‘Türklüğü tahkir ve tezyif’ten 6 ay

Güncelleme Tarihi:

‘Türklüğü tahkir ve tezyif’ten 6 ay
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2005 00:00

İstanbul’da yayınlanan Agos Gazetesi’ndeki yazısında, ‘Türk’ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan Ermeni’nin Ermenistan’la kuracağı asil damarında mevcuttur’ diye yazan gazeteci-yazar Hrant Dink, TCK’nın 301. maddesi uyarınca ‘Türklüğü neşren tahkir ve tezyif etmek’ suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dink’in cezası, bir daha suç işlemeyeceği olumlu kanaatiyle ertelendi.

BBC DE İZLEDİ

Şişli 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada davacılar Mehmet Soykan ile Ermeni konferansı için mahkemeden erteleme kararı çıkartanların da bulunduğu avukatlar Kemal Kerinçsiz, Zeki Hacı İbrahimoğlu, Namık Nas, Ramazan Kırkık, Mustafa Özkurt ve avukatları hazır bulundular. BBC’den iki muhabirin izlediği duruşmaya Dink gelmedi.

Davanın diğer sanığı Agos Gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Karin Karakaşlı’nın yeni TCK’nın 7/2 maddesi ve 5187 sayılı yasanın 11 maddesine göre sorumluluğunun kalkması nedeniyle beratine karar veren mahkeme, Dink’i, dava konusu sözlerinin, ‘eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklaması niteliğinde olmadığı, Türk’ün kanının pis, incitici ve aşağılayıcı gibi gösterildiği’ gerekçesiyle mahkûm etti. Cezası ertelenen Dink, 5 yıl içinde benzer suç işlerse, cezası infaz edilecek. Dink’in avukatı kararı temyiz edeceklerini söyledi.

BU ONURSUZLUK

Dink, kararla ilgili şunları söyledi:

‘Tüm yasal haklarımı kullanacağım. Çok açık ve net söylüyorum, eğer suçum netleşir ve sabitleşirse. Bu insanları tahkir edeceksiniz, hem de onlarla beraber yaşayacaksınız. Aynı mahalle, aynı sokak, aynı ülkede. Bu bir onursuzluktur, olmaz böyle şey. Ben bunu yapmam. Benim böyle bir niyetim olmadığını bu topluma anlatamıyorsam, evet bu ülkeyi terk ederim ve giderim.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!