Tuzla Komisyonu Cerrah ve Kaptanoğlu’nu dinleyecek

Güncelleme Tarihi:

Tuzla Komisyonu Cerrah ve Kaptanoğlu’nu dinleyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 00:00

Tuzla’daki son ölümlü iş kazasının gerçekleştiği Desan tersanesinin ortaklarından Cengiz Kaptanoğlu’nun Hürriyet’e yaptığı, "Olaylar MİT’lik’ açıklaması üzerine, TBMM Tuzla Araştırma Komisyonu üyesi Çetin Soysal, Kaptanoğlu ile İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın dinlenmesi için resmen başvuruda bulundu.

TUZLA’da tersanesi olan eski AKP milletvekili Cengiz Kaptanoğlu’nun, "Ölümler MİT’lik, polislik. Emniyet Müdürü herşeyi biliyor" açıklamaları Meclis’te yankı uyandırdı. TBMM Tuzla Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyesi Çetin Soysal, Cengiz Kaptanoğlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da komisyona çağrılması için resmen başvurdu.

Niye itsinler

Tuzla’daki ölümlerin "önlenebilir" olduğunu savunan Soysal, Hürriyet’e, "Ölümlerin önemli bölümü elektrik çarpması ve yüksekten düşme gibi günümüz koşullarına yakışmayan ölüm biçimleri. Sabotajı patlamalarla yaparlar, niye yüksekten adam itsinler. Bence polisiye önlemlerle çözüm arayan anlayış daha önce ölümleri ’mukadderat’ diye niteleyen anlayıştır. Bildikleri birşey varsa açıklasınlar" dedi. Tuzla’daki gerçek realiteyi, "Bir metrekarelik alanda boyacı, kaynakçı ve elektrikçinin aynı anda çalışması, alan darlığının getirdiği olumsuzluklar, işyeri hekimliğinin bulunmaması, dinlenme yerlerinin olmaması"yla açıklayan Soysal, "polisiyelik" gerekçesini "gayriciddi" bulduğunu söyledi.

Ölüm tarlaları

Tersanelerin Karadeniz kıyılarına taşınması, Tuzla’da ise sadece montaj işlerinin yapılması gerektiğini savunan Soysal, aksine Tuzla’da denizin bir bölümü doldurularak 15 yeni tersane daha açma hazırlığı olduğuna dikkat çekti. Soysal, "Çalışma Bakanı 20 tersane olması gerekirken 50 tersane var itirafında bulunuyor" dedi.

MİT ile ne ilgisi var?

Komisyon üyesi CHP’li Bayram Meral ise cinayete sebebiyet verenin taşeronlar olduğunu savunurken, şunları söyledi: "Orada, ticari zihniyet insan hayatından daha önemli. Anadolu’dan gelen insan hayatında gemi görmemiş, kaynak yapmasını bilmiyor, alıp o işlerin başına veriyorsun. Tedbirsiz yükseğe çıkarıyorsun. Ne ilgisi var MİT’le? MİT işi gücü bıraktı oradaki işçilerle mi uğraşıyor? İnsan ölümüyle ekmeği arasında tercih yapıyor. Bir işyerinde 20 taşeron var." Sorunun iki çözümü olduğunu belirten Meral, "İşveren gerekli tedbiri alıyor işçi kullanmıyorsa o işçiyi çalıştırmayacaksın. İşveren tedbir almıyorsa ve ölüme sebebiyet veriyorsa tedbir alana kadar işyerini kapatacaksın" dedi.

GİSBİR: Kimse ’kazaları sıfırlarız’ diyemez

MECLİS Tuzla Komisyonu’na dün bilgi veren Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bayrak, Tuzla tersaneler bölgesinde kazaları sıfırlamanın mümkün olmadığını, ancak minimize edilebileceğini savundu. Uluslararası alanda yaşanan gelişmelere paralel olarak tersanelerin yoğun bir iş talebiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Bayrak, sektörün kalifiye eleman sıkıntısı çektiğini söyledi. Sektörde kalifiye olmayan elemanların çalışmaya başladığına dikkati çeken Bayrak, şöyle dedi: "Birçok tedbiri devreye soktuk, ancak bunların sonucunu zaman içerisinde alacağız. Bu yoğunlukta üzücü olaylarlar da karşılaşıyoruz. Hedefimiz kazaları minimize etmek. Ancak hiç kimse iddia edemez ki ’Bu kazaları sıfırlarız’."

Yardımcı: Polisiyelik değil ihmalkarlık

TUZLA’da tersanesi bulunan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Kemal Yardımcı, eski milletvekili arkadaşı Cengiz Kaptanoğlu’nun sözlerinin aksine orada yaşananların "polisiyelik" değil, "ihmalkarlık" olduğunu söyledi. Sabotaj gibi "komplo teorilerine" ihtimal vermediğini belirten Yardımcı şunları söyledi: "Ben her zaman söylüyorum. Bu araba çok hızlı gidiyor ve içi çok kalabalık. Ayakta yolcu almış. Böyle bir aracın kaza yapma ihtimali çok yüksek. Aracın biraz hız kesmesi ve yolcuların sayısını azaltması gerekir. Sorun budur, altında başka bir şey aramak doğru değildir. Tuzla’da metrekaraye düşen işçi sayısı çok fazla, hem verimli çalışılamıyor, hem de kaza ihtimali artıyor."

Selah Tersanesi kapatıldı

İSTANBUL Valisi Muammer Güler, Tuzla’daki Selah Tersanesi’nin eksikliklerini giderene kadar faaliteyine son verilseninin kararlaştırıldığını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ile işçi ve işveren temsilcilerinin oluşturduğu komisyonun Tuzla Tersaneleri’ndeki incelemeleri sona erdi. Tersanelerde 4857 sayılı İş Kanunu’nun işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili bölümlerine yönelik değerlendirme yapıldı. Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda basın toplantısı düzenleyen İstanbul Valisi Muammer Güler, son olarak Deniz Kaşıkeman’ın yüksekten ölerek yaşamını yitirdiği Selah Tersanesi’nin faaliyetlerine eksiklerini tamamlayana kadar kapatılmasına karar verildiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!