Türkiye'nin Somali engeli

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin Somali engeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2011 17:06

Somali’de Salı günü yaşanan ve 100’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırı, Türkiye’nin dış politikadaki önceliklerinden biri olarak belirlediği bu ülkedeki işinin ne kadar zor olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

Time dergisinin internet sitesinde Tony Karon imzasıyla yayımlanan yorumda, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçen ay BM Genel Kurul toplantısındaki konuşmasının ilk beş dakikasını, Türkiye’nin çevresinde İsrail’den İran’a ve Arap dünyasına, birçok önemli gelişme yaşanmasına rağmen Somali’ye ayırarak uluslararası kamuoyunu şaşırttığı ifade edildi.

 

“Kimse artık Somali’den bahsetmiyor. Erdoğan’ın konuşmasında söylediği de buydu. 3.7 milyon Somalilinin açlık tehdidiyle karşı karşıya olmasının bu kadar az ilgi çekmesini ‘uluslararası kamuoyu için bir utanç kaynağı’ olarak nitelendirdi” diyen Karon, Ramazan ayında Somali’yi ziyaret eden Başbakan’ın bu açıdan da Afrikalı olmayan liderler arasında bir ilk olduğunu belirtti.

 

Haberin Devamı

YARDIM PROJELERİ TEHDİT ALTINDA

Başta Erdoğan’ın ziyareti sırasında açıkladığı, Mogadişu Büyükelçiliği’nin yeniden açılması, Somali’ye doğrudan yardım gönderilmesi ve altyapı projelerinin geliştirilmesi gibi planlar olmak üzere uluslararası yardım girişimlerinin İslamcı El Şebab militanları tarafından tehdit edildiğini de söyleyen Karon, örgütün Türkiye’nin düze çıkarmaya çalıştığı hükümet kurumları üzerine yeni saldırılar düzenleyeceği açıklamasını hatırlattı.

 

Salı günkü saldırının Türkiye’nin Somali’de karşı karşıya olduğu engellerin boyutlarını ortaya koyduğunu belirten Karon yazısını şu satırlarla tamamladı:

 

“Sonuçta güvenlik sorununu Erdoğan da kabul etti ve El Şebab’la bir barış sürecine girilmesi çağrısında bulundu. Saldırı El Şebab’dan gelen vahşi bir yanıt oldu. Dolayısıyla uluslararası kendisini kamuoyu önünde kendini Somalililerin savunucusu ilan eden Türk hükümeti de kendisini ABD’li, Avrupalı ve Afrikalı güçlerin yaşadığı çıkmazın içinde bulabilir.”

 

SOMALİLİ ÖĞRENCİLER TÜRKİYE'YE GELDİ

Haberin Devamı

Aralarında Mogadişu’daki bombalı saldırının hedefi olan bazı Somalili gençlerin de bulunduğu 165 kişilik öğrenci grubu ise bugün Türkiye’ye geldi.

 

Bu gençlerden biri olan Abdulrezzak Muhammet Yakup, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, sınav sonuçlarını öğrenmek için gittiği Eğitim Bakanlığı binasından çıktıktan sonra söz konusu saldırının gerçekleştiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!