"Türkler, uyumun lokomotifidir"

Güncelleme Tarihi:

Türkler, uyumun lokomotifidir
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2007 17:05

Haberin Devamı

 BERLİN Neukölln Belediye Başkanı Heinz Buschkowsky, ilçede yaşayan Türkler'in uyumun lokomotifi olduğunu söyledi. Berlin'deki 'Stadt und Land' (Kent ve Eyalet) isimli kuruluşun 'Toplumla diyalog' adı altında düzenlediği geleneksel toplantıların açılış konuşmasını yapan Buschkowsky, “Yarım asırdır kentte yaşayan Türkler'in kültürel ve ekonomik katkılarını gözardı edemeyiz. Almanya'daki en büyük göçmen grubunu oluşturan Türkler, uyum konusunda da önemli rol oynuyorlar. Türkler uyumun lokomotifidir” dedi.

ÖNYARGILAR: Toplantıya tek konuşmacı olarak katılan ve 'Almanya'da yaşayan Türkler'in toplumsal konumu' başlığı altında bir tebliğ sunan Hürriyet'in Berlin Temsilcisi Ahmet Külahçı, çeşitli alanları içeren önyargılardan somut örnekler verdi. Türkler'in Türk televizyonları ve Türk gazeteleri ile yatıp kalktıkları gibi bir intiba yaratıldığını hatırlatan Külahçı, “Federal Basın ve Enformasyon Dairesi adına yapılan bir araştırmada, Türkler'in yüzde 18'inin yalnız Türk TV programlarını, yüzde 40'ının hem Türk hem de Alman TV programlarını izlediği ortaya çıktı. Aynı araştırmada Türklerin yüzde 30'unun ise yalnız Alman TV programlarını izlediği de saptandı. 14-18 yaş grubunda ise Alman TV programlarını izleyen Türk gençlerin oranı yüzde 48'e yükselmektedir. Böyle olduğu halde Alman toplumunun algılaması çok daha farklıdır” dedi.

SOSYAL SORUN: Külahçı aynı önyargıların okullarda şiddet tartışmalarında da gözlendiğine dikkat çekti. Göçmen çocukların yoğun olduğu okullarda şiddetin çok daha yüksek olduğu gibi bir izlenim yansıtıldığını belirten Ahmet Külahçı, “Berlin Okul İşleri Senatörlüğü'nün verilerine göre yabancı çocuk ve gençlerin sayısının yok denecek kadar az olduğu bazı okullarda da şiddet ortalamanın çok üzerindedir. Bu da şiddetin milliyetten bağımsız olarak sosyal bir sorun olduğunu göstermektedir" dedi.

DUYGUSAL BAĞ: Külahçı her 10 Türk'ten 9'unun en iyi sistemin demokrasi olduğu görüşünü paylaştığına ve bu oranın Almanya'nın Doğusu'nda yaşayanlar arasında çok daha düşük olduğuna da dikkat çekti. Konrad Adenauer Vakfı tarafından yapılan bir araştırmada, Almanya'da yaşayan Türklerin yüzde 50'sinin bir savaş olsa Almanya'yı Libya veya Irak'a karşı savunacağının ortaya çıktığını da hatırlatan Külahçı, “Batı Almanya'da yaşayan Almanlar arasında bu oran yüzde 73'e ulaşırken, Doğu'da yaşayan Almanlar arasında ise bu oran yüzde 42'dir. Bu da Almanya'da yaşayan Türklerin ve Türk kökenlilerin bu ülke ile bütünleştiğini ortaya koymaktadır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!