TÜSİAD'dan 'güvenceli esneklik' formülü

Güncelleme Tarihi:

TÜSİADdan güvenceli esneklik formülü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2009 13:47

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), istihdamı teşvik etmeyi ve işsizlikle mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlayan kanunun, tarafların endişeleri giderilerek, öncelikli olarak yasalaşması gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

TÜSİAD, Cumhurbaşkanlığı tarafından bir maddesi yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderilen 5920 sayılı “İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” hakkında bir açıklama yaptı.

TÜSİAD Basın Bürosundan yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Çalışma hayatını düzenleyen yasaların işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde ele alınması; istihdamın gelişmesi ve uluslararası rekabet gücümüz açısından büyük önem taşımaktadır. iş yerinin ve üretimin sürdürülebilirliğini esas alan ve çalışma yaşamının dinamizmiyle uyumlu yasal düzenlemeler, 'güvenceli esneklik' uygulamaları ve aktif işgücü politikaları ile birlikte, istihdam kapasitesinin artmasına ve toplumsal refaha katkı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

'İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', bir yandan yeni yaratılacak istihdam üzerindeki mali yükleri hafifletmeyi, diğer yandan özel istihdam büroları aracılığıyla mesleki faaliyet olarak geçici iş ilişkisi kurulmasına olanak tanımayı amaçlamıştır.

Nihai hedefi istihdamı teşvik etmek olan söz konusu kanunun bir maddesi ile ilgili olarak kamuoyunda ciddi tartışmalar doğmuş olması ve Cumhurbaşkanlığının kısmi vetosu, hazırlık sürecinde düzenleme ile ilgili bazı endişeleri gidermek üzere yeterli çalışmanın yapılmadığına işaret etmektedir.

Mesleki faaliyet olarak geçici iş ilişkisi, 'güvenceli esneklik' anlayışıyla hayata geçirildiği takdirde, işgücü piyasasında esnek çalışma olanaklarının gelişmesine, sosyal içermenin sağlanmasına, yeni istihdam yaratılmasına, kayıt dışılık ve işsizlikle mücadeleye destek olacaktır.

İçinde bulunduğumuz küresel kriz sürecinde, işsizlikle mücadelenin, sosyal politikanın en önemli unsuru olduğu dikkate alınmalıdır. Bu çerçevede, söz konusu kanunun TBMM;nin olağanüstü toplanacağı dönemde öncelikle ele alınmasına ve tarafların endişelerini giderecek şekilde yasalaşmasına ihtiyaç vardır.”





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!