Türkiye'nin en eski fosili 14 milyon yıllık

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin en eski fosili 14 milyon yıllık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de fosil yataklarında çalışma yürüten sayılı kişilerden Müzeciler Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Paleantropoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Alpagut, halen 3 ayrı yerde kazı yapıyor. Bursa'ya 68 kilometre uzaklıktaki dağ köyü Paşalar'da 1983 yılından beri kazı yapan Prof. Alpagut, burada, Türkiye'nin sayılı fosil yataklarının bulunduğunu söyledi. İnsanın da içinde bulunduğu primat takımının üyelerinin fosillerini içeren Paşalar'daki en eski buluntunun 14 milyon yıl öncesine ait olduğuna işaret eden Alpagut, ‘‘Buluntular, yeryüzünde daha insan yokken, primatların Anadolu'da evrimleştiğini gösteriyor’’ dedi. Bu fosiller Türkiye’nin en eski fosillerini oluşturuyor.

Paşalar'daki çalışmaların süreceğini, 20 bini aşkın memeli fosil parçası elde edildiğini ifade eden Prof. Alpagut, bugün artık yaşamayan türler hakkında önemli ipuçları elde edeceklerini kaydetti. Geçmişte 58 tür yaşarken, biyolojik çeşitliliğin ve bitki örtüsünün tamamen değiştiğini, hatta ortadan kalktığını belirten Alpagut, Paşalar'ın önemini şöyle anlattı: ‘‘Elde edilen fosiller arasında, Paşalar'a özgü filler, küçük kemirgenler, zürafalar var. Anadolu, tüm canlıların göç yolları üzerinde bulunduğundan çok zengin. Özellikle Batı Anadolu. Çünkü çöküntü havzalarını içeriyor.’’

Berna Alpagut, elde edilen buluntuların bir müzede değerlendirilebilecek kadar zengin ve çok olduğunu söyledi. Buradaki kazılarda henüz Primatlara rastlanmadığını, ancak merakla beklediklerini anlatan Alpagut, ''Eğer burada primat çıkarsa, Batı Trakya ile benzerlikler bekliyorum'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!