Tuttuğunu ’yıldız’ yaptı

Güncelleme Tarihi:

Tuttuğunu ’yıldız’ yaptı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2006 00:00

Müzik dünyasından bir yıldız kaydı. Yirminci yüzyılın en önemli müzik prodüktörü ve aranjörlerinden Arif Mardin, aylardır yaşam mücadelesi verdiği kansere yenik düşerek 73 yaşında New York’ta vefat etti.

İstanbul doğumlu Arif Mardin, İstanbul Ünüversitesi ve London School of Economics’te okuduktan sonra, 1956’da Türkiye’ye geldiklerinde tanıştığı ünlü cazcı Dizzy Gillespie ve Quincy Jones’un desteğiyle Berklee Müzik Koleji’nden burs alarak Amerika’ya geldi. Mardin, 1963’te kardeşi Ahmet Ertegün ile ünlü "Atlantic Records" plak şirketini kuran Nesuhi Ertegün’ün asistanı olarak profesyonel yapımcılığa başladı.

Arif Mardin, 1965’te "The Young Rascals" grubunun liste başı olan "Good Lovin"in yapımıyla dikkatleri üstüne çektikten sonra onlarca yetenekli sanatçıyla plak yaptı. Arif Mardin, daha sonra geçen 40 yıl içinde Average White Band, Bee Gees, Judy Collins, Phil Collins, Roberta Flack, Aretha Franklin, Ringo Starr, Whitney Houston, Hall and Oates, Donny Hathaway, Jewel, Chaka Khan, Melissa Manchester, Bette Midler, Modern Jazz Quartet, Willie Nelson, John Prine, Carly Simon, Dusty Springfield, Barbra Streisand dahil, çok sayıda şarkıcı ve grupla çalıştı. 1974 yılında aktör Richard Harris’in seslendirdiği Lübnan asıllı şair ve düşünür Halil Cibran’ın çok sayıda dile çevrilmiş yapıtı "The Prophet"in (Ermiş) müziğini yaptı.

1997’de Patti Labelle ve Barbra Streisand için hazırladığı plaklar "multi platin" ödülleri kazandı. Mardin, Atlantic Records şirketinden emekliye ayrıldıktan sonra kendi kurduğu "Manhattan Records" etiketli plak şirketinde müzik çevrelerinde tanınmayan şarkıcı-piyanist Norah Jones’un "Come Way With Me" adlı plağının prodüktörü olarak Emmy Ödülü kazandı. Atlantic Plak’ın kurucusu Ahmet Ertegün ile pek çok yapımda işbirliği yapan Arif Mardin, 2003’te "I Will Wait" adlı ilk operasını bitirdi.

ÖNCÜ MÜZİK ADAMI

Arif, Mardin yoğun plak çalışmalarına paralel hayat hikayesini yazmaya başlamıştı. Müzik dünyasında "yaratıcı, yüksek düzeyde yetenekli, öncü" gibi sıfatlarla tanınan Arif Mardin, yazar Latife Mardin’le 46 yıldır evliydi. Bu evlilikten olan oğlu Joe babası gibi plak yapımcısı ve aranjör, kızı Julie ise avandgarde sanatçı ve fotoğrafçı olarak yaşamını sürdürüyor. Arif Mardin’in cenazesi önümüzdeki hafta içinde İstanbul’da defnedilecek. Cenazenin tarihi ve yeri ailesi tarafından daha sonra ilan edilecek.

12 GRAMMY, 60 ALTIN VE PLATİN PLAK

1963 yılında Atlantic Records plak şirketi kurucularından Nesuhi Ertegün’ün asistanlığı ile Amerika’da müzik çalışmalarına başlayan Arif Mardin, yarım yüzyıl süren yapımcılığında 12 Grammy ödülü ile 60 civarında altın ve platin plak kazandı. Amerikan Ulusal Plak Kayıt, Sanat ve Bilim Kurumu başkanı beş yıl önce Los Angeles’ta düzenlenen bir galada Mardin’i "efsanevi plak yapımcısı" diye takdim ettikten sonra "Özel Liyakat Ödülü" ile onurlandırdı. Arif Mardin, son kez iki hafta önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapındaki başarıları nedeniyle "Kültür ve Sanat Ödülü"ne layık görüldü.

Sezer: Büyük üzüntü duydum

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, müzik adamı Arif Mardin’in vefatından büyük üzüntü duyduğunu bildirdi, şu mesajı yayınladı: "20. yüzyılın en önemli müzik yapımcılarından kabul edilen Arif Mardin’in vefatından büyük üzüntü duydum. Kendisi, ulusumuza gurur veren bir kişi olarak her zaman saygıyla anılacaktır. Arif Mardin’e Tanrı’dan rahmet, ailesine, yakınlarına ve müzik dünyasına başsağlığı diliyorum."

Ertegün: O benim dostumdu

ATLANTIC Plak Şirketi’nin kurucusu Ahmet Ertegün, yarım yüzyıl birlikte çalıştıkları efsanevi prodüktör Arif Mardin’in vefatından büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Ertegün, "Yakın dostumdu. Amerika’nın yetiştirdiği en değerli plak prodüktörüydü. Nazik, nesli tükenen bir Osmanlı beyefendisi Arif’in kaybı herkesi derin bir üzüntüye sevk etti. Eserleri dünya döndükçe yaşayacak, müziği ilelebed devam edecektir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!