Turksat 3A, uzayda yerini yıldızları izleyerek bulacak

Güncelleme Tarihi:

Turksat 3A, uzayda yerini yıldızları izleyerek bulacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2008 00:00

Turksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletmesi A.Ş. (Turksat) Genel Müdürü Özkan Dalbay, "31 Mayıs 00.50’de fırlatılacak olan Turksat 3A ile Türkiye’nin uydu iletişimi alanındaki mevcut konumunu çok daha ileri noktalara ulaştırmış olacağız" dedi.

Dalbay, Gölbaşı’ndaki Uydu Hizmetleri Merkezi’nde Turksat 3A uydusunun Fransız Guyanası’ndan uzaya fırlatılması ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Fransız üretimi

Turksat 3A uydusunun Fransa’da üretildiğini ve SpaceBus 4000B2 serisi olduğunu anlatan Dalbay, uydunun ömrünün en az 20 yıl olduğunu söyledi. Dalbay, kanat açıklığı 30 metre, ağırlığı 3 bin 110 kilo olan uydunun üzerinde ses, görüntü ve data iletimi yapan 24 transporter olduğunu ifade etti. Dalbay, "1296 megahertzlik bant genişliğine sahibiz. Turksat 1C uydumuzun 700 megahertz olduğunu düşünürsek, 1C uydusunun yaklaşık 2 katına yakın bir kapasitesi var" dedi.

Yıldız izleme

Turksat 3A uydusunun hizmete girmesiyle Çin’in önemli bir bölümünün, Avrupa’nın ve Orta Doğunun tamamının, Kuzey Afrika, Kuzey Atlantik ve Kanada’nın Halifax bölgesinin Türk uydularının kapsama alanına gireceğini anlatan Dalbay, "Türkiye’nin iletişim sınırlarını Amerika’dan Çin’e kadar genişlettik" dedi.

Turksat 1C uydusunda diğer uydularda olmayan "yıldız izleme" özelliğinin bulunduğunu dile getiren Dalbay, diğer uyduların güneşe ve dünyaya bakarak yerini bildiğini anlattı. Dalbay, Turksat 3A uydusunun ise yıldızları izleyerek yerini hesapladığını söyledi. Elektrik üretimi ve sinyal gücünün diğer uydulara göre daha yüksek olduğunu ifade eden Dalbay, böylece Türkiye’deki televizyon izleyicilerinin 70 santimetrelik çanak antenlerle çok daha yüksek kalitede yayın izleyebileceklerini vurguladı. Dalbay, Turksat 3A’nın hizmete girmesiyle kapsama alanının genişleyeceğini hatırlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!