Tuz Gölü kirlilikten kurtuluyor

Güncelleme Tarihi:

Tuz Gölü kirlilikten kurtuluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2006 11:16

Tuz Gölü'nü kirleten en önemli etkenlerin başında gelen Konya'nın atık suyunu arıtacak atıksu arıtma tesislerinin havalandırma ve çökeltme havuzlarının zemin iyileştirme çalışmaları sürüyor.

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü Ahmet Sorgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atık suyun arıtımı ve yeniden kullanımı ile su kaynaklarının kirletilmemesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Sorgun, Türkiye'nin en önemli göllerinden olan Tuz Gölü'nün kurtarılması ve kirletilmemesinin, KOSKİ olarak önem verdikleri konuların başında geldiğini bildirdi.
Tesislerin Tuz Gölü'nün kurtarılması ve gelecekte zenginliğinin korunması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Sorgun, şunları kaydetti:
“İhaleyi alan firmaya yer teslimi 17 Ağustos 2005'te yapılmıştı. Kredi sorunu çözüldükten sonra da bu yılın Nisan ayında çalışmalara başlandı. Firma, tesislerin zamanında tamamlanması için hızla çalışmalarını sürdürüyor. Havalandırma ve çökeltme havuzlarının zemin iyileştirme ve ıslah çalışmaları devam ediyor. İdare ve atölye garaj binasında da çalışmalar aralıksız sürüyor.
Tesisler, kaba ızgaralar, terfi istasyonu, kum-yağ tutucu tankları, çökeltme havuzları, havalandırma havuzları, çamur karıştırma tankı, çamur yoğunlaştırma tankı, çamur susuzlaştırma ünitesi, işletme binası ve laboratuvar gibi ünitelerden oluşacak.”
Tesislerin, 2008 yılının Ağustos ayında bitirilerek hizmete gireceğini ve 1 yıl firma tarafından işletildikten sonra KOSKİ'ye devredileceğini belirten Sorgun,tesislerde yılda 40 milyon metreküpün üzerinde atıksuyun temizleneceğini ve tarımda kullanıma sunulacağını bildirdi.

-40 MİLYON METREKÜP SU, TUZ GÖLÜ'NÜ KİRLETEMEYECEK-

En önemli faydanın da 40 milyon metreküp atık suyun Tuz Gölü ve havzasını kirletmesinin önlenmesi olacağını dile getiren Sorgun, şöyle devam etti:
“Tesis ilk etapta günde 120 bin metreküp atıksu işleme kapasiteli olacak. Ancak tesisi, 2015 yılına göre projelendirdik. Yani o yıla kadar artan nüfus ve atıksu miktarına göre kapasiteyi artırabileceğiz. Günde 200 bin metreküpe kadar büyütme ve geliştirme imkanımız var. Tarımda eskisi gibi kirli su kullanılmayacak. Çünkü Konya'nın atık suyu Tuz Gölü'ne ulaşana kadar, çiftçi tarafından sulama suyu olarak kullanılıyordu.”
Günde üretilecek 70 ton kaliteli çamurun da gübre olarak değerlendirilebileceğini dile getiren Sorgun, ayrıca tesislerde açığa çıkacak metan gazından üretilecek enerjiyle, tesisin toplam enerji ihtiyacının yüzde 60'ının karşılanmasının hedeflendiğini söyledi.
Tesisin son teknolojiyle donatılacağını ifade eden Sorgun, “Konya deşarjları nedeniyle 150 kilometre uzunluğundaki tahliye kanalı boyunca oluşan koku ve kötü görüntü ortadan kalkacak. Tesis, çevrenin korunması ve gelecek yıllara sağlıklı olarak aktarılması açısından büyük rol oynayacak” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!