Uçakta korsan paniÄŸi

Güncelleme Tarihi:

Uçakta korsan paniği
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 07:53

OSLO-İstanbul seferini yapan THY’ye ait uçak havadayken, Cuma Yaşar adlı yolcu, "Üzerimde bomba var" diyerek koltuğundan kalktı. Diğer yolcular tarafından etkisiz hale getirildiği belirtilen şüpheli, uçak, Atatürk Havalimanı’na acil iniş yaptığında polis tarafından gözaltına alındı.

Haberin Devamı

UÇAĞI KAÇIRMAK İSTEYEN KORSAN BÖYLE GÖTÜRÜLDÜ / WEB TV

YOLCULAR ETKÄ°SÄ°Z HALE GETÄ°RDÄ° / FOTO GALERÄ°

Ä°ÅžTE PÄ°LOTLA KULE ARASINDAKÄ° KONUÅžMA / WEB TV Â

1’i çocuk 59 yolcu ve 7 mürettebatı ile Norveç’in başkenti Oslo’dan İstanbul’a hareket eden THY’nin TK 1754 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı Bulgaristan üzerindeyken yolculardan Cuma Yaşar, ayağa kalkarak, iddialara göre kabin memurlarına Oslo’ya geri dönmek istediğini söyledi. Görevlilerin yerine oturması yönünde uyardığı Yaşar, "Üzerimde bomba var" diye tehditler savurdu. Bu sırada ayağa kalkan, Norveçli olduğu belirtilen başka bir yolcu Yaşar’ı yere yatırarak etkisiz hale getirdi. Konu hakkında bilgi verilen pilot olayı Uçuş Harekat Merkezi’ne bildirdi. Olayın Atatürk Havalimanı’ndaki kuleye bildirilmesi üzerine yapılan hazırlıklar sonucu uçak, saat 20.50’de alana iniş yaptı.

Apronda yoğun güvenlik önlemleri alınırken, polis uçağa girerek Yaşar’ı gözaltına aldı. Atatürk Havalimanı Şube Müdürlüğü’ne götürülen şüphelinin ifadesinin ardından akli dengesinin yerinde olup olmadığının belirlenmesi için sağlık kontrolünden geçirileceği belirtildi.

Öte yandan şüpheliyi etkisiz hale getiren yolcu ile uçuş ekibi de polis merkezine gelerek ifade verdi. Yolcuların ifadeleri ise havalimanında alındı.

Haberin Devamı

BEN BÄ°R ÅžEY YAPMADIM

"Üzerimde bomba var" diyerek panik yaratan Cuma Yaşar, emniyetteki sorgusunun ardından sağlık kontrolü için Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Yaşar, gazetecilerin, "Uçağı neden kaçırmak istediniz ?" sorusuna "Ben bir şey yapmadım" diye karşılık verdi. Eylem sırasında başında kar maskesi bulunan Yaşar’ın üzerinden özürlü kartı çıktığı da belirtildi. Yolculardan 33 yaşındaki Eser Kürkçü yaşananları, "Tuvalette yüzünü atkıyla kapatmıştı. İnmemize daha 1,5 saat vardı. Yaklaşık yarım saat tuvaletten çıkmadı zaten. Daha sonra da yüzünü görmedik, yüzünde maske vardı. Tuvaletten çıktığında üzerinde bomba olduğunu söyleyerek, insanları uçağın arkasına gönderdi. Hostesler yolcuları sakinleştirdi. Duruma hakimdiler. Fakat uçaktaki bazı bayan yolcular panik yaptı, korktular. Uçak indikten sonra, yabancı uyruklu biri önce ikaz etti daha sonra da korsana elindeki kitabı gösterir gibi yaparak üzerine atlayarak etkisiz hale getirdi" dedi.

Haberin Devamı

PÄ°LOT VE KULE ARASINDAKÄ° KONUÅžMA

Bomba paniği sırasında uçak alana indiğinde pilot ile kule arasındaki dialoglar şöyle gelişti:

Kule: MNG’ yi çıkartalım geliyor bomba ihbarlı uçak

Pilot: Problemli şahıs uçağın arka tarafında. Tek şahıs. Yolcunun tamamını indirdik güvenlik güçleri uçağa girdiler. Daha hala zanlıyı çıkartmadılar uçakta herhalde. İndirdiler herhalde o yolcuyu şimdi güvenlik güçleri tekrar giriyor içeri.

Kule: Anlaşıldı efendim

Pilot: Bizim ve ekibin hepsi emniyete alındı. Yolcunun tamamını indirdik onlarda otobüslerde bekliyor

Kule: Anlaşıldı bilgi için çok teşekkürler geçmiş olsun

Pilot: Deminki bilgide eksiklik olmuş. Üzerine atlayan yolcu adamın arkasında kalmış. Arkada tarafta kaldığı için adamda bomba araması yapıyor güvenlik güçleri. Ondan sonra o arkadaşta inecek. Adamdan ayırdılar onu. Adamı arıyorlar. Şu anda her şey emniyetli ve kontrol altında.Sadece adamı elindeki cihazın nevisi ( içeriği ) emniyet güçleri bir araştırma yapıyor. Diğer yolcumuz da adamın aksi tarafında kendini emniyete almış durumda.

Haberin Devamı

BAKIRKÖY ADLİYESİNE SEVK EDİLDİ
         
 THY'nin Oslo-İstanbul seferini yapan  uçağında üzerinde bomba olduğunu söyledikten sonra etkisiz hale getirilen Cuma Y,  Bakırköy Adliyesine gönderildi.

Uçakta etkisiz hale getirildikten sonra geceyi Atatürk Havalimanı Şube  Müdürlüğünde gözaltında geçiren Cuma Y, saat 10.00'da Bakırköy Adliyesine  götürülmek üzere polis aracına alındı.

Basın mensuplarının neden böyle bir eyleme giriştiğine ilişkin sorularını  yanıtsız bırakan Cuma Y'nin ellerinin kelepçeli olduğu ve kapüşonlu montuyla  yüzünü saklamaya çalıştığı görüldü.
        

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!