Türküm, erkeğim, sünnetliyim

Güncelleme Tarihi:

Türküm, erkeğim, sünnetliyim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

40 küsur yaşlarındaki bir Türk erkeğinin doğumundan ölümüne kadar (hatta ölümden de sonrası) bütün yaşadıklarını anlatan ‘‘Sünnetli’’ adlı tek kişilik oyun-gösteriyi kendisi de bir sünnetli olan Hüseyin Katırcıoğlu yazdı. Şimdi de yönetiyor ve oynuyor. Oyunu bugün, 25 ve 26 Mayıs'ta Babylon Performans Merkezi'nde görebilirsiniz.

Hüseyin Katırcıoğlu, standart bir Türk erkeğinin doğumuyla ve ona devasa boyutlarda bir nüfus kağıdı çıkartılmasıyla başlayan sözsüz ama çok hareketli ve tempolu performansı ‘‘Sünnetli’’yi kişisel gözlemlerine dayanarak geliştirmiş. Doğduktan sonra ilkokula kaydedilen ‘‘meçhul erkeğimiz’’ sırasıyla tek tek hepimizin çok iyi bildiği aşamalardan geçer. Bağıra çağıra sünnet olur, kravat takar liseye gider, okulda dayak yer. İlk cinsel deneyimini genelevde yaşar, davul zurna eşliğinde askere uğurlanır.

Asker dönüşü bir işe yerleştirilir ve münasip bir iyi aile kızıyla evlendirilir. Boy boy çocukları ve yerli arabası olur, zamanla işleri büyütür ve çilingir masalarında dansöz oynatıp ihale bağlamayı öğrenir. Arabasını değiştirir, sarışın bir taçlı güzelle takılır. Nihayetinde ise iki metre kefen bezine sarınıp hepimizin gideceği yere yolculuk...

Bu çok bildik hatta neredeyse klişe sayılabilecek öyküyü iğneleyici ve canlı uslübüyle sıkıcı olmamayı başararak anlatan Katırcıoğlu müzikten, büyük boyutlu aksesvurlardan ve görsellikten büyük ölçüde yararlanıyor. Performansı epeyce eğlenceli kılan eklektik müzik Mehter Marşı'ndan oyun havalarına, Orhan Gencebay'dan heavy metal parçalarına dek uzanıyor. Bu arada performansla eşzamanlı ve uyumlu olarak beyaz perdeye yansıtılan dialar ve video projeksiyonları da gösteriyi zenginleştiriyor.

Arasız bir saat süren gösteri, Dilek Katırcıoğlu'nun son derece ilginç görsel öğeler içeren dekor tasarımıyla 15 kronolojik sahneden oluşuyor. Sahnede kullanılan sembollerin bazıları çok özgün bir nitelik taşıyor. Örneğin meçhul erkeğimiz dev bir kozanın içinde doğuyor, sünneti dev bir kalemtıraşla yapılıyor, şişme bir bebekle bebekle evleniyor ve şişme bebek kurmalı civcivler doğuruyor. Günümüz İstanbul kültüründen kesitler taşıyan oyun, 1996 yılında AKM'deki Performans Günleri'nde Hüseyin Katırcıoğlu tarafından sunulan ‘‘Sofra Sanatı’’ adlı performansın geliştirilmiş hali.

ararararar

Dil veya kültür benzerliği gerektirmeden herkesin keyifle izleyebileceği gösteri bu haliyle ilk defa bu kış New York'taki La Mama Tiyatrosu'nde sergilenmiş. Yaratıcısı Hüseyin Katırcıoğlu ‘‘Sünnetli’’nin New Yorklu izleyiciyi İstanbullu izleyiciden çok daha fazla güldürdüğünü söylüyor. Katırcığlu'nun söylediğine göre, ‘‘Sünnetli’’ yabancı izleyicilere Türk kültürü hakkında bir grafik gibi sunuluyormuş.

Değişik mekanlara özgü görsel tiyatro yapıtları sergileyen Hüseyin Katırcığlu, Babylon'un seyirciyle içiçe olmayı gerektiren sahnesinde beden dilini çok iyi kullanarak ve çok eğlenerek ilginç bir performans sergiliyor. Bu arada Katırcıoğlu'nun uzun yıllar İngiltere National Theatre ile İskoçya'daki Chichester Festival Theatre'da çalıştığını ve New York'un La Mama Tiyatrosu'nda da yönetmenlik ve oyunculuk yaptığını belirtelim. Uluslararası Assos Festivali'nin de kurucusu olan Hüseyin Katırcıoğlu, çalışmalarını 1990 yılından bu yana Türkiye'de sürdürüyor.

Şeyhbender Sok. 3, Asmalımescit-Tünel, Beyoğlu. Tel: (212) 292 73 68

Bilet fiyatları; Mağaza 3 milyon TL., kapı 3 milyon TL., öğrenci 1 milyon TL.

Bilet satış noktaları; Vakkorama Taksim (0212) 251 28 88, Vakkorama Akmerkez (0212) 282 09 65, Vakkorama Suadiye (0216) 350 87 42, Akusta Nişantaşı (0212) 230 22 61, Kod müzik (0212) 244 24 22, Lale Plak (0212) 293 77 39

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!