Türklüğümüz gururumuz

Güncelleme Tarihi:

Türklüğümüz gururumuz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cezayir provası yapanlara, çantasından çıkardığı Atatürk fotoğrafıyla tek başına karşı koyan cesur kızın babası Jan Zakari, ‘‘Türklüğümüzle gurur duyuyoruz. Herkes kadar Türküz'' dedi. Zakari, 1690 yılında aile büyüklerinin İtalya'dan Edirne'ye göç ettiğini ve 11 kuşaktır Türkiye'de yaşadıklarını belirterek, vizelerle uğraşmak zorunda kalsa bile, TC kimliğini gururla taşıdığını söyledi.

Ankara'da geçen salı günü irtica provası yapanların önüne, çantasından çıkarıp hayava kaldırdığı Atatürk fotoğrafıyla dikilen İzmirli Chantal Zakari ile ailesine, Türkiye'nin dört bir yanından tebrik telefonu ve faks mesajı yağıyor. Çağdaş Türkiye'nin sembolü olan genç kadının babası İzmirli turizmci Jan Zakari, levanten oldukları için kendilerini eleştirenlere sert tepki göstererek, ‘‘Biz tüm aile fertleri olarak Türklüğümüzle gurur duyuyoruz. Herkes kadar Türküz'' dedi.

Çağdışı zihniyeti hortlatmak isteyenlere tek başına karşı çıkarak topluma örnek olan Chantal Zakari'yi, eşi Mike Mandel'le tatillerini geçirdikleri Kapadokya'da halk sevgi çemberine aldı. Chantal'ın İzmir'deki ailesi de, telefon ve faksla gelen kutlama mesajlarına yanıt vermekten nefes alamaz hale geldi.

KIZIMLA GURUR DUYDUM

İzmir Alsancak'taki bürosunda konuşan Jan Zakari, kızı Chantal'ı bir anda Türkiye'nin sevgilisi yapan olayın yadırganacak bir yanı olmadığını söyledi. Jan Zakari, ‘‘Atatürkçü bir aileyiz. Çocuklarımı da Atatürk sevgisiyle büyüttüm. Kaldı ki memleketini seven, Cumhuriyeti korumak isteyen her Türk vatandaşı onun yaptığını yapar'' dedi. Kızının gerçekleştirdiği anlamlı eylemin televizyonlarda gösterilmesinin ardından, levanten oldukları için çeşitli yorumlar yapıldığını söyleyen turizmci Jan Zakari, ‘‘Biz sadece Türk vatandaşı değil, Türküz ve Türklüğümüzle gurur duyarız'' diye konuştu.

307 YILDIR BU VATANDAYIZ

Ailesinin 11 kuşaktır Türkiye'de ve Türk olarak yaşadığını anlatan Jan Zakari, soykütüğünü anlatırken de şöyle dedi:

‘‘Büyük dedelerim 1690'da İtalya'dan göç edip Edirne'ye gelip yerleşmiş. Tam 307 yıl önce. Yani üç asırdan fazla zaman olmuş. İzmir'e ise babam doğduktan bir yıl sonra gelmişiz. Bunun da yılı 1911. Ben İzmir'de doğdum. Annem Eveline, Karşıyaka Bayraklı doğumlu. Hakkımızda yorum yapanlar, 11 nesildir Türkiye'de yaşayan kaç aile sayabilir? Asıl buna cevap versinler. Dinim ayrı olabilir, ama bu Türk olmama engel değil. Herkesten fazla Türk olduğumu iddia edemem, ama herkes kadar Türküm.''

VİZEYE RAĞMEN TÜRK PASAPORTU

İzmir Nüfus Müdürlüğü'nden alınan nüfus cüzdanı ile İzmir Emniyet Müdürlüğü'nden aldığı pasaportu masanın üzerine koyup konuşmasını sürdüren Zakari, ailesine ‘‘İtalyan kökenli'' denilmesine kızdığını söyledi. Jan Zakari, ‘‘İtalyan kökenli değil, Türküz. Sadece İtalya'dan geldik. Turizmciyim ve Türk vatandaşı olarak Avrupa ülkelerine girerken belli zorluklar çekiyorum, vize almak için uğraşıyorum. Ama tek pasaportum var ve bundan gurur duyuyorum. Benim için bir tek Türkiye var'' dedi.

Atatürk'ün ölümünden dokuz ay sonra dünyaya geldiğini ve Ata'nın sevgisiyle yetiştirildiğini anlatan Jan Zakari, çocuklarını da aynı görüşle yetiştirmeye çalıştığını belirtti. Zakari, şöyle devam etti:

‘‘Kızım Chantal, özellikle ABD'ye gittikten sonra ufku daha da genişledi ve Atatürk ilkelerinin önemini daha fazla kavradı. Çantasında sürekli Atatürk resimleri taşır, yaptığı seyahatlerde kaldığı otellerin odalarına birer tane bırakırdı. Bu nedenle yaptığı eylemi garipsemiyorum. Şaşırmadım, gurur duydum. Şuna da inanıyorum ki, bu ülkede milyonlarca Cumhuriyet çocuğu, hiç düşünmeden aynı eylemi yapardı. Dikkat edin, Atatürk resmine bakarak yürüyen o topluluk bile reaksiyon göstermiyor. Çünkü bu milletin doğasında Atatürkçülük var.''

Bu arada CHP Tokat Milletvekili Şahin Ulusoy, Amasya Milletvekili Haydar Oymak ve Sıvas Milletvekili Mahmut Işık, çağdaş Türkiye'nin sembolü haline gelen Chantal Zakari'yi bu yılın Uluslararası Atatürk Barış Ödülü'ne aday gösterdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!