Twitter’da başlayan rakı muhabbeti Yoshitaka’yı Kayahan hayranı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Twitter’da başlayan rakı muhabbeti Yoshitaka’yı Kayahan hayranı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2010 00:00

Birbirinden farklı yerlerde yaşayan rakısever altı kafadarın her akşam aynı saatte internet başında buluşup kadehlerini birbirleri için kaldırması normal de, Japon Yoshitaka Nishimura’nın bu ekibe dahil olması tam bir sürpriz. Yoshitaka, ekibe dahil olmakla kalmadı Türkiye’den birçok takipçi edindi, Kayahan ve Müzeyyen Senar dinlemeye başladı üstelik şimdi de ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelme planları yapıyor

Ey Twitter sen nelere kadirsin! Biri Prag’da yaşayan bir tur rehberi Twitter’daki nam-ı diğer @cetings, biri İzmir’de yaşayan eski milli hentbolcu işadamı Yücel Şeker (@yucelseker), biri Kayseri`de yaşayan işadamı Günay Tuzak (@tuyocu), diğerleri İstanbul’da yaşayan elektrik mühendisi Kuntay Pınar (@kunthai), işadamı Metin Gümüş (ORCA___) ve doktora öğrencisi ve bankacı Begüm Cörüt’ten (@BgmMCrt) oluşan altı kafadar, son günlerin popüler sosyal paylaşım sitesi Twitter’da rakı muhabbetine koyuldu.
Ama farklı şehirlerden bilgisayar başında eş zamanlı kaldırdıkları kadehlerin dünyanın bir ucunda sakin bir yaşam süren Japon Yoshitaka Nishimura’nın hayatını tamamen değiştireceğini asla bilemezlerdi. Rakısever kafadarlar kendilerine rakiteam (rakı takımı) adını vermişti. Bir bilgisayar şirketinde çalışan, dört kız babası Yoshitaka (36) da Twitter’da tesadüfen ‘raki’ nick’ini kullanıyordu. Muhtemelen Yoshitaka’nın uyuduğu saatlerde, bu altı kafadar onu Twitter’da farkedince rakı adabı üzerine ahkam kesip, raki’ya göndermeler yaptı. Yoshitaka sabah uyandığında hangi dilde olduğunu bilmediği bir yığın mesajla karşılaşmıştı. Ve yüzlerce Türk follower (takipçi) onu izlemeye koyulmuştu.

DİJİTAL SÖZLÜKLER HAVALARDA UÇTU

Tam bir şaşkın ördeğe dönen Yoshitaka’ya bazı iyi kalpli Türkler durumu İngilizce yazmışlardı ama bizim Japon’un İngilizcesi de pek iyi sayılmazdı. Artan takipçilerinin ne istediklerini anlayabilmek için Google’ın çeviri hizmetinden faydalanarak mesajları çözmeye başladı. Ve aynı yöntemle türkçe cevaplar yazmaya... Cümleleri google çevirisi olduğu için bozuktu. “Oh raki Türk içki geleneksel. Anladım” veya “Ben Tokyo, Japonya da yaşayan bir baba evli, dört kız” gibi yanıtlar veren Yoshitaka’nın 200 olan takipçi sayısı 2 günde 600’e yaklaştı. Üstelik sadece Türkiye’den değil, rakiteam sayesinde dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Türkler. Yoshitaka’nın Türk takipçileri de ona Japonca mesajlar yazmaya başladı. Japonca dijital sözlük linkleri havalarda uçuştu.

TÜRKİYE’YE GELİP RAKI İÇMEK İSTİYOR

Yoshitaka, @raki nicki sayesinde gelen ünün tadını çıkarırken Türk kültürünü de öğrenmeye başladı. Zaten bunun için çok fazla yorulmasına da gerek kalmadı. Dünyanın dört bir yanından Türkler, aslan sütünün adabını, rengini, kokusunu, hatta fotoğraflarını Yoshitaka‘ya göndermeye başladı. İş, geleneksel içki rakıyla da sınırlı kalmadı; pastırmadan kurufasulyeye, kebaptan şalgama, hatta kına gecesinden sünnet düğününe pek çok Türk yemeğini ve adetini öğrendi. Rakiteam ile başlayan basit bir geyik, bilgisayar başında sosyalleşen insanları eğlendirmekle kalmadı, Yoshitaka’nın Türkiye’ye gelişi bile planlandı. Şimdi Yoshitaka, ailesini de alarak ilk fırsatta Türkiye’ye gelip rakı içmek istiyor.

KAYAHAN’IN ŞARKISINA ÖVGÜ

Yoshitaka ile sıkı rakı muhabbetine giren rakiteam üyeleri, bu alçak gönüllü Japon’u kendi aralarında ‘Capon’ sözüyle anıyor. Ne zaman sanal bir rakı sofrası kurulsa kadehler Yoshitaka’ya kalkıyor. Rakı içilirken dinlenen meyhane şarkılarının linkleri birbirlerine olduğu kadar Capon’a da atılıyor. En çok gönderilen şarkılar ise Müzeyyan Senar, Sezen Aksu ve Kayahan’ınkiler.
Hürriyet’in Fotoğraf Editörü Koray Peközkay’ın gönderdiği linkten Kayahan’ın ‘Bizimkisi bir aşk hikayesi’ şarkısını dinleyen Yoshitaka, Twitter’a “Dinledim. Sözlerini anlamıyorum ama güzel şarkı” yazınca büyük şamata koptu.
Şimdi Twitter’da saatleri tutturdukça Türkçe, Japonca ve İngilizce yazışan ciddi bir rakısever kitle var. Bu arada adına başlatılan sünnet kampanyasını tam çözemese de, eğer Türkiye’ye gelirse başına gelecekler hakkında genel bilgiye de sahip Yoshitaka.
Şimdi tüm @raki müdavimi internet sakinlerinin tek hayali, bir rakı firmasının Yoshitaka’ya sponsor olup, ailesiyle birlikte onu istanbul’da ağırlaması. Bu proje hayata geçerse, Yoshitaka Nishimura ile kadeh kaldırmak isteyen @raki müdavimleri sıraya girmiş durumda.

TÜRBANLI RAKI TAKİPÇİLERİ

Çek Cumhuriyeti, ABD, İngiltere, Avustralya gibi farklı saat dilimlerinde yaşayan Twitter’in Türk kullanıcıları her gün bizim Capon’a selam çakıyor. Yoshitaka Twitter’da Türkler arasında o kadar popüler oldu ki hayatında hiç rakı içmemiş insanlar bile onu takibe aldı. Yoshitaka’nın türbanlı takipçileri de var. Aslında her şey Prag’da rakı özlemi duyan bir tur rehberi yüzünden başlamıştı...

DÜNYANIN EN BÜYÜK İNTERNET PARTİSİ

Altı rakıseverin bilgisayar başında rakı içelim, güzelleşelim, muhabbet edelim diye öylesine kurdukları rakiteam Twitter’ın son fenomeni. Önce rakıseverlerin katıldığı, ancak sonra şarap, viski ve votka içenlerin de eşlik ettiği rakiteam ne mi yapıyor? Çoğunlukla Türkiye saatiyle 22.00’de herkes online bir vaziyette içmeye başlıyor. Kadehler ardı ardına kalkıyor. Dünyanın dört bir yanında yaşayan Türkler şerefe diyerek, dünyanın en büyük internet partisini yapıyorlar.
Sofraların, kadehlerin fotoğrafları gönderiliyor. Meyhane şarkıları paylaşılıyor. Bu internet partilerinin de rakı sofrası gibi adabı oluşmaya başladı. Bir kişinin gönderdiği şarkı dinlenip bitirilmeden başka şarkı göndermek ayıp! Eş zamanlı fizy adlı internet sitesinden dinlenen şarkılara herkes yakaladığı yerden eşlik ediyor: “Şarkıılaaaaar seni söyler, dillerdeeee name adııın... “ Sıradan insanlara Twitter’da pek yüz vermeyen ünlüler, bu ünsüz hareketin dışında kaldı; ünsüz hareket ilk kez ünlüleri dışladı.

TWITTER’IN TÜRKLERLE İMTİHANI

* 140 karakterlik bir dünya Twitter. Tüm dünyadan milyonlarca kullanıcısı var. Siyasetçiler, aktörler, aktristler, şarkıcılar, gazeteciler...
* Sayısı 110 bin civarında olduğu iddia edilen Türk kullanıcılar, Twitter’da pek çok ilke imza atıyor. Ülke gündemini belirleyen konuları o kadar çok yazıyorlar ki en popüler konular arasına Türkçe kelimeleri sokmayı başarıyorlar.
* Son CHP Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu ve Gandi dünyadaki en popüler kelimeler arasına girmişti.
* Twitter’ın aktif Türk kullanıcıları neler yapmadı ki? Bir hacker, sistemdeki bir açığı yakalayarak pek çok insana kendini zorla izlettirmeyi başardı. Tüm dünyada kriz yaşanırken, yönetim ancak bütün hesapları sıfırlayarak çözüm üretebildi. Ve elbette Türk hacker en popüler kelimeler arasına girdi. Hollywood yıldızları bile Türk bilgisayar korsanını andı.
* Binlerce Türk kullanıcı NASA’yı mesaj yağmuruna tuttu. Ve NASA Türkçe tweet yazarak paçayı kurtarmaya çalıştı.
* Kendi kendine başlayan bir kampanya ile Muş’taki bir ilköğretim okuluna binlerce kitap, kırtasiye malzemesi, fotokopi makinesi, kitaplık gönderildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!