Türkiye'nin dahil olduğu rehine krizi çıkmazda

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin dahil olduğu rehine krizi çıkmazda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2012 13:23

İran'daki dini bir ziyaretten Lübnan'a dönmek isterken, Suriye'nin Halep kentinde kaçırılan 11 Şii hacının durumları belirsizliğini koruyor.

Haberin Devamı

Lübnan'da yayımlanan The Daily Star gazetesine konuşan Suriyeli muhalifler, 11 Lübnanlı Şii'nin ellerinde olduğunu açıkladı. Muhalifler, esirlerin güvende olduğunu ve farklı noktalarda tutulduklarını belirtti.

Gazeteye konuşan ve adı açıklanmayan kaynak, Lübnanlıların serbest bırakılmasını, Cumartesi günü Suriye'nin Humus şehrine bağlı Hula kasabasındaki katliamın zora soktuğunu ileri sürdü. Söz konusu kaynak, Suriye yönetiminin daha fazla rejim karşıtını serbest bırakmasını istediklerini söyledi.

HİZBULLAH MUAMMASI

Muhalifler daha önce, Lübnanlı Şiilerin arasında üç Hizbullah üyesinin bulunduğunu ve birinin örgütün lideri Hasan Nasrallah'ın yeğeni olduğunu ileri sürmüştü. Ancak Hizbullah bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Hizbullah'ın güçlü olduğu Güney Beyrut'ta insanları sokaklara döken kaçırma olayının ardından, örgüt, halkı sakin olmaya çağırmış ve bir provokasyonun içine çekilmek istendiklerine dikkat çekmişti.

Lübnan milletvekili ve Hizbullah üyesi Ali Ammar da Hizbullah'ın esirlerin serbest bırakılması çalışmalarına doğrudan katılmadığını vurguladı. Ammar, görüşmeleri Lübnan hükümetinin yürüttüğünün altını çizdi.

TÜRKİYE: REHİNELER BİZDE DEĞİL

Haberin Devamı

Lübnan Başbakanlık ofisinden Cuma günü yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Başbakan Necip Mikati'yi aradığı ve esirlerin serbest bırakıldığı bilgisini paylaştığı duyurulmuştu. Mikati'nin de bu gelişme üzerine Lübnanlıları almak için Türkiye'ye geleceği bildirilmişti.

Ancak Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan ertesi gün yapılan açıklamada, Lübnanlıların Türkiye'ye giriş yapmadığı belirtildi. Bakanlık sözcüsü Selçuk Ünal tüm taraflarla temasta olduklarını ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Mikati'nin Türkiye ziyareti de iptal edildi.

KİM KAÇIRDI?

11 kişiyle birlikte kaçırılan ve bir müddet sonra serbest bırakılan Lübnanlı kadınlar, kendilerini kaçıranların Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyesi olduğunu söylemişti. Bu iddia ÖSO tarafından yalanlamıştı.

Suriye hükümeti de Lübnanlıların kaçırılmasıyla hiçbir ilgilerinin bulunmadığını açıklamıştı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdisi, rehinelerin serbest bırakılması için azami çabayı gösterdiklerini belirtmiş ve katkıda bulunabilecek tüm tarafları inisiyatif almaya çağırmıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!