Üç kuruşa kapı açılmaz

Güncelleme Tarihi:

Üç kuruşa kapı açılmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Azeri-Ermeni sorunu çözülmeden Ermenistan sınır kapısının açılamayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Demirel, ‘‘Biraz sabredelim. Canımız ciğerimiz Azerbaycan'ı incitmeye kimsenin hakkı yok’’ dedi. Kars'ın kurtuluş törenlerine Başbakan Yılmaz'la katılan Demirel, ‘‘Üç kuruşluk ticaret için, 1.5 milyon Azeri evsiz yurtsuzken, Doğu kapısı açılamaz’’ diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, Kars'ta Ermenistan ile sınır kapısı açılmasına destek vermeyerek, ‘‘Azeri-Ermeni ihtilafı çözülmeden kapı açılamaz. Üç kuruşluk ticaret için, 1.5 milyon Azeri evsiz yurtsuzken, Doğu kapısı açılamaz’’ dedi. Başbakan Mesut Yılmaz da kapının açılması konusunda umut vermedi.

Kars'ın 74. kurtuluş yıldönümü törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Yılmaz, Başbakan Yardımcısı İsmet Sezgin, Devlet Bakanı Salih Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay ve Sağlık Bakanı Halil Özsoy, büyük ilgi gördü. Demirel, CHP İl Başkanı Sürmeli Gönen'in, Doğu kapısının açılması isteminde bulunması üzerine, sınırın öbür tarafında 1.5 milyon Azeri'nin Ermeniler tarafından yersiz yurtsuz bırakıldığını, köylerinden çıkarıldığını hatırlattı. Demirel, ‘‘Oradaki Azeri kardeşlerimiz. Ermeniler bu işi yapıyorken, bizim onlarla bu işlere girmemize güceniyorlar. Diyorlar ki, 'Bu ne biçim kardeşlik, bizim sizden başka kimimiz var?' Türkiye olarak üç kuruş ticaret yapacağız diye orada 1.5 milyon kardeş duruyor olacak. Hele halkının bir kısmı Azeri olan illerden bu talep gelince daha çok güceniyorlar’’ dedi. Demirel, Ermeni-Azeri ihtilafının giderilmesi ve Azeriler'in köylerine dönmesinin sorunu çözeceğini belirterek, ‘‘Biz devlet olarak da onlara çok yardımcıyız. Onlar döndükten sonra bu sorun değil. Yüz sene beklemişiz bu sene olacağına gelecek sene olur, gelecek sene olmazsa öbür sene olur. Biraz sabredelim. Kars ceza çekmiyor. Bu bir siyasi karar. Canımız ciğerimiz Azerbaycan'ı incitmeye kimsenin hakkı yok’’ diye konuştu.

BARIŞA BAĞLI

Başbakan Yılmaz ise sınır kapısının açılması yönündeki talepleri, ‘‘Ermenistan'la Azerbaycan arasındaki barışa bağlı. Ancak bence bundan da önemlisi ticaret ve sanayinin geliştirilmesidir, bölgenin kalkınmasıdır. Sanayinin gelmesi için biz ne teşvik gerekiyorsa yaparız’’ dedi. Yılmaz törendeki konuşmasında en önemli şeyin bağımsızlığa inanç olduğunu, hiçbir silahın onu yenemeyeceğini belirterek, Kars'ın yaşadığı zulüm günlerinin unutulmamasını istedi. Yılmaz, şöyle konuştu:

‘‘Vatanımız üzerinde bugün de emelleri olanlar vardır. Ama onlar bugün elleri yanmasın diye maşa kullanmaktalar. Fakat milletimiz bölücülük ve bozgunculukta değil, huzur ve barışta anlaşmıştır. Kars bizim gözbebeğimizdir. Burası Kafkaslar'a ve Orta Asya'ya açılan kapımız, kış sporlarının da merkezi olacaktır.’’

YILMAZ'A TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Demirel ise Yılmaz'ın konuşmasının ardından, ‘‘Başbakan, Kars için neler düşünüldüğünü anlattı. Güzel şeyler. Kendisine teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum’’ dedi. Cumhurbaşkanı ve Başbakan, belediye binasında da ilin sorunlarını dinlediler. Daha sonra Fen Lisesi, Anadolu Teknik Lisesi ile öğrenci yurdunun açılışını yaptılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!