Türkiye'den Kanadalılara pozitif enerji

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Kanadalılara pozitif enerji
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türk Barış Bahçesi açıldı

Kanada'nın Montreal kentindeki dünyanın en büyük ikinci botanik parkında Türk toplumu öncülüğünde, İznik Vakfı'nın armağanı çinilerle yapılan Barış Bahçesi, görkemli törenle açıldı. İznik çinilerinin ‘‘insana pozitif enerji verdiği’’ belirtilince, davete katılan tüm Kanadalılar, ellerini çinilere koyarak uzun süre yanlarından ayrılamadılar.

Montre-al'de her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği ünlü Le Jardin Botanik Bahçesi'nde Japonya ve Çin'den sonra Türkiye için de yer ayrıldı. Yeryüzündeki 21 bin tür bitkiyi barındıran botanik bahçesi'nde Turquebec (Türkiye-Quebec) Dostuk ve Kültür Derneği ile Türkiye'nin Montreal Fahri Başkonsolosluğu'nun girişimiyle oluşturulan Barış Bahçesi, görkemli bir törenle açıldı.

Kanada Türk Büyükelçiliği'nin de yapımına destek verdiği Türk Barış Bahçesi'nin projesini Paris'te yaşayan Mimar Ahmet Gülgönen hazırladı. Orhun Anıtları'ndan esinlenerek yapılan dikitaş ile panolar, İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı'nın el işçiliği ürünü geleneksel İznik çinileriyle kaplandı. Lale, servi, hurma dalları gibi bitki desenleriyle dikkat çeken çinilerle kaplı Barış Bahçesi'ne yine Türkiye'nin simgesi laleler ekildi.

Le Jardin'deki Barış Bahçesi'nin açılışına katılan Quebec milletvekili, eski Kültür Bakanı Louise Harel, Osmanlı İmparatorluğu'ndan gelen Türk kültürünün izlerini taşıyan bahçenin Quebec kültürüne de katkı sağlayacağını söyledi. Montreal Belediye Başkanı Pierre Bourge de Barış Bahçesi'nin Le Jardin'in en güzel yerinde, girişinde yer aldığına dikkat çekerek, ‘‘Parka gelen herkes burayı görmeden geçmeyecek’’ dedi.

Açılış töreni sırasında kuarstan yapılan, kendine özgü mavi ve kırmızı renkleriyle dünyaca tanınan İznik çinilerinin ‘‘insana pozitif enerji verdiği’’ belirtilince, başta Montreal Belediye Başkanı Pierre Bourge ve kadın milletvekili Louise Harel olmak üzere tüm Kanadalılar, ellerini çinilere koyarak uzun süre ayrılamadılar. Açılışa katılan İznik Vakfı Başkanı Prof. Dr. Işıl Akbaygil, Montreal Belediye Başkanı Bourge ve Milletvekili Harel'e birer İznik tabağı armağan etti. Açılışa Büyükelçi Erhan Öğüt de katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!