TUSAŞ, modernize ettiği ilk Ürdün F-16'sını teslim etti

Güncelleme Tarihi:

TUSAŞ, modernize ettiği ilk Ürdün  F-16sını teslim etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 14:06

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kültürel altyapılarının uyuşması nedeniyle, Ürdün ile Türkiye arasında uyuşmazlık yaşanan tek bir sorunun olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş'nin (TUSAŞ), Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın F-16 modernizasyonu çerçevesinde, modernize ettiği ilk F-16 uçağı, bugün TUSAŞ tesislerinde düzenlenen törenle, Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, törende yaptığı konuşmada, Türkiye-Ürdün ilişkilerinin tarihi Türk-Arap ilişkilerinin önemli bir parçası olduğunu belirterek, iki ülke arasında, tarihi, dini ve kültürel bağlar nedeniyle, mükemmel düzeyde siyasi ve sosyal ilişkilerin bulunduğunu kaydetti.

Türkiye ile Ürdün arasındaki ilişkilerin, geçen 10 yıl içinde daha da güçlendiğini belirten Gönül, esasen son dönemde iki ülke arasındaki savunma işbirliğinin artıyor olmakla beraber, savunma sanayii işbirliği hacminin, sahip olunan olanakların altında kaldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Bakan Gönül, TUSAŞ'ın, gerçekleştirdiği modernizasyon programının başarısına da değinerek, “TUSAŞ'ımızın, kuruluşundan bugüne kadar elde etmiş olduğu birikimini, bu programın başarısı için en üst mertebede kullandığını, çeşitli vesilelerle bu tesise yaptığım ziyaretler sırasında müşahede ettim” dedi.
SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARI...

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ise yaptığı konuşmada, TUSAŞ'ın, Ürdün F-16 modernizasyonu programında gösterdiği başarıyla, modernizasyon kapasitesini de ispat ettiğini vurguladı.

Bayar, Ürdün ile savunma sanayii alanındaki işbirliğini daha da geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, F-16 modernizasyonunda alınan sonucun, bu ilişkilere temel oluşturacağını ifade etti.

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da törende yaptığı konuşmada, TUSAŞ ile Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri (RJAF) arasında Temmuz 2005'de imzalanan sözleşme uyarınca, 17 adet Blok 15 F-16 uçağının, “Falcon-up”, “Falcon Star” ve “Mid Life Upgrade” (MLU) tadilatlarının TUSAŞ tarafından yapılmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.

Anlaşma uyarınca, 12 adet F-16'nın TUSAŞ'da, geri kalan 5 uçağın da Ürdün'de TUSAŞ denetiminde gerçekleştirileceğini kaydetti.

İlk iki F-16 uçağının Nisan 2005'te TUSAŞ tesislerine geldiğini hatırlatan Dörtkaşlı, şuanda tesislerde toplam 8 adet Ürdün F-16'sının bulunduğunu, son 4 uçağın da Aralık 2007'de tesislere gelmesinin planlandığını anlattı.
İlk uçağı, normal takviminden daha kısa bir sürede teslim ettiklerini vurgulayan Dörtkaşlı, programın toplam 41 ay gibi bir sürede tamamlanmasının beklendiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Dörtkaşlı, TUSAŞ'ın, dünyada, 3-4 bin adet civarında bulunan uçak modernizasyon işinde pay kapmak için mücadele vereceğini de vurguladı.

Bu arada, Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Hüseyin Shodash ise yaptığı konuşmada, TUSAŞ'ın, kısa bir süre içinde ilk F-16'yı kendilerine teslim ettiğini belirterek, bu türden projelerin, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğini ifade etti.

Ürdünlü Tümgeneral, “TUSAŞ, gerçekten iyi bir iş yaptı” dedi.
Bakan Gönül, daha sonra, törene katılan Ürdün Krallığı Prensi Faysal bin Al Hüseyin'e şilt takdim etti.
Prens Faysal bin Al Hüseyin, modernizasyonu gerçekleştirilen F-16'nın pilot kabininde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!