Üç soruda Ankara terör saldırısı

Güncelleme Tarihi:

Üç soruda Ankara terör saldırısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2015 09:15

Ankara'daki hain terör saldırısı tüm Türkiye'yi kahretti, üç günlük yas ilan edildi. İşte üç soruda Türkiye tarihinin en kanlı terör saldırısı...

Haberin Devamı

Üç soruda Ankara terör saldırısı

1) SALDIRI NE ZAMAN, NEREDE OLDU; KİMİ HEDEF ALDI?

Patlamanın gerçekleştiği noktada "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi" mitingi yapılacaktı. Düzenleyicileri arasında DİSK, KESK, TMMOB ve Tabipler Birliği gibi sendika ve meslek örgütleri yer alıyordu.

• 'Emek Platformu'nun başvurusu üzerine Ankara Valiliği, Sıhhiye Meydanı'nda mitinge izin vermişti. Miting için özellikle il dışından gelen katılımcılar 09.00'dan itibaren tren garında toplanmaya başladı.

• Meydana doğru yürüyüş öncesinde, resmi açıklamaya göre ilk olarak 10.04'te Ankara Tren Garı kavşağının bulunduğu havuz tarafında sağ tarafta ve 3 saniye sonra ise sol tarafta iki ayrı patlama gerçekleşti.

Haberin Devamı

Üç soruda Ankara terör saldırısı

2) CANLI BOMBA MI, DEĞİL Mİ?

• Ankara'daki patlama sırasında mitinge katılmak üzere orada olan CHP Milletvekili Musa Çam'ın Twitter'dan fotoğrafını paylaştığı metal bilye, teröristlerin parça tesirli bir bomba kullandığına dair bir ipucu olarak görülüyor. AA'ya konuşan yetkililer, patlamanın şekli ve kullanılan patlayıcı miktarının Suruç'taki patlamayla benzerlik gösterdiğini belirtti. Polisin ilk incelemesi metal bilyelerle güçlendirilmiş TNT patlayıcılarının kullanıldığına işaret ediyor.

• Başbakan Ahmet Davutoğlu "İki canlı bomba olduğuna dair kuvvetli emareler var" dedi. Olay yerinde bulunan ceset kalıntıları bu emarelerden biri olarak görülüyor. Bazı uzmanlar ise patlamalardan birinin kuvvetine bakılırsa, teröristler tarafından olay yerine bırakılmış bir bombanın (örneğin çanta içerisinde) söz konusu olabileceğini de söylüyor.

• Net bir cevap ancak olay yerindeki detaylı kriminal tetkik ve kamera kayıtlarının incelenmesi ile verilebilecek. Dört cumhuriyet başsavcısı ve 16 cumhuriyet savcısı konu üzerinde çalışıyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Bedeli ağır olan, kaybımızın ağır olduğu ve son derece haince ve profesyonelce organize edildiği anlaşılan bir terör eylemiyle muhatap olduk" dedi.

Haberin Devamı

Üç soruda Ankara terör saldırısı



Haberin Devamı

3) GÜVENLİK AÇIĞI VAR MI?

• Polis kontrol noktalarının sadece miting alanı olan Sıhhiye Meydanı'na kurulması, gar önündeki kalabalık alanda üst araması yapılmaması "güvenlik açığı" iddialarına neden oldu.

• AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin şu ifadeyi kullandı: "Ankara’da bir yürüyüş yapılırken çevrede de çok ciddi aramaların yapılması, bu tür eylemlerin meydana gelmemesiyle ilgili tedbirlerin alınması icab ederdi. Bu tedbirler alınmış mı alınmamış mı? Olayın bir de bu yönünün araştırılması gerekir. Bir, bu eylemi kimler hangi amaçla yapmıştır, iki bu eylemin meydana gelmemesiyle ilgili güvenlik güçlerimiz üzerlerine düşen görevi yapmış mıdır? İki hususun çok ciddi araştırılması gerekir."

Haberin Devamı

• İçişleri Bakanı Selami Altınok ise basın toplantısında istifa edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, “Güvenlik açığıyla ilgili hiçbir şey söz konusu değildir. Miting alanına girilirken arama yapılacaktı. Miting alanı dışında zemin araması yapılmıştır. Güvenlik zafiyeti olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!