bu tür olaylar Müslümanları genellikle sevilmeyen grup haline getiriyor.

Biraz daha bekleyelim, Müslümanlar Hollandalı komşu istemediği için taşınmak zorunda kalabiliriz.

’Apartheid’ benzetmesi

Hayret, Müslüman kadınlar yalnız yolculuk yapabilir mi?

Hollanda bu mu? İyi ki artık orada yaşamıyorum.

Yakında Hollanda’da ’Apartheid’dan (Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 1994 yılına kadar yürürlükte kalan ve beyaz olmayan ırklar arasında yasal olarak bir ayrımı öngören politika) söz etmek zorunda kalırsak hiç şaşmayalım. Belki de bazı otellere ve dükkanlara giremeyeceğiz. Kamu binalarına Hollandalılar, Müslümanlar önce geldiği için ayrı kapılardan girecek.

Sorun KLM’de. Ayrımcılığa meydan veren KLM’dir. İnsanların, siyahların, Yahudilerin yanına oturmak istemediklerini bir düşünün. Uçaklarda tam anlamıyla bir koltuk dansı yaşanır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!