Yeni Kemal umut ışığı oldu

Güncelleme Tarihi:

Yeni Kemal umut ışığı oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2010 15:12

Parti liderini değiştirdi ama lider partiyi değiştirebilir mi? Türkiye’de son dönemdeki tartışmaların merkezinde bu soru var.

Haberin Devamı

Eski bir devlet memuru olan Kemal Kılıçdaroğlu, laik ana muhalefet partisi CHP’nin başkanlığına geldi. Kılıçdaroğlu, 22 Mayıs’ta partisinin kongresinde ezici bir üstünlük elde etti.

 

Kılıçdaroğlu’nun sürpriz yükselişi, Türkiye’nin siyasi manzarasını değiştirip, uzun bir süredir AK Parti’nin alternatifi olmamasından şikayet eden milyonlarca laik seçmene yeni bir umut ışığı oldu. 2002 yılından beri hükümette olan AK Parti’nin rakipsiz görünen iktidarı diktatörlüğe gidildiği yönünde iddialara bile neden oldu.

 

Atatürk tarafından 1923 yılında kurulan CHP son 15 yıldır iktidarın uzağındaydı. Bu durumun sorumluluğu büyük oranda Türkiye’nin karizmatik Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği reformları sürekli olarak bloke etmeye çalışan eski başkan Deniz Baykal’ın omuzlarındaydı.

 

Haberin Devamı

Generallerin ateşli bir destekçisi olan Baykal koltuğuna yapışmış gibi görünüyordu. Ancak Baykal ve eski sekreteri olduğu iddia edilen iki kişi hakkında bir seks videosunun İslamcı bir internet sitesine sızmasıyla CHP’nin eski başkanı istifa etmek zorunda kaldı. Baykal’ın dönemi en önemli kurmayı Önder Sav’ın Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini açıklamasıyla sona erdi.

 

O DA ELİTİZME KAPTIRACAK KENDİNİ

Peki yumuşak karakterli Kılıçdaroğlu partisini sembolize ettiği elitizmden uzaklaştırabilecek mi? Sosyalist klişelerle bezenmiş zafer konuşması bu konuda çok umut vermiyor. Kılıçdaroğlu Kürt sorunuyla ilgili bir kelime bile etmedi. Dahası ülkede Alevilere uygulanan ayrımcılıkla ilgili de ağzını açmadı. Dış politika açısından da Türkiye’nin Hindistan ve Çin’e daha fazla önem vermesi gerektiğini söyledi.

 

Ancak Türkiye’deki seçmenin büyük bir kısmı liberalleşme adımlarıyla ve dış dünyayla çok ilgilenmiyor. Gelir eşitliği ve istihdam artırımı sözleri veren Kılıçdaroğlu AK Parti’nin taşıdığı “ezilmişlerin partisi” bayrağını ele geçirmeye çalışarak büyük şehirlerin etrafındaki gecekondu bölgelerindeki geleneksel seçmen gruplarını etkilemeye çalışıyor.

 

Haberin Devamı

Ama hakkını teslim etmek gerekirse, Kılıçdaroğlu aynı zamanda Kürt partilerin meclise girişini önlemek için gündeme getirilmiş yüzde 10’luk seçim barajını da indirmeyi gündeme getirdi.

 

SİCİLİ TERTEMİZ

Kılıçdaroğlu’nun elindeki en güçlü koz sicilinin tertemiz olması. Kendisi ilk olarak 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olduğunda kamuoyunun dikkatini çekmiş, bu dönemde birçok AK Parti bağlantılı yolsuzluk skandalını ortaya çıkarmıştı.

 

CHP yetkilileri Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde emrinde çalışan kişilerle ilgili olarak ellerinde çok daha fazla belge olduğunu ve önümüzdeki yıl genel seçimlerden önce kullanabileceklerini söylüyor.

 

Haberin Devamı

AVANTAJI ERDOĞAN'IN KİBRİ

Kılıçdaroğlu’nun bir başka avantajı da Erdoğan’ın kibri olabilir. Erdoğan bu hafta içinde yaptığı açıklamada CHP’nin altını kazınmış teneke olduğunu söyledi. Dahası CHP’nin yeni başkanını destekleyen basın mensuplarına da “candaş” yani Alevi yanlısı diyerek Kılıçdaroğlu’nun inancını da hedef aldı.

 

Son anketler Kılıçdaroğlu altında CHP’nin yüzde 32 oy alacağını gösteriyor. Bu da AK Parti’nin üçüncü bir dönem tek parti hükümetini kuramayacağı anlamına geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!