TÜSİAD İtalya'dan teröre karşı destek istedi

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD İtalyadan teröre karşı destek istedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2007 10:57

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, İtalya Başbakanı Romano Prodi ile yaptıkları görüşmede, Türkiye'nin terörle mücadele meselesini de gündeme getirdiklerini ve bu konuda destek istediklerini anlattı.

Haberin Devamı

Yalçındağ, önümüzdeki ay açıklanacak Avrupa Komisyonu  Türkiye İlerleme Raporu öncesinde AB başkentlerinde yürüttükleri  bilgilendirme faaliyetleri çerçevesinde İtalya'da yaptıkları temaslar  hakkında, Roma'da dün gece Türk gazetecilere konuştu.

Roma'da, TÜSİAD'ın muadil kuruluşu İtalyan Sanayicileri Genel  Birliği (Confindustria) yetkilileriyle görüşmelerinin yanı sıra İtalya  Başbakanı Romano Prodi tarafından da kabul edildiklerini anlatan  Yalçındağ, "İtalya-Türkiye arasındaki ticaret hacmi 15 milyar euro. Bunu  birkaç katına çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Türkiye'ye gelecek yatırımların sadece "özelleştirmeler ve satın  almalar biçimindeki yatırımlardan ibaret kalmaması" gerektiğini belirten Yalçındağ, "Türkiye'ye artık doğrudan yatırımlar da gelmeli.  İtalyanlara, Türkiye'de gerekli birçok reformun yapılmasının ardından,  yatırım ortamında doğrudan  yatırımları da mümkün kılacak bir iyileşme  sağlandığını anlattık" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yalçındağ'ın verdiği bilgilere göre, TÜSİAD ile İtalyan yetkililer  arasında, iki ülke arasındaki ticaret hacmini önümüzdeki süreçte 15  milyar euronun üstüne çıkarmanın mümkün olduğu konusunda da fikir  birliği söz konusu.  İtalya ve Türkiye'nin ticari büyüklüğünün, ekonomik dinamizm ve  girişimciliğinin bunu mümkün kılabileceği kanaatinde olduklarını  belirten Yalçındağ, "Küçük ve orta ölçekli işletmeleri de aktive etmek  suretiyle ticaret hacmimizi kısa zamanda daha yukarı çekebiliriz.  Roma'da konuştuğumuz ana temalardan biri buydu" dedi.

BEŞ ANA SEKTÖR

Yalçındağ, TÜSİAD ile Confindustria arasındaki görüşmelerde, Türkiye'ye önümüzdeki süreçte yapılabilecek yatırımlarla ilgili olarak,  "inşaat, turizm, eğitim, mobilya ve enerji" olmak üzere 5 ana sektör  belirlemiş olduklarını, bu alanlarda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin  nasıl aktive edilebileceğine ilişkin ayrıntıların ise karşılıklı  istişarelerle bilahare belirleneceğini söyledi.

Yalçındağ, İtalya'nın daha önceki hükümetler döneminde olduğu gibi Romano Prodi liderliğindeki merkez sol iktidar  tarafından da Türkiye'nin AB üyeliğini desteklenmekte olduğuna dikkati  çekerek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Bildiğiniz gibi, bir önceki başbakan Sayın Berlusconi'nin bizim başbakanımızla ikili bir ilişkisi vardı. Bu, bizler  için bir avantajdı, ama Başbakan Prodi'nin yaklaşımı da gayet olumlu. Prodi, sürecin uzun sürebileceğini, ama kendi görüşünün olumlu olduğunu belirtiyor. İtalya, Prodi döneminde de Türkiye'nin AB üyeliğini  desteklemeyi sürdürüyor".

PRODİ'DEN DESTEK İSTEDİ

Yalçındağ, İtalya Başbakanı Romano Prodi ile yaptıkları görüşmede, Türkiye'nin terörle mücadele meselesini de gündeme  getirdiklerini ve bu konuda destek istediklerini anlattı. Prodi'nin terör saldırılarının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak taziyelerini ilettiğini anlattığını belirten Yalçındağ, "Prodi, bize bu konuda Başbakanımızı aradığını da belirterek  acımızı ve öfkemizi çok iyi anladığını ifade etti" dedi.

Haberin Devamı

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, Prodi'ye, Türkiye'nin terörle mücadelesinde,  sözel destekten de öte AB ülkelerinde terör örgütünün finansal  kaynaklarının kesilmesinin, terör örgütü elemanlarının barındırılmaması  ve tutuklanmaları gibi konuların büyük önem taşıdığını anlattıklarını da  kaydetti.

Yalçındağ, "bu işler sadece ekonomik işbirliğiyle yürümüyor. Türkiye  olarak şu an en önemli sorunumuz terörle mücadele olduğuna göre, bu  konuda da bizlere yardım etmeleri gerekiyor" diye konuştu.

HER KARARIN ARKASINDAYIZ 

"Gerekliliğe vurgu yapmanız, bu konuda muhataplarınızın daha farklı bir  yaklaşım içinde olduğunu gözlemlemenizden mi kaynaklanıyor" biçimindeki  bir soru ise Yalçındağ tarafından şu sözlerle yanıtlandı:

Haberin Devamı

"Hayır. Biz, bu konuda, 'daha sesli bir yardım' yapılması gerektiğini  söylüyoruz. Başbakanımız Sayın Erdoğan, bu konuda ne dedi? 'Amerika bizimle gelsin' dedi. Bir müdahale durumunda, ABD'nin yanımızda olmasını istedi. Bizler bu konuda, askerimizin ve hükümetimizin alacağı her  kararın arkasındayız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!