Türklerle Kürtler arasında uçurum daralıyor

Güncelleme Tarihi:

Türklerle Kürtler arasında uçurum daralıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 00:00

New York Times, yıllarca kamuoyu önünde Kürtler için hak talep etmenin mümkün olmadığı Türkiye’de artık durumun değiştiğini belirtirken “Demokratik özerklik” talebinin dile getirildiğine ancak hiç kimsenin gözaltına alınmadığına dikkat çekti. Hükümetin yeni bir anayasa sözünü verdiğini anımsatan gazete, yapılacak değişikliklerinin ne ölçüde Kürtlerin beklentilerini karşılayacağının ise belli olmadığını yazdı.

Haberin Devamı

Türkiye’de yıllarca kamuoyu önünde Kürtler için hak talebinde bulunulmasının imkansız olduğu ancak artık durumun değiştiği yorumları yapılıyor. New York Times gazetesi, “Türkler ile Kürtler Arasındaki Uçurum Adım Adım Daralıyor” başlıklı haberinde Türkiye’de “demokratik özerklik” talebini dile getirildiğini ancak hiç kimsenin gözaltına alınmadığına dikkat çekti.

“Şimdi ise Kürt yanlısı Barış ve Demokrasi Partisi sitesi, ‘demokratik özerklik’ talebini içeren bir bildirgesi yayımladı. Hiç kimse gözaltına alınmadı” diyen gazete, “Cumhurbaşkanı (Abdullah Gül), özerklik söylemlerini dizginlemek amacıyla ülkenin Kürt bölgesine seyahat etmiş olsa da, analistler, Gül'ün bölgeye gitmiş olmasının, ülkenin güçlü milliyetçilerin geri itmesine rağmen hükümetin, en tezcanlı azınlığına uzanmaya devam ettiğine ilişkin son işareti olduğunu söylüyorlar” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

“GÜL’ÜN GÜNEYDOĞU ZİYARETİ GEÇMİŞE GÖRE KESKİN KAYMA”
Gül’ün bölgeyi üçüncü kez ziyaret ettiğine, bunun geçmişe göre keskin bir kayma olduğuna değinilen haberde “Analistler, değişikliklerin kısmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, uzun bir süreden beri sürdürdüğü, Kürtlerle barışmaya çalışma politikasının bir sonucu olduğunu söylüyorlar. Ancak aynı zamanda yararlı bir iç siyaset meselesi olabilir.  Seçime birkaç ay kala ve halk giderek silahlı çatışmalardan daha rahatsızken birçok Türk, Kürtlere bazı tavizleri vermeye hazır. Barışma aynı zamanda ülkenin, sıkıntıdaki Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerine güç katmak amacıyla sürdürdüğü çabalara katkıda bulunabilir” denildi.

“PKK KENDİ HALKLA İLİŞKİLER KAMPANYASINI YÜRÜTÜYOR”
ABD’li gazete, “PKK da kendi halkla ilişkiler kampanyasını da yürütüyor” dediği haberinde örgütün, tek taraflı ateşkesini uzattığını, liderlerinden Murat Karayılan’ın, barıştan söz etmek üzere gazetecilerle mülakatlar düzenlediğini belirtirken Karayılan’ın “siyasi çözüm gereği”ne ilişkin sözlerinin “hükümetin Kürt memnuniyetsizliğini yatıştırmaya yönelik önemli girişimlerinin ardından geldiği”ne dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türk hükümetince atılan, Kürtçe televizyon gibi adımlara da dikkat çeken NYT,  AKP’nin de yeni bir anayasa sözünü verdiğini belirterek “Hükümet, yeni anayasanın spesifik olarak Kürtleri nasıl etkileyeceğini söylememiş olsa da Sayın Erdoğan, değişikliklerin toplum liderleri ve hükümet dışı kuruluşlarıyla istişare edilerek gerçekleştirileceği sözünü verdi” diye yazdı. Haberde şu yorumu da yapıldı:

SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLMESİ BEKLENTİSİ
“Sayın Erdoğan muhtemelen Kürtler için özerklik düşünmeyecek ancak analistler, onun en azından azınlık partilerinin Parlamento’ya erişimlerini artırmak için seçim yasalarının yeniden yapılandırılması ve Kürtçe gibi etnik dillerin daha geniş bir biçimde kullanılmasına izin verilmesi gibi düşüncelerinin olmasının bekliyorlar.”

Haberin Devamı

NYT, hükümetçe üzerinde durulan değişikliklerin Kürtlerin beklentilerini karşılayıp karşılamayacağının belli olmadığını belirtirken, “Ancak PKK dahil, barıştan söz edilirken gerçek atılımların yapılması şansının önemli ölçüde arttığı” görüşünü de dile getirdi. Gazete şu değerlendirmeyi de yaptı:

“Kamuoyu önünde iktidardaki parti,  AB ve ABD tarafından terör örgütü listesinde yer verilen PKK ile müzakere etmeyi reddediyor. Ancak sahne arkasında işleyebilecek bir çözüm için ortak zemin bulunması amacıyla Kürt aktivistleriyle diyalog kuruyor.”

“HÜKÜMETİN DİKKATLİ OLMASI GEREKECEK”
ABD’li gazete, hükümetin “Kürt haklarının siyasetten patlama yaratabilecek bir konu olmayı sürdürdüğü için aynı zamanda milliyetçi duygularını kışkırtmamak için dikkatli olması gerektiği”ni belirtirken de örnek olarak Habur’dan Türkiye’ye giriş yapan ilk “barış grubu”na gösterilen tepkilere dikkat çekti.

Haberin Devamı

Haberde geçen yıl “yüzlerce Kürt siyasi aktivistinin milliyetçileri yatıştırmak amacıyla gözaltına alındığı, o zamandan beri hükümetin de “daha dikkatli bir söylem kullandığı” vurgulanırken şiddet eylemlerinin de olduğu belirtilerek Ekim ayındaki İstanbul’daki intihar bombası olayı anımsatıldı.

New York Times'ın "Step by Step, Gulf Between Turkey and Kurds Narrows" başlıklı haberinden ANKA haber ajansı tarafından derlenmiştir.

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!