Türkiye'den Pakistan'a arama kurtarma ekibi gitti

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Pakistana arama kurtarma ekibi gitti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2005 20:29

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Pakistan'da meydana gelen deprem nedeniyle bölgeye, toplam 93 arama-kurtarma ve sağlık personeli, 5 araç, 2 ambulans, 3 arama-kurtarma köpeği ve yardım malzemeleri gönderildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Genel Müdürlük'ten yapılan yazılı açıklamada, İslamabad'ın yaklaşık 100 kilometre kuzey doğusunda meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, Pakistan Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Kızılay AFOM ile irtibat kurularak başlatılan yardım çalışmalarının, kesintisiz olarak sürdürüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, Pakistan halkına yardım amacıyla Genelkurmay Başkanlığı'nca tahsis edilen ve sağlık personeli, arama kurtarma ekip ve ekipmanları ile yardım malzemelerini götürmek üzere hazırlanan 4 uçaktan 3'ünün Ankara'dan, 1'inin İstanbul'dan hareket ettiği belirtildi.

Açıklamaya göre, Ankara'dan hareket eden ilk uçakta, Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden 1 ekip koordinatörü, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nden 20 kişilik arama-kurtarma ekibi, 4 kişilik GEA arama-kurtarma ekibi, 1 kurtarma aracı, 1 personel nakil aracı, 1 arama kurtarma köpeği bulunuyor.
Ankara'dan kalkan ve 350 koli gıda rasyosu, 10 koli ceset torbası, 21 koli bebek maması bulunan ikinci uçakla ise 8 kişilik Kızılay ekibi, bölgeye hareket etti.

Haberin Devamı

TSK ARAMA KURTARMA EKİBİ

Ankara'dan hareket eden üçüncü uçakta da Genelkurmay Başkanlığı Doğal Afet Kurtarma Taburu'na (DAK) ait 22 uzman arama-kurtarma personeli, 2 arama-kurtarma aracı, 2 arama-kurtarma köpeği, dinleme-aydınlatma-kurucu-kesici-ayırıcı cihazlar olmak üzere yaklaşık 10 ton malzeme bulunuyor.

İstanbul'dan kalkan uçakta ise Sağlık Bakanlığı Afet Daire Başkanlığı'ndan 34 kişilik medikal kurtarma ekibi, 2 ambulans ve İstanbul Sivil Savunma Arama-Kurtarma Birlik Komutanı yer alıyor.

Ayrıca, GEA Arama Kurtarma Derneği'nden 4 kişilik bir ekip, Türk Hava Yolları'na ait tarifeli uçakla bölgeye gitti.
Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Koordinatörlüğü'nde bölgeye, toplam 93 arama-kurtarma ve sağlık personeli, 5 araç, 2 ambulans, 3 arama-kurtarma köpeği ve 23 basın mensubu gönderildi.
Bu arada, Ramazan ayı dolayısıyla kumanya yardım dağıtımı programı için bölgede bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı'nın, 1 mobil hastane ve 1 gezici aşevi ile depremzedelere yardıma başladığı bildirildi.

Haberin Devamı

AKUT EKİBİ DEPREM BÖLGESİNE GİTTİ
  

Arama Kurtarma Derneği'nden (AKUT) 12 kişilik bir ekip, arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere Güney Asya'da meydana gelen depremin ardından uluslararası yardım talebinde bulunan Pakistan'a gitti.

AKUT Genel Sekreteri Saydun Gökşin, ekibin hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Pakistan'daki depremin hasar boyutunun Marmara depremi boyutunda olduğunu öğrendiklerini söyledi. Gökşin, “Dolayısıyla çok büyük bir arama kurtarma faaliyetinin olması gerekiyor. Pakistan'da şu anda arama kurtarma ekipleri yok. Uluslararası yardım talebinde bulundular. Ekibimiz, İstanbul'dan Karaçi'ye, daha sonra İslamabad'a geçecek” dedi. Gökşin, Türkiye Büyükelçiliği ile irtibat halinde olduklarını, İslamabad'a ulaştıktan sonra helikopterle deprem bölgesine geçecek ekibin burada Birleşmiş Milletler Kriz Masası'nın yönlendirmesine göre çalışma alanını belirleyeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

12 kişilik ekibin lideri Yılmaz Sevgül de deprem bölgesindeki binaların çoğunun yığma yapılar olduğunu belirterek, “Yığma olduğu zaman canlı bulma oranı çok zayıf. Hava alma noktaları tamamen kapanıyor. Genelde büyük ekipler hep şehir merkezlerini tercih ediyorlar, kırsala yönelmiyorlar. Lojistik ve mahsur kalma riski var. Biz bu riski alarak, o bölgelere gireceğiz. Orada insanların hala kurtarılmaya ihtiyacı var. Yanımızda tıbbi malzeme de var” diye konuştu. Beraberinde hava yastıkları, kesme-ayırma araçları, kırma-ayırma seti, dinleme cihazları ile 1 tona yakın yardım malzemesi bulunan AKUT ekibi, daha sonra THY'nin tarifeli uçağıyla Karaçi'ye hareket etti.

Haberin Devamı

KIZILAY YARDIM GÖNDERDİ

Pakistan’da meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından Dışişleri Bakanlığı ve Türk Kızılayı bölgeye yardım elini uzattı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ankara’daki Pakistan Büyükelçiliği temasa geçilerek ‘dost ve kardeş Pakistan halkına’ geçmiş olsun dileklerinin iletildiğini Türkiye’nin Pakistan’a her türlü yardıma hazır olduğunun bildirildiği ifade edildi.

Türk Kızılayı ise bölgeye bir uçak dolusu ilaç, gıda, hijyenik malzeme ile afet müdahale ve lojistik uzmanlardan oluşan 7 kişilik bir ekip gönderdiğini açıkladı. Pakistan Kızılayı Genel Sekreteri ile irtibat kurularak bölgenin genel durumu hakkında bilgi alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!