Türkiye'nin ilk kadın orkestra şefi İnönü'yü anma konserini yönetecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk kadın orkestra şefi İnönüyü anma konserini yönetecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyetimizin kurucusu, Atatürk'ün silah arkadaşı İsmet İnönü'yü anmak için Antalya'da düzenlenen konseri Türkiye'nin ilk kadın orkestra şefi İnci Özdil yönetecek. Yarın saat 20.30'da Antalya Kültür Merkezi, Aspendos Salonu'nda verilecek konserde İnci Özdil yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Chopin ve Mendelssohn'in eserlerini seslendirecek. Konsere Erdal İnönü ile eşi Sevinç İnönü'ün de izlemesi bekleniyor. Konser öncesinde İsmet İnönü konulu fotoğraf sergisinin açılışı da yapılacak.

İnci Özdil Ankara doğumlu. Müziğe 1971'de Ankara Devlet Konservaturarı Piyano Bölümünde başladı. 1976'da Kompozisyon Bölümü'ne girdi. 1981'de Kompozisyon İleri Yüksek Sınıfına devam ederken Gürer Aykal ile birlikte Orkestra Şefliği bölümünde de çalışmalar yaptı. 1983'de Piyano Bölümü Yüksek Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Bölümleri İleri Yüksek sınıfından ‘pekiyi’ derece ile mezun oldu.

Devlet bursu ile Orkestra Yönetim Uzmanlığı için İngiltere'ye gönderildi. Sir Colin Davis, George Hurst, koro şefi Horst Neumann ile orkestra ve koro yöneticiliği için çalıştı. 1986'da orkestra şefi Carlo Maria Giulini ile çalışmalar yaptı. 1988'de Alman besteci Hans Werner Henze adına düzenlenen festivalde ‘En İyi Yorumcu’ ödülünü kazandı. 1988'de İngiltere Kraliyet Akademisi Orkestra Şefliği Bölümünü birincilikle bitirdi. 1989'da Sovyetler Birliği'nin verdiği bursla bu ülkeye gitti. Leningrad Konservatuarı'nda çalıştı. 1991'de Hollanda'da düzenlenen Breda Müzik Festivali'nin şefi olarak birçok konser verdi. 1992-1994 yılları arasında İstanbul Devlet Senfoni Orkesrası'nda şef yardımcılığı da yapan Özdil 1994 Temmuz ayında Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'na kurucu şef olarak atandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!