Türkiye'ye harekatta öncü rol

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye harekatta öncü rol
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2001 18:57

Türkiye'nin Eskişehir'de NATO ile beraber kullandığı ortak harekat merkezi, Afganistan operasyonu ve bölgedeki muhtemel gelişmeler çerçevesinde bundan böyle NATO içinde birinci öncelikli hale gelecek. Bu gelişmeye dair kararname imzaya açıldı.

Haberin Devamı

Hükümet, Afganistan Operasyonu'nun başlamasının ardından, önce Türk Hava Sahası'nın kullanımı, ardından Afganistan'da görev yapacak Türk Birliği konusunda kararname çıkardı.

Geçtiğimiz günlerde Barış Gücü'nün giderleri konusunda bir düzenleme yapan hükümetin son kararnamesi, Türkiye'nin stratejik öneminin arttığını gösteriyor. Hükümet, Eskişehir'de bulunan ve NATO ile ortak kullanılan çok gelişmiş bir harekat merkezine ilişkin yeni düzenlemeye gidiyor. Bakanlar Kurulu'nun imzasına sunulan kararnamade şöyle deniliyor:

"Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Birleşik Hava Harekat Merkezi Mutabakat Muhtırası kapsamında, Türkiye'ye ev sahibi ülke desteği verilmesine ilişkin birleştirilmiş Hava Harekat Destek Düzenlemesini, hükümet adına müzakere etmeye ve imzalamaya Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Hasan Aksay yetkili kılınmıştır."

Kararname, tüm dünyada 6 tane bulunan Birleştirilmiş Harekat Merkezlerinin (Combined Air Operation Center-CAOC) Türkiye'deki bölümünü ilgilendiriyor. Eskişehir'de bulunan karargah, NATO ile ortak kullanılıyor. Konuyla ilgili çevreler, kararnamenin bu üssü "Birinci derecede önemli harekat merkezi" durumuna getirdiğini aktardılar. Üs, bu durumuyla, diğer NATO ülkelerinde bulunan merkezlerin en önemlisi haline gelecek.

Bir dönem varlığı konusundaki tartışmalar yapılan üssün birden çok önemli hale gelmesi, NATO müttefiklerinin gelecekteki yapacakları bir operasyonun hazırlığı olarak değerlendirildi. Türkiye, daha önce Amerika'nın bu merkeze bir dizi gelişmiş elektronik sistemler yerleştirmesine itiraz etmişti.

Harekat merkezinin yeni statüsü ile operatif yarıçapı, Afganistan'dan ileri bir noktaya taşınacak. Bu sayede, NATO, kriz merkezi olarak adlandırılan Türkiye'nin doğu coğrafyasındaki tüm harekatlarını Eskişehir'deki CAOC'tan yapacak. Bu amaçla, üsteki personel sayısının ve haberleşme destek ünitelerinin güçlendirilmesi de planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!