Tüzmen yine yollara düşecek

Güncelleme Tarihi:

Tüzmen yine yollara düşecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2008 10:47

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak'la ticaret hacminin 3 milyar dolar civarında kaldığını belirterek, şu anda yaptıkları çalışmalarla beraber 5 milyar doları hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Irak'la ticaretin artırılması için yeni projeler gerçekleştireceklerini söyleyen Tüzmen, bu ay içinde Irak'a bir heyet göndermeyi düşündüklerini, ama bunun daha sonraya da kalabileceğini kaydetti.

Devlet Bakanı Tüzmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'te açılışını yaptıkları “3. Irak Uluslararası Fuarı” sırasında Irak Ticaret Bakanı Abdülfelah El Sudani, Su Kaynakları Bakanı Abdüllatif Raşid Latif ve İnşaat Bakanı Byan Dizaye ile ikili görüşmeler yaptığını söyledi. Tüzmen, “Irak, Suriye, İran bütün bölge ülkeleriyle ilgili yapılan çalışmalarda hepsini bir araya getirerek, beraber bölgesel kalkınma stratejini nasıl belirleyebiliriz konusunda görüş alışverişi oldu” dedi.

Irak hükümetinin yeniden yapılanma ve müteahhitlik için 2008 yılında 17-20 milyar dolar tahsis ettiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Tüzmen, Türkiye'nin şu ana kadar Irak'ta müteahhitlik ve diğer yatırımlar olarak yaptığı çalışmaların 7 milyar dolara geldiğini, bunun önemli bir rakam olduğunu vurguladı.

“TERÖRÜN KÖKÜNÜN KAZILMASINDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILDI”

Karşılıklı ticaret hacminin artırılmasının önemini vurgulayan Devlet Bakanı Tüzmen, “Ticaret hacmi 3 milyar dolar civarında kaldı. Bunu artırmak için şu anda yaptığımız çalışmalarla 5 milyar doları hedefliyoruz. Çok büyük potansiyel var” dedi.

Haberin Devamı


Tüzmen, Türkiye-Irak ilişkilerinde terörün büyük sıkıntı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Ama inanıyorum ki, Irak hükümeti bu konuda samimi bir yaklaşım göstermekte ve son dönemde yapılan çalışmalarda da terör örgütünün kökünün kazılması konusunda önemli çalışmalar yapıldı. Bunları önümüzdeki dönemde ticaret hacminin, yatırım hacminin daha iyi artacağı döneme geçiş unsurları olarak görebiliriz.”

“BAĞDAT GEZİSİ...”

“Dış Ticaret Müsteşarlığı olarak yeni projelerimiz var, yine yollara düşeceğiz” diyen Tüzmen, Irak'a bir heyetle gitmeyi düşündüklerini, bu konuda dış işleri yetkililerinin görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi.


Bakan Tüzmen, Irak tarafının güvenlik nedeniyle çekinceleri olduğunu, sınırlı sayıda iş adamıyla gelinmesini istediğini belirterek, şunları kaydetti:
“Biz iş adamlarıyla Irak'a gitmeye her zaman hazırız. Ama o tarafta dediler ki; heyetin, katılımcıların güvenliği açısından çeşitli sıkıntılar olabilir...Bugüne kadar ertelendi. Biz bir an evvel bunları hallettikten sonra rahat rahat önümüzdeki dönemde ticaret hacmini artıracak çalışmaları yapağız. Irak'a geziyi bu ay içinde düşünüyorduk, ama daha sonra olabilir. Ben biliyorsunuz, oraya 300, 500, binlerce kişiyle gitmeye alışığım. Bu sefer ise iş adamı sınırlı sayıda olacak gözüküyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!