Tüyler ürperten işkence iddiaları

Güncelleme Tarihi:

Tüyler ürperten işkence iddiaları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 20:10

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Ceza ve tutukevlerindeki işkence ve kötü muamele olaylarını inceleme komisyonu, işkence sonucu ölen Engin Çeber’in kaldığı Metris Cezaevi’nde incelemelerde bulundu.

Komisyon üyeleri, Çeber’le aynı koğuşta kalan tutuklu ve hükümlülerle görüşürken, koğuş arkadaşları “Çeber’in 7 Ekim’de 8-10 gardiyan tarafından kafası duvarlara vurularak ve tekme tokat dövüldüğü” bilgisini verdiler.

Komisyonun CHP’li üyesi Malik Ecder Özdemir, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın Çeber’le ilgili “karakolda dayak yok” dediğini hatırlatırken, “Çeber, cezaevine geldiğinde koğuşta kalan diğer tutuklu ve hükümlülere karakolda dayak yediğini anlatmış, kafasında yüzünde de ciddi darp izleri ve şişlik varmış” dedi.

Özdemir, “Emniyet müdürü ‘dayak yok’ dese de bizim kanaatimiz ki, Başsavcının kanaati de bu; işkence ve kötü muamelenin sadece Metris Cezaevi’yle sınırlı olmadığı, Çeber’in karakolda da işkence ve kötü muamele gördüğü yönünde” diye konuştu.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Cezaevi ve tutukevlerindeki işkence olaylarını inceleme alt komisyonu dün İstanbul’da Vali Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’la yaptıkları görüşmenin ardından bugün de Metris Cezaevi’nde incelemelerde bulundu. Cezaevi yönetiminin yanı sıra, işkence sonucu yaşamını yitiren Engin Çeber’le aynı koğuşta kalan tutuklu ve hükümlülerle görüşen komisyon üyeleri, olayla ilgili Çeber’in koğuş arkadaşlarını dinledi.

“KAFASI DUVARA VURULDU, TEKME TOKAT DÖVÜLDÜ”

Metris Cezaevi’ndeki incelemeleriyle ilgili bilgi veren CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Engin Çeber’in, cezaevine geldiğinde koğuştaki tutuklu ve hükümlülere, karakolda dayak yediğini anlattığını, bunun karakoldaki kamera kayıtlarında da olduğunu belirterek, “Çeber bunu koğuştaki arkadaşlarına anlatıyor, karakolda ciddi anlamda dayak yediğini anlatmış. Zaten cezaevine geldiğinde de kafasında, yüzünde ciddi darp izleri ve şişlik varmış” dedi.

“AYAĞA KALKMADIĞI İÇİN GARDİYANLAR DÖVMÜŞ”

Koğuşa ilk geldiğinde, Çeber’in diğer tutuklu ve hükümlülere “ben siyasi tutuklu durumundayım. Geçmişte de siyasi tutuklular sayım verirken ben ayağa kalkmadım. Sizi sıkıntıya sokmak istemem, bunu saygısızlık olarak algılamayın, ancak sayımlarda ayağa kalkmam” dediğini de belirten Özdemir, tutuklu ve hükümlülerin, Çeber’in ayağa kalkmaması nedeniyle, gardiyanlarla sık sık arasında tartışma yaşandığını söylediğini de bildirdi. Özdemir, tutuklu ve hükümlülerin, 7 Ekim’de ise 8-10 gardiyanın koğuşa gelerek sayım yapmak istediğini, Çeber’in ayağa kalkmaması nedeniyle her gün sayımı yapan iki gardiyanın Çeber’e tekme tokat saldırdığını söylediğini kaydederek, “Gardiyanlara, başgardiyan bile engel olamıyor, gardiyanlar Çeber’i tekme tokat dövüyor, kafasını duvara vuruyor ve diğer tutuklu ve hükümlüleri dışarı çıkarmak istiyor. Ancak bir kısmı içerde kalıyor ve yaşanan olayı görüyorlar. Tekme tokatla dövülen Çeber, baygın vaziyette ve kusmaya başlıyor, daha sonra da revire götürülüyor. Doktor ölümcül vaziyette olduğunu söyleyince de hastaneye sevk ediliyor. Zaten Hastanede de yaşamını yitiriyor” diye konuştu.

“CERRAH YOK DESE DE KANAATİMİZ KARAKOLDA DA İŞKENCE OLDUĞU YÖNÜNDE”

Özdemir, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın “dayak yok” demesine rağmen Çeber’in karakolda da dayak yediği kanaatinde olduklarını belirterek Başsavcı’nın da aynı kanaatte olduğunu söyledi. Özdemir, “Başsavcı soruşturmanın tamamlanmak üzere olduğunu söyledi, ancak adli tıp raporu bekleniyor. Çeber’in öldüren darbeyi karakolda mı yoksa cezaevinde mi aldığını tespit için rapor bekleniyor. Pazartesi ya da Salı günü rapor başsavcılığa ulaşacak” dedi.

“AYAĞA KALKMAMAK SUÇ MU?”

Çeber’in gardiyanlarca sayımda ayağa kalkmadığı için tekme tokat dövüldüğünü belirten Özdemir, “sayımda ayağa kalkmaları için yasal bir durum yok. Bu tamamen keyfi bir durum” dedi. Çeber’in 2008 yılında işkenceden ölen 29’ncu kişi olduğunu söyleyen Özdemir, “İşkenceye sıfır tolerans diyen başbakan ve hükümet ciddi, inandırıcı tedbirler almalı. Adalet Bakanının özür dilemesi yeterli değil. Biz ciddi tedbirler alınması gerektiğini raporumuzda da belirteceğiz, inşallah bundan sonra böyle olaylar Türkiye’de olmaz” diye konuştu. (ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!